Letos rekordna letina grozdja

Vinogradniki v Sloveniji so letos lahko zadovoljni, skupni pridelek grozdja naj bi bil namreč v primerjavi z letinami od leta 1991 dalje po ugotovitvah statističnega urada rekorden. V vinogradih naj bi skupno pobrali 128.347 ton grozdja ali 8,2 tone na hektar, kar je približno 45 odstotkov več kot lani.
Fotografija: bakal oste
Odpri galerijo
bakal oste

Letošnja bera grozdja je tudi za 30 odstotkov večja od desetletnega povprečja. Rdeče sorte grozdja so, kot kaže stanje na 5. september, obrodile nekoliko bolje od belih, saj lahko pričakujemo v povprečju 8,6 tone na hektar ali skupaj 41.295 ton. Bele sorte grozdja naj bi v povprečju rodile osem ton na hektar, skupaj pa naj bi dale 87.052 ton.

Rekordna naj bi bila tudi letina poznih sadnih vrst. Sadjarji naj bi iz intenzivnih sadovnjakov letos pospravili skoraj šestkrat več jabolk kot lani, ko je bila letina tega sadja zelo slaba, iz ekstenzivnih sadovnjakov pa sedemkrat več kot lani.

Jabolk v intenzivnih sadovnjakih naj bi bilo letos 81.193 ton ali 34,9 tone na hektar, kar je 43 odstotkov več od desetletnega povprečja. V ekstenzivnih sadovnjakih naj bi medtem pridelali 47.586 ton jabolk ali 67 kilogramov na drevo.

Obilna letina je tudi pri hruškah. Teh naj bi bilo v intenzivnih sadovnjakih 4911 ton ali 23,4 tone na hektar, kar je štirikrat več kot v letu 2017, tudi za to sadno vrsto zelo slabem letu. V ekstenzivnih sadovnjakih bo po pričakovanjih rekordna letina hrušk, skupaj naj bi jih bilo okoli 11.000 ton ali 45,5 kilograma na drevo, kar je 75 odstotkov več od desetletnega povprečja.

Odlična letina naj bi bila tudi pri slivah in češpljah, saj naj bi v ekstenzivnih sadovnjakih obrodile petkrat boljše kot lani, 24,6 kilograma na drevo, kar je skoraj še enkrat več od desetletnega povprečja. Po začasnih statističnih podatkih naj bi bila dobra tudi letina ameriških borovnic (4,8 tone na hektar) in malin (6,2 tone na hektar) v intenzivnih sadovnjakih.

Več iz rubrike

trendi

Kako se prepletata budizem in znanost

Znanstveniki vse bolj uporabljajo budistično modrost za razumevanje različnih raziskovalnih tem in človeškega stanja. Menihi in redovnice pa zavzeto srkajo najnovejše raziskave. Njihova vprašanja so …

trendi

Blagoslov in prekletstvo à la Michelin

O tem, kako podjetje, ki prodaja gume, odloča o usodi svetovne kulinarike.

trendi

Ženske se manj ličijo. Posledice se že čutijo

Japonsko luksuzno kozmetično podjetje Shiseido se spogleduje s kitajskim spletnim modelom, ki bi podjetju zagotovil rast po pandemiji. Trenutno časi niso rožnati.

trendi

Na dnu oceana poteka lov na minerale, vredne več bilijonov

Najzanimivejša prihodnost tehnologije za drone morda ne bo v zraku, po katerem bi dostavljali pakete za Amazon, ampak pod vodo, kjer bi pomagali odkrivati ogromno bogastvo.

Komentarji: