Letni prihodek nogometnega trga skoraj 25 milijard

Novi dogovori za prenos tekem dali veter v jadra že tako dobičkonosnem evropskemu nogometu. Trg je v lanski sezoni imel skoraj 25 milijard evrov prihodkov.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Rezultati letošnje raziskave, ki jo pri Deloittu izvajajo vsako leto že 26 let, pa kažejo na povečanje prihodkov petih največjih nogometnih lig na račun pravic za prenos tekem in zaradi na novo sklenjenih pogodb o televizijskih pravicah začenši s sezono 2016/2017. Ugotovili so, da bodo prihodki iz tega naslova v naslednjih letih le še rasli.

Dan Jones, partner v Deloittovem oddelku za športne dejavnosti o ugotovitvah raziskave: "Rast prihodkov od prodaje televizijskih pravic bo tudi v prihodnje predstavljala platformo, ki bo največjim evropskim klubom omogočala rekordne investicije v talente in kapacitete. V sezoni 2015/2016 je povečanje prihodkov zabeležilo vseh pet vodilnih lig v Evropi."

Elitna peterica

Najboljših pet lig v Evropi je v lanski sezoni ustvarilo prek 13,4 milijarde evrov prihodkov, kar je več kot dvakrat toliko kot pred desetimi leti. Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier liga in Serie A so lige, za katere pričakujejo dodatnih 1,4 milijarde evrov prihodkov, t.j. 12-odstotno povečanje. Prihodki celotnega evropskega nogometnega trga so v omenjeni sezoni poskočili za 13 odstotkov, in sicer na 24,6 milijarde evrov.

Trdno na čelu najdonosnejših so še naprej klubi Premier lige, ki so skupaj prislužili 4,9 milijarde evrov (4,4 milijarde evrov v sezoni 2014/2015). Nemška Bundesliga se je z 2,7 milijarde evrov prihodkov v sezoni 2015/2016 obdržala na drugem mestu. Klubi španske La Liga so skupno ustvarili 2,4 milijarde evrov prihodkov.

Nogometni klub Barcelona

Katalonski klub Barcelona je objavil številke prihodkov iz lanske sezone. Finančno poslovanje v sezoni 2016/17 je bilo dobro, saj so zaslužili rekordno visoke prihodke - 708 milijonov evrov. Čisti dobiček po plačilu davkov bo znašal 18 milijonov evrov, dolgove pa so pri Barci znižali na 247 milijonov. Napovedi so presegli za kar 13 milijonov. Levji delež odhodkov kluba seveda predstavljajo plače nogometašev; za Lionela Messija, Luisa Suareza, Neymarja in ostale člane blaugrane namenijo 66 odstotkov financ v klubu.

Več iz rubrike