Lepotni poseg lahko razbremeni človeka več frustracij kot nešteto ur psihoterapije

Ob listanju srbske ženske revije povprečnega slovenskega bralca presune zadnjih dvajset strani. Namenjene so oglasom ponudnikov dentalne medicine, estetske stomatologije, lepotne kirurgije in pomlajevalne medicine. Je tudi v Sloveniji lepotna kirurgija tako močno prisotna kot drugje po Balkanu, Evropi ter ZDA, pa se o njej ne govori, ali se Slovenci neradi odločimo za lepotni poseg?
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Medtem ko Hrvaška slovi po dentalnem turizmu, je Turčija znana po »lasnem« turizmu. V obe državi prihajajo ljudje z vsega sveta, ki se s tridnevnega izleta vrnejo osveženega videza. Estetska medicina je ena izmed najhitreje rastočih specializacij medicinske znanosti, je povedala dr. Nina Suvorov iz medicinskega centra Estetika Med-art. »Po podatkih Ameriškega združenja estetskih plastičnih kirurgov (Asaps) se je število lepotnih posegov v ZDA lani povečalo za 77 odstotkov, v zadnjih desetih letih pa za več kot 500 odstotkov. Tudi v Sloveniji je vse več povpraševanja.« Po besedah kirurgov Igorja Višnjarja in Nevia Medveda iz Estetske kirurgije Medved Višnjar je Slovenija znana po odličnih strokovnjakih in fakultetah, zelo visokih standardih zdravstvene oskrbe ter prijaznih cenah. Sogovornika sta potrdila, da je pri nas tovrstni zdravstveni turizem v porastu, veliko tujcev zaupa slovenskim lepotnim kirurgom tako olepšanje obraza kot telesa, Slovenci pa so pri tem še nekoliko zadržani.

Slovenija je na regionalni in svetovni ravni še vedno zelo konservativna zaradi strahu pred obsojanjem.

Slovenija je na regionalni in svetovni ravni še vedno zelo konservativna, predvsem zaradi strahu pred obsojanjem. Ljudje, ki se redno ukvarjajo s športom, skrbijo za uravnoteženo prehrano in se negujejo z dražjo kozmetiko, so pri nas sprejeti pozitivno, tisti, ki si želijo pri ohranjanju mladostnega videza pomagati s pomočjo trikov estetske medicine, pa so velikokrat obravnavani kot nečimrni, celo plehki. Tako razmišljajočih je iz leta v leto manj, kar je nedvomno zelo spodbuden trend.


INTERVJU: Postajamo družba, ki je preobremenjena z videzom


Shutterstock
Shutterstock

 

Doktorja medicine sta za Svet kapitala povedala, da v kliniki opravita največ nekirurških posegov, ki zelo učinkovito odpravljajo znake staranja in utrujenosti, najbolj očitnih posledic hitrega življenjskega tempa. »Gre za posege, kjer okrevanja tako rekoč ni, so skoraj neboleči, opravljeni so v 20 minutah, z rezultati, ki so vidni že takoj ali v nekaj dneh. Za bolj spočit videz in bolj samozavesten nastop je tako potrebnih le nekaj minut.«

Shutterstock
Shutterstock

 

Lepotni popravki za vse

»Vsak človek, ki bi lahko izbiral, kako je videti, vemo, kaj bi izbral – lepoto.« S svojim delom želita kirurga razbiti mit o tem, da so ljudje, ki se prepustijo kirurškemu nožu, plehki. »Stranke prihajajo z različnih delovnih in interesnih področij – od mladih in ambicioznih do estradnikov, politikov, poslovnežev in intelektualcev ter starejših gospa in gospodov, ki si po upokojitvi zaželijo svežega začetka tretjega življenjskega obdobja, ki ga spremljajo negativni občutki o staranju.«

Število lepotnih posegov se je v ZDA lani povečalo za 77 odstotkov, v zadnjih desetih letih pa za več kot 500 odstotkov.

Sleherni izmed nas na sebi opaža kakšno pomanjkljivost, ki ga moti. Takšni občutki niso rezervirani le za »zvezdnike«. Mnoge lahko takšna pomanjkljivost toliko ovira, da se izogibajo določenim aktivnostim, se izogibajo druženju in se slabše počutijo v interakciji z okolico. »Glavni namen tovrstnih posegov je izboljšati samopodobo in samozavest posameznika. Z estetskim posegom lahko tako premagamo celo več frustracij, kot jih z nešteto urami psihoterapije.«
Med strankami pri kirurginji Nini Suvorov je največ predstavnikov srednje generacije, čedalje pogosteje pa se za različne popravke odločijo tudi mladi, ki zaradi velikega vpliva družbenih omrežij rastejo v mlade odrasle osebe, ki so preobremenjene z videzom in staranjem ter bi naredili vse za preventivo oziroma kakovostno staranje. »Potem je tu še starejša starostna skupina, ki prihaja bodisi zaradi pritiskov v službi, kjer se srečujejo z mlajšimi in atraktivnejšimi sodelavci (tekmeci), ali pa se njihovo počutje in energija ne skladata s podobo, ki jo vidijo v ogledalu. Tu so še starejše ženske, ki se odločijo za materinstvo po 40. letu in si želijo, da bi bile videti mlajše.«

Shutterstock
Shutterstock

 

Čedalje več »lunch-time« posegov

Najpogostejši posegi pri moških so odprava odvečnih tkiv v predelu prsi – ginekomastija, oblikovanje telesa z liposukcijo in uporaba botulin toksina za glajenje gubic obraza ter za preprečevanje pretiranega potenja v predelu pazduh. Pri ženskah je najpogostejše preoblikovanje prsi in oblikovanje telesa ter nežni osvežitveni posegi obraza in telesa. Na tem področju se je v zadnjih letih uresničilo precej prebojnih idej. V Južni Koreji, trenutni svetovni prestolnici estetske medicine, si ženske čedalje pogosteje v hrbtišče dlani injicirajo botoks, s katerim prekrijejo prve znake staranja. V Rusiji so razvili lifting obraza z nitkami, ki jih vstavijo v podkožje obraza in ga tako avtomatično dvignejo brez polnil, ki bi ustvarila videz zabuhlosti. Ta poseg opravljata tudi zdravnika iz Estetske kirurgije Medved Višnjar in pravita, da so rezultati veliko boljši kot z obraznimi polnili. »Tehnika je veliko prispevala k bolj skladnim in naravnim rezultatom pomlajevanja obraza. Je ena od vidnejših novih tehnik tako imenovanih 'lunch-time' posegov, ki so gotovo prihodnost estetske medicine.«

Med službeno malico na lepotni poseg...

Tovrstni posegi so opravljeni v razmeroma kratkem času, tudi v pol ure, in pacienti takoj zapustijo ordinacijo ter se posvetijo vsakodnevnim obveznostim. Sem spadajo neinvazivni postopki, kot so oblikovanje lic s hialuronsko kislino, nekirurško oblikovanje nosu s polnili, stimulacija rasti kolagena z vnosom vitaminov v kožo, odstranitev kožnih sprememb, oblikovanje ustnic s polnili, anticelulitni tretmaji ipd. Onkraj luže so ordinacije v času kosila najbolj zasedene in za take posege se pogosteje odloči tudi moški del populacije. Ameriško združenje za estetsko plastično kirurgijo je v poročilu zapisalo, da so Američani lani za tovrstne posege porabili več kot 15 milijard ameriških dolarjev, kar je največ do zdaj, med strankami pa je bilo opazno več moških kot v letih prej. Za lepotne popravke se je odločilo več kot 50 odstotkov več moških kot med letoma 2011 in 2015.
Ker se estetska kirurgija zelo hitro razvija, se tudi trendi hitro obračajo. Najnovejše študije kažejo, da se bo v prihodnjih letih ponovno povečal delež invazivnih posegov, ko bo poleg obraza spet v ospredju telo. Američani so ta trend poimenovali »body is the new face« oziroma »telo je nov obraz«.

Shutterstock
Shutterstock

Poslovni vidik lepotne kirurgije

»Zdravniki v ospredje postavljamo zdravje posameznika. Lepotni kirurgi smo po izobrazbi in poslanstvu zdravniki in tega nikdar ne pozabiva. S skalpelom zdravimo dušo in popravljamo samopodobo. Najino poslanstvo je biti zdravnik, najino področje je medicina, in ne ekonomija. Poslovni uspeh je tako zgolj posledica dobro opravljenega dela, bolj zadovoljnih, samozavestnih in uspešnih ljudi, ki smo jim na naši kliniki pomagali.« Dodata, da je specifičen tudi marketing. V prvi vrsti gre za ozaveščanje, informiranje in tudi izobraževanje o možnostih, ki so danes na voljo. »Nisva prodajalca, ker v ospredju ni naš produkt ali poseg, temveč zdravje, dobro počutje in zadovoljstvo naših pacientov oziroma strank. Oglaševanje tovrstne dejavnosti je ravno zato zelo občutljivo, saj si želimo obdržati visok nivo zaupanja.«


Slovenci s pomočjo 3D-modela na podlakti izdelali nos

Slovenski plastični in estetski kirurg Uroš Ahčan je z delovno ekipo pred kratkim prvi na svetu izvedel poseg popolne rekonstrukcije nosu pri ženski, ki je zaradi raka ostala brez njega. Strokovnjaki plastične, rekonstrukcijske, estetske in maksilofacialne kirurgije Kirurške klinike UKC Ljubljana so prvi na svetu s pomočjo 3D-modela napravili nos na podlakti, ki so ga nato kot oživčen del telesa prenesli na obraz. Dosežek odmeva v mednarodnih medicinskih krogih, ekipa pa se te dni pripravlja na podrobnejšo predstavitev postopka.

Več iz rubrike

trendi

Na japonskem otočju odkrili skrivnost dolgega življenja

Prebivalci japonske vasice Ogimi se lahko pohvalijo z nadpovprečno dolgo življenjsko dobo. Razkrivajo, kakšen je ključ do dolgega in srečnega življenja.

trendi

Digitalna umetnost čedalje bolj privlačna; cene tudi preko 100 tisoč evrov

Digitalna umetnost ponuja raznovrstne možnosti izražanja in postaja čedalje bolj zanimiva za zasebne zbiratelje.

trendi

Pot uspeha: Hrvatica Karla Spetić se je prebila v sam vrh modne industrije

Karla Spetić je uspešna podjetnica v svetu mode. Po rodu je Hrvatica, ki se je z družino že kot najstnica preselila v Avstralijo, kjer živi še danes.

trendi

Vse več najdb diamantov v priljubljenem parku; tokrat je imel srečo 33-letnik

33-letnik je obiskal državni park in odkril 9-karatni diamant

Komentarji: