Lep razgled je dobra spodbuda k delu

Lisa Heschong, svetovalka in sodelavka pri Illuminating Engineering Society (ZDA), pa je dokazala, da sta pomemben dejavnik produktivnosti poleg dovoda zraka tudi primerna svetloba in razgled iz poslovnih in šolskih prostorov.
Fotografija: Foto Velux
Odpri galerijo
Foto Velux

V neodvisnem projektu, ki je nastal na njeno pobudo, je leta 2003 sodelovalo 105 zaposlenih v klicnih centrih, 201 raziskovalec in 9000 študentov.

Vse udeležence so preučevali tako v zaprtih prostorih brez oken kot v sodobnih pisarnah s pogledom na naravo.
Prvi so bili v sobah s pogledom v naravo za 7 do 12 odstotkov hitrejši pri delu s telefonom kot prej, raziskovalci so bili bolj osredotočeni na delo in so naredili za 10 do 25 odstotkov manj napak kot prej, pri študentih pa so se kognitivne sposobnosti izboljšale za 7 do 30 odstotkov, kar se je pokazalo predvsem pri matematiki in branju.
Povedala je, da v ZDA kar dve tretjini delavcev nima pogleda iz pisarne in da delajo v popolnoma zaprtih prostorih, trend pa se lahko kaj kmalu razširi tudi v evropske in azijske države.

Več iz rubrike

trendi

Kateri so najbogatejši zvezdniki uspešnice Top Gun: Maverick?

Top Gun: Maverick je postal eden najbolj dobičkonosnih filmov leta 2022, zahvaljujoč se tudi zvedniški ekipi, ki v njem nastopa.

trendi

Katera evropska mesta so kot nalašč za poletno raziskovanje?

Po dolgih omejitvah ter precej mrzli zimi, ki je bila letos v številnih delih Evrope, so poletna potovanja nestrpno pričakovana.

trendi

Valamar namerava do leta 2025 doseči ogljično nevtralnost

Trajnost je bila doslej ena izmed strateških prioritet skupine Valamar, od leta 2015 je namreč zmanjšala svoj ogljični odtis za 70 odstotkov.

trendi

Mama s prodajo modelov za piškote lani zaslužila 230.000 dolarjev

Odkar je leta 2018 odprla svojo trgovino, je mama petih otrok zaslužila skoraj 475.000 dolarjev. Navdih za posel je črpala iz želje, da se reši dolgov.

Komentarji: