Lep razgled je dobra spodbuda k delu

Lisa Heschong, svetovalka in sodelavka pri Illuminating Engineering Society (ZDA), pa je dokazala, da sta pomemben dejavnik produktivnosti poleg dovoda zraka tudi primerna svetloba in razgled iz poslovnih in šolskih prostorov.
Fotografija: Foto Velux
Odpri galerijo
Foto Velux

V neodvisnem projektu, ki je nastal na njeno pobudo, je leta 2003 sodelovalo 105 zaposlenih v klicnih centrih, 201 raziskovalec in 9000 študentov.

Vse udeležence so preučevali tako v zaprtih prostorih brez oken kot v sodobnih pisarnah s pogledom na naravo.
Prvi so bili v sobah s pogledom v naravo za 7 do 12 odstotkov hitrejši pri delu s telefonom kot prej, raziskovalci so bili bolj osredotočeni na delo in so naredili za 10 do 25 odstotkov manj napak kot prej, pri študentih pa so se kognitivne sposobnosti izboljšale za 7 do 30 odstotkov, kar se je pokazalo predvsem pri matematiki in branju.
Povedala je, da v ZDA kar dve tretjini delavcev nima pogleda iz pisarne in da delajo v popolnoma zaprtih prostorih, trend pa se lahko kaj kmalu razširi tudi v evropske in azijske države.

Več iz rubrike

trendi

Kako se prepletata budizem in znanost

Znanstveniki vse bolj uporabljajo budistično modrost za razumevanje različnih raziskovalnih tem in človeškega stanja. Menihi in redovnice pa zavzeto srkajo najnovejše raziskave. Njihova vprašanja so …

trendi

Blagoslov in prekletstvo à la Michelin

O tem, kako podjetje, ki prodaja gume, odloča o usodi svetovne kulinarike.

trendi

Ženske se manj ličijo. Posledice se že čutijo

Japonsko luksuzno kozmetično podjetje Shiseido se spogleduje s kitajskim spletnim modelom, ki bi podjetju zagotovil rast po pandemiji. Trenutno časi niso rožnati.

trendi

Na dnu oceana poteka lov na minerale, vredne več bilijonov

Najzanimivejša prihodnost tehnologije za drone morda ne bo v zraku, po katerem bi dostavljali pakete za Amazon, ampak pod vodo, kjer bi pomagali odkrivati ogromno bogastvo.

Komentarji: