Križarke bolj onesnažujejo kot avtomobili

Poročilo je analiziralo 203 križarke, ki od leta 2017 plujejo v evropskih morjih.
Fotografija: YouTube
Odpri galerijo
YouTube

Niso pa samo tovorne ladje onesnaževalke morja. Podjetje Carnival Corporation in njegova podružnica Princess sta, sodeč po poročilu, ki ga je pripravil evropski možganski trust Transport & Environment, objavil pa časnik Financial Times, največji onesnaževalec. Njihove velike križarke so desetkrat večje onesnaževalke kot 260 milijonov evropskih avtomobilov skupaj!

Poročilo je analiziralo 203 križarke, ki od leta 2017 plujejo v evropskih morjih. Organizacija je ugotovila, da so ponosni lastniki 20 najbolj onesnažujočih križark. Te onesnažujejo z velikimi količinami žveplovega dioksida, ki povzroča raka pljuč in kisli dež. Z žveplovim dioksidom onesnažujejo po vsej Evropi, najbolj izpostavljene so Barcelona, Palma de Mallorca in Benetke.


Ali veste, da bodo križarkam prepovedali vstop v Benetke že to jesen?


Poročilo so objavili le nekdaj dni po tem, ko je Carnival privolil v plačilo 20 milijonov dolarjev kazni, saj odpadno vodo in plastične odpadke preprosto mečejo v morje. Početje so želeli prikriti z lažnimi podatki, sanacijo tik pred inšpekcijo, na ameriško obalno stražo pa so pritiskali, da bi spremenila okoljske zaveze.

To ni prvi primer. Carnival ima dolg seznam kršitev, ki segajo v leto 1993. Leta 2016 so na sodišču priznali, da so v morje s križark Princes Line odmetavali ostanke olja. Kazen je bila 40 milijonov dolarjev in pet let pogojne kazni. Pred kratkim so priznali celo, da so kršili pogojno kazen, za kar morajo plačati še 20 milijonov evrov.

Ameriška sodnica Patricia Seitz je podjetju na sojenju direktorju Carnival Arnoldu Donaldu dejala: »Ne delate le za delodajalca in delničarje. Ste tudi oskrbniki okolja. Okolje mora biti najvišja prioriteta in upam in molim, da bo to postala vaša dnevna mantra.«
 

Celoten članek si preberite TU.

Več iz rubrike