Križarkam prepovedali vstop v Benetke

S prihodnjim mesecem bo v veljavo stopila odločitev prepovedi večjim ladjam v Benetke. Kaj točno to pomeni?
Fotografija: Kritiki že dolgo opzarjajo, da valovi, ki jih ustvarijo križarke na kanalu, razkrajajo temelje mesta ter ga redno poplavljajo. Foto:Matej Druznik
Odpri galerijo
Kritiki že dolgo opzarjajo, da valovi, ki jih ustvarijo križarke na kanalu, razkrajajo temelje mesta ter ga redno poplavljajo. Foto:Matej Druznik

Italijanska vlada je velikim križarkam prepovedala vstop v zgodovinsko središče Benetk. Pravzaprav bodo vse ladje, ki tehtajo več kot 1000 ton, od septembra naprej preusmerjene z nekaterih poti.

Za ta korak so se odločili po junijski nesreči, v kateri je 275-metrska ladja trčila v mestni pomol, pri čemer je bilo poškodovanih pet oseb.

Od prihodnjega meseca dalje bodo nekateri ladijski prevozniki morali pristajati na terminalih Fusina in Lombardia, ki sta precej oddaljena od središča mesta, do konca leta pa 2020 preusmerjinih vsaj tretjina vseh ladij.

Kritiki že dolgo opzarjajo, da valovi, ki jih ustvarijo križarke na kanalu, razkrajajo temelje mesta ter ga redno poplavljajo. Drugi so se tudi pritožili, da škodujejo ugledu in lepoti zgodovinskih znamenitosti v Benetkah.

Več iz rubrike

trendi

Kako se prepletata budizem in znanost

Znanstveniki vse bolj uporabljajo budistično modrost za razumevanje različnih raziskovalnih tem in človeškega stanja. Menihi in redovnice pa zavzeto srkajo najnovejše raziskave. Njihova vprašanja so …

trendi

Blagoslov in prekletstvo à la Michelin

O tem, kako podjetje, ki prodaja gume, odloča o usodi svetovne kulinarike.

trendi

Ženske se manj ličijo. Posledice se že čutijo

Japonsko luksuzno kozmetično podjetje Shiseido se spogleduje s kitajskim spletnim modelom, ki bi podjetju zagotovil rast po pandemiji. Trenutno časi niso rožnati.

trendi

Na dnu oceana poteka lov na minerale, vredne več bilijonov

Najzanimivejša prihodnost tehnologije za drone morda ne bo v zraku, po katerem bi dostavljali pakete za Amazon, ampak pod vodo, kjer bi pomagali odkrivati ogromno bogastvo.

Komentarji: