Križarkam prepovedali vstop v Benetke

S prihodnjim mesecem bo v veljavo stopila odločitev prepovedi večjim ladjam v Benetke. Kaj točno to pomeni?
Fotografija: Kritiki že dolgo opzarjajo, da valovi, ki jih ustvarijo križarke na kanalu, razkrajajo temelje mesta ter ga redno poplavljajo. Foto:Matej Druznik
Odpri galerijo
Kritiki že dolgo opzarjajo, da valovi, ki jih ustvarijo križarke na kanalu, razkrajajo temelje mesta ter ga redno poplavljajo. Foto:Matej Druznik

Italijanska vlada je velikim križarkam prepovedala vstop v zgodovinsko središče Benetk. Pravzaprav bodo vse ladje, ki tehtajo več kot 1000 ton, od septembra naprej preusmerjene z nekaterih poti.

Za ta korak so se odločili po junijski nesreči, v kateri je 275-metrska ladja trčila v mestni pomol, pri čemer je bilo poškodovanih pet oseb.

Od prihodnjega meseca dalje bodo nekateri ladijski prevozniki morali pristajati na terminalih Fusina in Lombardia, ki sta precej oddaljena od središča mesta, do konca leta pa 2020 preusmerjinih vsaj tretjina vseh ladij.

Kritiki že dolgo opzarjajo, da valovi, ki jih ustvarijo križarke na kanalu, razkrajajo temelje mesta ter ga redno poplavljajo. Drugi so se tudi pritožili, da škodujejo ugledu in lepoti zgodovinskih znamenitosti v Benetkah.

Več iz rubrike