Korporativni blogi v letu 2018

V prostorih največje banke v Sloveniji NLB februarja potekata dve delavnici na temo blog marketinga, s katerim naj bi podjetja lažje pridobila nove stranke, si ustvarila močnejšo blagovno znamko in dodaten prihodek. Zakaj bi morala podjetja v letu 2018 nameniti več pozornosti blogerjem?
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Ko je Justin Hall leta 1994 začel pisati svoj osebni blog na naslovu links.net, si verjetno ni predstavljal, kako bo njegovo početje spremenilo svet interneta v naslednjih desetletjih. Čeprav ni povsem jasno, kdo je prvi uporabil besedo blog, so blogi in njihovi pisci zaznamovali čas in spreminjali medijsko krajino, ki je bila takrat namenjena večinoma medijem.

Ko je Justin Hall leta 1994 začel pisati svoj osebni blog na naslovu links.net, si verjetno ni predstavljal, kako bo njegovo početje spremenilo svet interneta v naslednjih desetletjih.

Podatek, da je bilo leta 2004 na svetu že več kot štiri milijone blogov in da se je število vsak dan večalo, so bili impresivni. Takrat je ves svet govoril, da bodo blogi spremenili svet medijev, in leta 2007, ko so se začeli množično pojavljati v Sloveniji, je bilo po svetu več kot 100 milijonov piscev, ki so poskušali vsak s svojimi vsebinami in vsak s svojim načinom komunikacije pridobiti bralce. Teme, o katerih so pisali, so bile različne, predvsem pa je bilo na začetku precej nišnih blogov, kajti vsak je poskušal odkriti področje, na katerem lahko s svojimi zapisi spreminja svet. V Sloveniji je bilo po podatkih iPROMa in Valicona že leta 2008 več kot 90.000 blogerjev.

Rast blogov v Sloveniji se je kasneje ustavila, saj ni bilo več inercije, in veliko uporabnikov se je odločilo nehati pisati blog, vendar so njihove vsebine ostale na spletu in so še vedno dostopne. Bloge so kasneje zamenjala družbena omrežja, ki so znova spremenila medijsko krajino. Največja družbena omrežja so postala v sedanjosti največji ponudniki vsebin, čeprav jih ne ustvarjajo sama.

Pexels
Pexels

Blog znotraj podjetja

Nekaj let za ekspanzijo blogov v Sloveniji so se začela tudi podjetja ukvarjati s pisanjem vsebin, ki so jih objavljali v okviru bloga. Takrat so to poimenovali korporativni blogi, v sedanjosti pa to imenujemo »content marketing«.

Prednosti pisanja korporativnih blogov so lahko za podjetja zelo velika. Omogočajo dvosmerno komunikacijo z vsemi deležniki, blogi so še vedno obravnavani kot osebne zgodbe ali pa izkustva, kar pomeni, da se razlikujejo od vsebin, ki jih sicer lahko preberemo in so povezane z odnosi z javnostmi. Ker se je večina komunikacije preselila na družbena omrežja, so tudi korporativni blogi začeli počasi zamirati, dokler pred nekaj leti nismo dobili novega »buzzworda«, to je »content marketing«. Čeprav je vsebina precej podobna, je njeno poimenovanje povzročilo povečanje števila podjetij, ki so začela ponujati takšne vsebine.

Skoraj 90 odstotkov podjetij v ZDA je zainteresiranih za kakovostne blogerje, ki bi jim pomagali izboljšati vsebino in s tem poslovanje.

Vsebine, ki jih objavljajo na korporativnih blogih (to so ponavadi samo zavihki na spletne mestu podjetja), se razlikujejo od drugih vsebin po tem, da so manj formalne in lahko precej bolj subjektivne, da so pisci lahko strokovnjaki na tem področju ali pa najdejo pisce, ki jim priskrbijo vsebine, da je komunikacija dvosmerna, vsebina pa kratka, jedrnata in zanimiva. Predvsem pa je sestavljena iz krajših člankov, veliko fotografij in videovsebin.

Zakaj bi se podjetje odločilo za pisanje bloga

Opis dogodka Z blog marketingom do novih strank na spletu, ki bo potekal v NLB, navaja, da je blog marketing osrednje orodje spletnega vsebinskega marketinga in da ga več kot 60 odstotkov svetovnih spletnih tržnikov postavlja na prvo mesto med metodami za pridobivanje novih potencialnih strank in povečanje ugleda blagovne znamke. Po vzorih iz tujine naj bi slovenska podjetja hitreje vzpostavila zaupanje potencialnih strank in se poleg tega tudi dobro pozicionirala na spletnih iskalnikih (algoritmi Panda, Penguin, Hummingbird, Mobilegeddon in RankBrain). Če v podjetju primanjkuje kreativnega kadra, ki bi ga vodstvo zaposlilo s pisanjem tovrstnih besedil, lahko poiščejo zunanjega sodelavca, ki s svojim strokovnim znanjem ustvarja primerno vsebino.

Pexels
Pexels

Sodelovanje z zunanjim sodelavcem

Znan bloger je v preteklosti že zgradil močno osebno blagovno znamko, dosegel širšo prepoznavnost in nekakšno avtoriteto med sledilci, zato ti zaupajo njegovemu mnenju, tudi o različnih ponudbah ali izdelkih. Potrošniki njegove predloge cenijo in jih jemljejo kot priporočila.

Podjetje s tovrstno objavo okrepi znamko, pridobi nove kontakte, poleg tega pa lahko spremlja različne metrike na spletnih omrežjih. To jim pomaga pri razumevanju kupcev, zapiše v kolumni Leon Brenčič, direktor odnosov z naročniki v digitalni agenciji iPROM.

Vsebina bloga se razlikuje od tistih, ki jih sicer lahko preberemo in so povezane z odnosi z javnostmi.

Pred petimi leti je ameriška oglaševalska agencija Brafton v raziskavi trženja digitalnih vsebin ugotovila, da je skoraj 90 odstotkov podjetij v ZDA zainteresiranih za kakovostne blogerje, ki bi jim pomagali izboljšati vsebino in s tem poslovanje. V Sloveniji je tovrstno sodelovanje še v povojih, a drugod po svetu s takšnimi projekti ustvarjajo visoke prihodke.

Podjetje lahko z zunanjim sodelavcem pridobi tudi novo mnenje in nasvete o izdelkih ali storitvah, saj ta ne bo ustvarjal vsebine, ki bi omadeževala njegovo osebno znamko. Bloger, ki je izkušen tekstopisec, je most med podjetjem in potrošniki, zato je dobro prisluhniti njegovim komentarjem. V raziskavi podjetja Brafton so ugotovili, da podjetje s tem prihrani precej denarja. »Bloger ne potrebuje dodatnega usposabljanja, ne plačujete mu zdravstvenega zavarovanja, nima plačanega dopusta, vseeno pa ima boljši dostop do promocijskih kanalov in virov ter je izredno verodostojna oseba v določenem krogu ljudi. Blogerji vedo, kako ustvariti vsebino, ki bo na spletu kotirala visoko, saj imajo poleg strokovnega znanja o spletnem oglaševanju tudi več izkušenj (z različnimi strankami).«

Pexels
Pexels

Kako zastaviti poslovni načrt

Pri najetju blogerja je pomembno, da ta pozna podjetje, njegovo poslovanje in naravo dela. Prav zato je priporočljivo, da ga predstavniki podjetja na začetku sodelovanja povabijo na sestanek, na katerem skupaj razčistijo pojme, si pojasnijo poslovne zahteve in pregledajo spletni dnevnik. Ko pisec enkrat jasno razume pričakovanja podjetja, lahko komunikacija poteka s preprostimi sporočili po elektronski pošti in z minimalnim sprotnim delom. Blogerji pred vsakim projektom raziščejo področje, saj želijo ustvariti medijsko vsebino, ki bo privlačna, klikana in uspešna na spletu, z uporabo pravih ključnih besed in hiperpovezavami. Zunanji strokovni sodelavec z drugačno perspektivo medijske objave obrne v drugačno smer, kot podjetje pričakuje; bloger naj bi (vsaj uradno) pisal bolj nepristransko.

Ustvarjena vsebina v obliki zapisa, fotografije ali videoposnetka se pojavi v medijih, na internetni strani podjetja, uradnem blogu pisca in promovira na družbenih omrežjih. Influencerji (vplivneži), ki jih bere večtisočglava množica, naj dodatno povedo, kako bo besedilo označeno, saj v Sloveniji velja slediti črki zakona, ki od promocijskih besedil zahtevo posebno oznako.

Z blogerjem ali notranjim sodelavcem, ki ustvarja tovrstno vsebino, je priporočljivo spregovoriti tudi o številu objav. Daily Mail poudarja, da lahko bloger ustvari največ dve sponzorirani objavi na teden. »Več od tega ni okusno. Bloger je vplivna oseba v medijskem svetu in ne oglasni pano.«

Zdi se, da se v letu 2018 slovenska podjetja ne bodo več spraševala, ali naj se lotijo korporativnega »bloganja«, ampak kako naj se ga lotijo.

Več iz rubrike

trendi

21. januar, Mednarodni dan hlač za džoging

Leta 2010 so štirje srednješolci iz avstrijskega Gradca objavili na Facebooku, da bi moral biti 21. januar Mednarodni dan hlač za džoging. Ideja je pridobila na tisoče podpornikov v številnih državah…

trendi

Od njive do stekleničke: Dr. Marko Likon o konoplji in CBD olju

Dr. Marko Likon je kemijski tehnolog ter razvojni inženir pri podjetju Škrlj d. o. o., v katerem so razvili sistem za sub in superkritično ekstrakcijo naravnih bio učinkovin s pomočjo ogljikovega dio…

trendi

Velik zastoj stroja za ustvarjanje denarja

O zimskem turizmu v Avstriji.

trendi

Znanstveniki predlagajo skrajšanje minute na 59 sekund

Nekateri znanstveniki menijo, da bi morali, če se želimo prilagoditi trenutnim razmeram, minuto skrajšati za eno sekundo.

Komentarji: