Kitajski električni avtomobili kmalu tudi v Evropi

Zagonsko podjetje Aiways iz Šanghaja začenja svojo poslovno pot tudi v Evropi.
Fotografija: Kitajski elektični avto, ki bo kmalu vozil po evropskih cestah. Foto: Wikipedia
Odpri galerijo
Kitajski elektični avto, ki bo kmalu vozil po evropskih cestah. Foto: Wikipedia

Proizvajalec električnih avtomobilov iz Šanghaja, ki deluje že od leta 2017, bo do leta 2020 ponujal svoje električne SUV-e tudi v Evropi, s tem pa bo prvi kitajski tovrstni ponudnik na Stari celini, poroča Financial Times. Švica in Norveška pa bosta postali prvi evropski državi, kjer bodo sestavljali kitajske električne avtomobile. Njihove dele sicer že proizvajajo v Nemčiji, Franciji, ZDA, na Japonskem in v Koreji.
 

Brez posrednikov, nakup bo možen le po spletu


In da bo ponudba še mamljivejša se bodo skušali izogniti davku na dodano vrednost in zaobšli prodajo preko fizičnega prodajalca. Nakup Aiwaysovih električnih vozil bo namreč možen le preko spleta. V podjetju še zagotavljajo, da vozilo ne bo preseglo cene 40.000 evrov.

Za namene novega poslovnega sistema z uporabo spletnega lizinga Kitajci sodelujejo z zagonskim podjetjem Vehiculum iz Nemčije, z njim bi se izognili mnogim stroškom, ki jih danes povzroča prodaja s pomočjo prodajalca. V Aiwaysu vseeno razmišljajo, da bodo po Evropi postavljali naključne prodajalne, kjer bo moč poskusiti novi avto in kjer si ga bodo potencialni kupci lahko sploh ogledali, še piše Financial Times.

Več iz rubrike