Kitajska vlada z rdečim kartonom brzda nogometno nakupno mrzlico

Ali nakupi brez zavor lahko sesujejo evropski nogometni trg in ali lahko takšna distorzija koristi slovenskim nogometnim upom?
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Ko se je že zdelo, da je za nogometne klube iz kitajske poklicne super lige edina omejitev nebo, ko gre za cene uvoženih nogometnih zvezdnikov, je vlada pretiranemu zapravljanju pokazala rdeči karton. Amir Ružnić, lastnik izolske družbe AR Sport Management, ki velja za vodilnega nogometnega agenta pri nas, tak ukrep pozdravlja.

Nogometni svet že mesece osuplo spremlja naložbe kitajske super lige v nakupe evropskih in južnoameriških nogometnih zvezdnikov. Kitajska je že prej z astronomskimi zneski postala meka za igralce, ki so bili tik pred upokojitvijo, zadnji val nakupov pa je nogometni trg močno prestrašil, da bodo Kitajci porušili cenovna razmerja za vse večne čase.

Kje je so meje, pregrade?

Guangzhou Evergrande si je za 37 milijonov evrov kupil zvestobo soigralca Jana Oblaka iz madridskega Atletica, Kolumbijca Jacksona Martineza. Jiangsu Suning je za 29-letnega Brazilca Ramiresa londonskemu Chelseaju plačal 23 milijonov evrov, SIPG iz Šanghaja pa je za njegovega rojaka Oskarja plačal 60 milijonov. Ko je šanghajski klub Shenhua za več kot 80 milijonov evrov premamil 32-letnega Argentinca Carlosa Teveza, so vsem v nogometnem poslu zatulili alarmi.

Alarm tudi za kitajsko vlado

Ker se je zdelo, da nakupom na robu razuma kar ne bo konca, se je zdramila kitajska vlada in skozi svojo administracijo za šport poslala jasen signal, da bodo norost omejili. »Omejili bomo drage prestope tujih nogometašev, njihove previsoke prihodke pa bomo spravili na razumno raven,« je po poročanju STA dejal predstavnik kitajske administracije za šport in najavil, da bodo uvedli maksimalne zneske za odškodnine in prestope nogometašev.

Na ta način skušajo nadzorovati neracionalno trošenje, klubi, ki bodo prekoračili ta znesek, pa bodo denarno kaznovani. Dejal je še, da bodo klubi, ki bodo imeli finančne težave, izključeni iz državnega prvenstva.

Kako kitajska norost lahko koristi Janu Mlakarju?

Slovenski napadalec Jan Mlakar ima 18 let in je julija 2015 kot mladinec postal član italijanskega prvoligaša Fiorentina. Trenutna tržna vrednost enega od obetavnejših mladih nogometašev Slovenije je ocenjena na pol milijona evrov. Kaj bi za njegovo ceno pomenilo, če bi kitajske naložbe porušile cenovna razmerja?

Mlakarjev nogometni agent Amir Ružnić, ki velja za najbolj uspešnega nogometenega agenta pri nas, je jasen: "Skrajni čas je bil, da so kitajske oblasti naredile konec tej norosti. Edino pravilno v takih razmerah je, da se jasno določi zgornja meja vrednosti takih poslov, ker porušenje cen nikomur ne koristi, niti najbolj prepoznanim slovenskim nogometnim imenom." Pomisleke o posegu države v nogometni posel je Ružnić zavrnil s primerom ameriških poklicnih lig NBA in NHL, kjer imajo klubi tudi jasno določeno zgornjo mejo, koliko sredstev lahko namenijo za plače.

Več iz rubrike

Komentarji: