Kateri zvezdniki lige NBA so s poslom zaslužili več kot s športom?

Kar nekaj profesionalnih igralcev lige NBA, je s podjetniškimi prizadevanji preseglo zaslužke, ki so jih imeli kot košarkarski zvezdniki.
Fotografija: LeBron James je poleg košarkarskih podvigov znan tudi po svojih uspešnih poslih. Foto: Kirby Lee/USA TODAY Sports
Odpri galerijo
LeBron James je poleg košarkarskih podvigov znan tudi po svojih uspešnih poslih. Foto: Kirby Lee/USA TODAY Sports

Kolikor v svoji karieri zasluži veliko profesionalnih igralcev lige NBA, jih je nekaj takih, ki so s svojimi podjetniškimi prizadevanji presegli zaslužke, ki so jih imeli kot košarkarski zvezdniki. Toda kako jim je to uspelo? Predstavljamo vam nekaj NBA zvezdnikov, ki so s svojimi posli zaslužili več kot s svojo športno kariero.

Michael Jordan

Michael Jordan je prvimi profesionalnimi športniki, ki so postali milijarderji. Toda večino svojega bogastva si je pridobil neodvisno od NBA. Po poročanju Sports Castinga je Michael Jordan v svoji karieri zaslužil 94 milijonov dolarjev s pogodbami za NBA. Vendar pa je po uradni upokojitvi leta 1999 naredil pomembne podjetniške poteze, ki so mu zagotovile finančno svobodo. Forbes je ocenil, da je Jordan v zadnjih 40 letih od sponzorjev, kot so Nike, Coca-Cola, McDonald's, Wheaties in Chevrolet, zaslužil 1,7 milijarde dolarjev.

Michael Jordan. Foto: Christopher Hanewinckel/USA TODAY Sports
Michael Jordan. Foto: Christopher Hanewinckel/USA TODAY Sports

S podporo družbe Nike je bila njegova blagovna znamka Air Jordan ocenjena na 3 milijarde dolarjev, G.O.A.T pa je sebi prislužil 1,3 milijarde dolarjev. Jordan je leta 2010 kupil tudi večinski delež v ekipi Charlotte Hornets za 175 milijonov dolarjev in leta 2019 prodal 20 odstotkov tega deleža za 1,5 milijarde dolarjev. Prav tako ima v lasti vrsto restavracij Michael Jordan Steakhouse, ki prispevajo k njegovemu izjemnemu potencialu zaslužka.

LeBron James

LeBrona Jamesa, ki ga oboževalci in drugi v Ligi NBA bolj poznajo kot kralja Jamesa, pogosto primerjajo z Michaelom Jordanom tako zaradi njegovih košarkarskih podvigov kot zaradi poslovnih dogovorov. V svoji 19-letni profesionalni karieri v ligi NBA je zaslužil več kot 385 milijonov dolarjev. Medtem ko  zvezdnik trenutno ne kaže znakov predčasne upokojitve iz športa, mu je vseeno uspelo narediti nekaj dobrih in donosnih naložb, zaradi katerih je njegova neto vrednost dosegla milijardo dolarjev.

LeBron James. Foto: Reuters
LeBron James. Foto: Reuters

Ne samo, da je leta 2021 igral v animirani športni komediji Space Jam: A New Legacy, ki je v blagajne zaslužila 162,8 milijona dolarjev, podpirajo ga tudi znamke, kot so McDonald's, Coca-Cola, Nike, Baskin' Robins, in Dunkin' Donuts, če naštejemo le nekatere. Poleg tega je pridobil 300 milijonov dolarjev od svojega produkcijskega podjetja The Spring Hill Company, 80 milijonov dolarjev z nepremičninami, 40 milijonov dolarjev z naložbo v verigo Blaze Pizza, ki jo je izvedel leta 2012 ter 700 milijonov dolarjev s svojim deležem v Dr. Dre's Beats.

Kevin Durant

Medtem ko Lebron James morda res drži krono za najbolje plačanega aktivnega športnika v ligi NBA doslej, mu je Kevin Durant tik za petami, ko gre za poslovne naložbe. Pri 33 letih Durantova neto vrednost znaša 200 milijonov dolarjev. Leta 2019 je podpisal štiriletno pogodbo z Brooklyn Nets v vrednosti 164 milijonov dolarjev, kar pomeni približno 42 milijonov dolarjev letno, vključno z dodatnimi 40 milijoni dolarjev od njegovih sponzorjev. Vendar pa je zunaj igrišča Durant pametno vlagal v podjetja, kot je Coinbase, katerega vrednost je zdaj ocenjena na 10 milijard dolarjev.

Kevin Durant. Foto: Brad Penner/USA TODAY Sports
Kevin Durant. Foto: Brad Penner/USA TODAY Sports

Afro Tech je poročal, da je leta 2014 podpisal desetletno pogodbo s podjetjem Nike v vrednosti 250 milijonov dolarjev in izvedel več kot 40 naložb s Thirty Five Ventures, predvsem v tehnologijo za spremljanje zdravja in telesne pripravljenosti WHOOP, ki je trenutno ocenjena na 3,6 milijarde dolarjev.

Winnie Johnson

Še en primer nekdanjega športnika lige NBA, ki je dominiral v košarkarskem športu, po upokojitvi pa se je posvetil uspešnim poslom, je Vinnie Johnson. V času, ki ga je posvetil svoji košarkarski karieri, je zaslužil le 5 milijonov dolarjev, kar ni nič v primerjavi s 400 milijoni dolarjev, kolikor znaša njegova neto vrednost danes.

Vincent (Vinnie) Johnson. Foto: Robert Rogers
Vincent (Vinnie) Johnson. Foto: Robert Rogers

Nekaj ​​let po upokojitvi, leta 1995, je Johnson ustanovil Piston Group, podjetje za dobavo avtomobilov. Njegovo podjetje je bilo izjemno uspešno in je hitro postalo vodilni dobavitelj avtomobilskih delov mednarodnim podjetjem, kot sta General Motors in Ford Motor Company. Danes je Vinnie izvršni direktor skupine Piston.

Več iz rubrike