Kako uspeti na poslovni poti? 2. del

V prvem delu članka »Kako uspeti na poslovni poti?« smo pisali o nasvetih, ki jih morate upoštevati na poti do uspeha. V drugem delu članka pa pišemo o nasvetih, ki jih ne smete upoštevati.
Fotografija: Unsplash
Odpri galerijo
Unsplash

Tim Ferriss je v raziskavi za poslovni priročnik Štiriurni delovni teden opredelil nasvete, ki so koristni za vse poslovneže, obenem pa je opisal tudi nekvalitetne nasvete, ki jim ne smete slediti. To so najslabši nasveti, ki so jih uspešneži dobili na svoji poslovni poti:

  • Ne eksperimentirajte

Poslovna pot bo dolga le, če bo varna. Christina Mariani May, direktorica Banfi Wines, je pred leti predstavila kolegom željo, da bi grad iz 11. stoletja spremenili v luksuzen hotel. Kolegi nad idejo niso bili navdušeni, danes pa je Castello Banfi II Borgo en izmed najboljših italijanskih hotelov. Obkrožite se z ljudmi, ki so drzni in inovativni.

  • Bodite trdni - naredite načrt za vse faze poslovnega načrta in se jih tudi držite

Jennifer Baum, ustanoviteljica Bullfrog + Baum, se je skozi lastno kariero naučila, da je potrebno imeti plan, še bolj nujno pa ga je skozi sam delovni proces spreminjati, saj vanj niso vštete nepredvidljive okoliščine. Striktno sledenje planu se vam lahko maščuje, poslovnež mora biti predvsem fleksibilen.

  • Bodite neopazni in se ne izpostavljajte

Pri temu nasvetu ni veliko za razpravljati, res vam ni potrebno igrati kart po tujih pravilih. Naredite nekaj dobrega, kar čutite in ne se bati morebitnega poraza. John Lee Dumas, ustavovitelj Entrepreneur on Fire trdi, da se le tako ne boste spraševali »Kaj če..?«

  • Bolj pomembno je dokončati študij kot odprtje banalnega posla, saj se take poslovne poti ne končajo dobro

Niso vsi rojeni za to, da presedijo ure in ure za knjigami. Če čutite, da imate potrebne veščine, ne zapravljajte najbolj produktivna leta. Potrebna znanja pridobite na drugačen način in odprete najboljši »banalen posel« v mestu (Ryan Holmes, Hootsuite).

  • Oblecite se bolj poslovno in obnašajte se bolj prefinjeno

Napačen nasvet, saj morate biti predvsem naravni. Jason Ferruggia, ustanovitelj Renegade Strength & Conditioning, pravi, da si je z leti naredil veliko tetovaž in postal bolj sproščen s poslovnimi partnerji. Rezultat je odličen, saj je pravi magnet za stranke, ki razmišljajo podobno kot on.

  • Ostanite v varni službi, dokler ne odplačate kreditov, pa četudi vam ni všeč

Če boste čakali in čakali, boste začeli stagnirati in potem lahko ostanete v tisti dolgočasni službi kar za vedno, pravi Deborah Dugan, ki se s podjetjem Red bori proti aidsu v Afriki in sodeluje z največjimi svetovnimi podjetji kot so Apple, Starbucks, Converse.

  • Ne stopajte v partnerstvo v poslu, počakajte, da ste spodobni voditi podjetje sami

Stoodstotno lastništvo se sliši mikavno, a čakati na nekaj, kar se morda ne bo nikoli zgodilo, je nepotrebno, pravi Greg Cohn, soustanovitelj Burnerja. Če imate ob sebi človeka, ki mu lahko zaupate, zagrabite priložnost. Direktor podjetja Burner pravi, da ne bili danes, kjer so, če ne bi v projektu sodelovalo več ljudi in imeli tako več perspektiv.

Več iz rubrike