Javnomnenjska raziskava: Rekordna podpora Evropski uniji

Zadnja anketa Eurobarometra, objavljena eno leto pred evropskimi volitvami, maja 2019, potrjuje vse večjo podporo Evropski uniji.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani bo eno leto pred naslednjimi evropskimi volitvami predstavil rezultate najnovejše javnomnenjske ankete o EU.

Anketa Eurobarometra, ki je bila izpeljana aprila 2018 in je vključevala 27.601 ljudmi iz 28 držav članic, prikazuje da povprečno 60% državljanov verjame, da je članstvo v EU dobra stvar. V to verjame tudi skoraj enak delež (58%) Slovencev. Poleg tega sta več kot dve tretjini vprašanih prepričani, da ima njihova država koristi od članstva v EU. To je najvišja izmerjena vrednost od leta 1983. Kar 73% vprašanih Slovencev meni, da je članstvo v EU za Slovenijo koristno.

Skoraj tretjina anketiranih že pozna datum naslednjih evropskih volitev, 50% pa se tudi zanima za njih. V splošnem izbor vodilnih kandidatov ('Spitzenkandidaten') vidijo kot pozitiven doprinos evropski demokraciji in bi k udeležbi na volitvah spodbudil skoraj polovico vprašanih. Skoraj tri četrtine državljanov si želi, da izbor vodilnih kandidatov spremljajo resne razprave o izzivih v Evropi in prihodnosti EU.

Najpomembnejša področja

Skoraj polovica Evropejcev (49%) je za najpomembnejše tematike volitev izbrala boj proti terorizmu, sledijo pa brezposelnost mladih (48%), migracije (45%) ter gospodarstvo in gospodarska rast (42%). Približno eno tretjino Evropejcev skrbijo podnebne spremembe in varovanje okolja (35%), ozaveščanje o človekovih pravicah in demokraciji ter socialna zaščita državljanov EU (32%). Slovence najbolj zanima boj proti brezposelnosti mladih (55%), sledijo pa gospodarstvo in gospodarska rast (54%), socialna varnost (44%) ter zaščita potrošnikov in kakovost hrane (34%).

Državljani bolj zanimajo za in bolj cenijo EU. Narašča pa tudi prepričanje, so lahko del sooblikovanja prihodnosti EU, če se udeležijo volitev naslednje leto.

Več iz rubrike