Jadranje: Slovenci drugi in četrti, prihodnje leto Pokal 44 v Porotrožu

V Marstrandu na Švedskem se je uspešno zaključilo svetovno prvenstvo 44 Cup (nekdaj RC44). Osemčlanska ekipa Team Nika, ki pluje pod rusko zastavo, na njej pa jadrajo tudi naši Tomaž Čopi, Mitja Margon in Iztok Knafelc, vodja kopenske ekipe pa je Toš Skrt Golja, je osvojila srebro. Team Ceeref Igorja Laha na četrtem mestu.
Fotografija: Team Nika in Team Ceeref na odličnih drugem in četrtem mestu. Arhiv 44 CUP
Odpri galerijo
Team Nika in Team Ceeref na odličnih drugem in četrtem mestu. Arhiv 44 CUP

Ni bilo prvič, da je ekipa Team Nika stala na zmagovalnem odru svetovega prvenstva. Na najvišji stopnički so bili doslej že dvakrat, lani in predlani, a tokrat jim je za prvo mesto čisto malo. S tem so fantje pod takti(r)ko olimpijskega prvaka in zmagovalca ameriškega pokala Toma Slingsbyja nanizali še en izjemen uspeh, ki je seveda razveselil tudi lastnika ekipe, Rusa Vladimirja Prosikhina, ekipo Nike pa postavil na trenutno vodilno mesto v skupnem seštevku sezone (po treh od petih regat).

Naslov svetovnega prvaka je slavila ekipa Aque (GBR), ki je v tem razredu prisotna že od samega začetka leta 2008, tokrat pa jim je uspelo naslov osvojiti prvič. Bron je šel v roke domači ekipi Torbjörna Törnqvista Artemis Racing.

Team Ceeref Igorja Laha, ki pluje pod slovensko zastavo, je bil s točko zaostanka četrti. 
 

Črne lepotice se vračajo v Portorož


Jadralski spektakel se bo zgodil v Portorožu tik pred prvomajskimi prazniki, od 22. do 26. aprila prihodnje leto.  Foto Arhiv 44 CUP
Jadralski spektakel se bo zgodil v Portorožu tik pred prvomajskimi prazniki, od 22. do 26. aprila prihodnje leto.  Foto Arhiv 44 CUP


Prav posebna zmaga pa je bila uvrstitev Portoroža v koledar regat Pokala 44 za prihodnjo sezono 2020. Za organizacijo ovoritvene regate sezone sta se poleg Portoroža potegovala še Rovinj (ki je regato tega razreda odlično izpelal nazadnje letos maja/junija) in Tivat, pri odločitvi za vrnitev v Portorož pa je prevladala podpora našemu obalnemu mestu ter ekipi društva GoSailing, ki je leta 2018 v sodelovanju z ostalimi jadralnimi klubi izpeljala dogodek, ki je očitno prepričal petične lastnike ekip, da so se odločili vrniti se v Portorož.

Portorožu bodo v nadaljevanju prihodnje sezone delali družbo se: Marstrand (Švedska), Cowes (Velika Britanija), Sotogrande (Španija) in Lanzarote (Španija, Kanarski otoki).

Mitja Margon, v vlogi promotorja dogodka in vodje organizacije, je bil presrečen: "Neverjetno sem zadovoljen z izidom koledarja in ponosen na rezultat. Ko smo slišali, da sta za ta dogodek v igri poleg nas še dva "jadranska bisera", sem si mislil, da v primerjavi z njihovimi proračuni nimamo možnosti. A lastniki in vodstvo so se odločili za nas, zelo verjetno tudi zato, ker smo jih prepričali s strokovno, srčno in gostoljubno organizacijo tako na morju kot na kopnem. Portorož jih je seveda prepričal tudi s svojo infrastrukturo ter jadralnimi pogoji in sedaj je na nas, da postavimo letvico še višje. Dogodek želimo izpeljati v samem centru Portoroža, s floto, ki bo krasila glavni pomol in verjamem, privabila tudi veliko obiskovalcev. Veliko partnerjev, ki so podprli lanski dogodek, me je bodrilo in prepričalo, da ga ponovimo, in tudi Igor Lah, ki tudi tekmuje s svojo ekipo CEEREF, je pripomogel, da se ta prekrasna flota, v kateri so največja jadralska imena, vrača v Slovenijo. Hvala vsem - zdaj pa - veselo na delo!"

Jadralski spektakel se bo zgodil v Portorožu tik pred prvomajskimi prazniki, od 22. do 26. aprila prihodnje leto. 
 

Več iz rubrike

Komentarji: