Izšla zadnja knjiga Stephena Hawkinga: Kratki odgovori na temeljna vprašanja

Pri založbi Učila je izšla zadnja knjiga Stephena Hawkinga, v kateri nam je slavni kozmolog in avtor svetovnih uspešnic Kratka zgodovina časa ter Vesolje v orehovi lupini zapustil svoje zadnje misli o temeljnih vprašanjih vesolja.
Fotografija: Stephen Hawking v Kratkih odgovorih na temeljna vprašanja obdela vrsto pomembnih in razburljivih tem, v njegovem pisanju pa ne manjka zanj značilnega humorja. Foto: Učila
Odpri galerijo
Stephen Hawking v Kratkih odgovorih na temeljna vprašanja obdela vrsto pomembnih in razburljivih tem, v njegovem pisanju pa ne manjka zanj značilnega humorja. Foto: Učila

Stephen Hawking, genialen teoretični fizik in eden največjih mislecev vseh časov, je s svojim izjemnim znanstvenim delom razširil naše razumevanje vesolja in razkril nekaj njegovih največjih skrivnosti. Medtem ko je s svojim teoretičnim delom o črnih luknjah, imaginarnem času in večkratnih preteklostih v mislih potoval do skrajnih meja vesolja, je bil prav tako prepričan, da znanost igra ključno vlogo pri reševanju problemov na Zemlji.

V času, ko se soočamo s potencialno katastrofalnimi spremembami – podnebnimi spremembami, grožnjo jedrske vojne in razvojem umetne superinteligence –, se je Stephen Hawking posvetil najpomembnejšim vprašanjem za človeštvo. Ohranjal je velikanski zasebni arhiv svojih odgovorov nanje v obliki predavanj, intervjujev in esejev.

Po njegovi smrti pred dobrim letom so knjigo posthumno izdali njegovi strokovni kolegi in svojci ter skrbniki njegove zapuščine.

Hawking v Kratkih odgovorih na temeljna vprašanja obdela vrsto pomembnih in razburljivih tem, v njegovem pisanju pa ne manjka zanj značilnega humorja.

Ta zadnja knjiga enega največjih umov, kar jih je kdaj bilo, podaja njegov osebni pogled na izzive, s katerimi se sooča človeštvo, in začrta nekaj možnosti razvoja našega planeta.

Predgovor h knjigi je napisal igralec Eddie Redmayne, uvod profesor Kip S. Thorne, spremno besedo pa Hawkingova hčerka Lucy. Slovenska izdaja je opremljena s spremno besedo Mirjam Cvetič, redne profesorice fizike na Pensilvanijski univerzi v Filadelfiji, ZDA, ki je osebno poznala Hawkinga in z njim sodelovala.
 
Kako je vesolje nastalo? Bo človeštvo preživelo Zemljo? Ali zunaj osončja obstaja inteligentno življenje? Bo umetna inteligenca kdaj pametnejša od nas? Ali obstaja bog? Je mogoče potovati skozi čas? Lahko napovemo prihodnost? Ali naj poselimo vesolje?

 

Več iz rubrike