Indija podeljuje patente, kot še nikoli prej

Indija se je resno lotila spodbujanja inovacij. To potrjuje tudi število patentov. Kako je v Sloveniji?
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Pixabay
Pixabay
Lani je Indija podelila 13.045 patentov oziroma dvakrat več kot leta 2015, je v sporočilu za javnost dejal CR Chaudhary, državni minister v ministrstvu za trgovino in industrijo. Po podatkih zgornjega doma parlamenta (Rajya Sabha) je leta 2016 Indija podelila 9847 patentov, je poročal spletni časnik Quartz.

Povečano število patentov je posledica 12-kratnega lanskoletnega povečanja števila zagonskih podjetij ter vlaganj v raziskovanje in razvoj.

Indija, ki je nekoč slovela po izredno slabi zakonodaji glede intelektualne lastnine, je leta 2016 uvedla politiko o pravicah intelektualne lastnine (IPR). S tem je poenostavila postopke zaščite pravic intelektualne lastnine. Prošnje so rešene v 18 mesecih in ne več v petih letih, ko je bilo v navadi še pred dvema letoma. Sedaj pristojne inštitucije celo dovoljujejo hiter pregled za vsak primer posebej, je dejal Chaudhary.

S pregledom prijav patentov se ukvarja 459 zaposlenih, načrtujejo pa zaposlitev dodatnih 84 pregledovalcev prijav in 95 nadzornikov.

Pobuda Startup India premierja Narendra Modija je 975 prijaviteljem patentov zagotovila tudi 80-odstotni popust pri pristojbinah za patentno prijavo.

V Indiji je mogoče patent prijaviti preko spleta ali na kateri koli izpostavi za prijavo, dovoljen je tudi video intervju.

Pri nas vsak dan ena prijava

Če so uporabljeni pravilno, so lahko patenti dragoceni, ker ustvarjajo resničen tehnološki prenos. Na našem uradu za intelektualno lastnino (UIL) prejmejo v povprečju okoli 360 nacionalnih patentnih prijav na leto. To pomeni, da vsak dan prejmejo vsaj eno. Leta 2016 je bilo vloženih 315, od katerih so jih slovenski prijavitelji vložili 300, 15 pa tuji.

Patentne prijave so 18 mesecev od vložitve tajne, razen če prijavitelj zahteva objavo. Slovenski urad podeli patent hkrati z objavo, to je po 18 mesecih. Pri uradih, ki izvajajo preizkus, pa postopek traja dlje časa.

Sicer pa po številu prijavljenih patentov v vodstvo prihaja Kitajska. Ta je na poti, da postane vodilna v svetu po številu mednarodnih prijav patentov, in bi lahko v treh letih s prvega mesta izrinila ZDA, v poročilu ugotavlja Svetovna organizacija za intelektualno lastnino.

Na globalni ravni je bilo lani vloženih rekordnih 243.500 prijav patentov, kar je 4,5 odstotka več kot predlani.

Preberite tudi članek Inovativna Slovenija še vedno iluzija

Več iz rubrike

Komentarji: