Francija nad zažiganje neprodanih oblek

Država vina in sira z močno ekološko noto uvaja nove, zelene pristope za varovanje okolja. Hrane več ne mečejo stran, zdaj ne bodo niti več oblek.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Francija je država, ki v svetovnem merilu prednjači pri pripravi zakonodaje in upoštevanju le te pri zmanjševanju in predelavi ali ponovni uporabi različnih vrst odpadkov. Dve leti nazaj so bili tako prvi, ki so uzakonili prepoved stran metanja hrane, ki ji bo v kratkem pretekel rok uporabe. Zdaj želijo zmanjšati tekstilne odpadke, kar v teoriji pomeni, da veliki trgovci z oblačili ne bodo več smeli metati stran oz. na grmadah zažigati starih, neprodanih oblačil.

V letu 2016 se je Francija soočala z resno težavo, ko so brezdomci iskali hrano v smetnjakih pri velikih trgovinah z živili. Slednji so začeli smetnjake zaklepati ali jih ograjevati, država pa se je težave lotila sistemsko in taistim velikanom prepovedala metanje hrane stran. Živilski trgovci morajo od takrat hrano podariti tistim, ki jo potrebujejo, ali pa plačajo za njeno uničenje komunalnim podjetjem.

Podobno bi se lahko naslednje leto zgodilo s starimi, odpadnimi oblekami, ki jih trgovci ne prodajo in bi prav tako romale v smeti oz. na grmado, kar so v začetku leta razkrile nekatere medijske hiše. Glede na podatke Fasion Network, Evropa na leto odvrže 4 milijone ton oblačil, medtem ko se pet milijonov ton oblačil v letu dni vrne nazaj na trg. Samo v Franciji proizvedejo več kot 17 odstotkov tekstilnih odpadkov in le malo manj kot 23 odstokov od tega je ponovno uporabljenih.

Krožno gospodarstvo na vidiku

Francoski premier Edouard Philippe stremi k temu, da bi v državi krožno gospodarstvo res delovalo, se pravi, da se nič, kar bi proizvedli, a ne prodali, ne bi več vrglo stran. Dobrodelna organizacija v Franciji Emmaus, ki opozarja in se ukvarja z revščino, se je v zadnjem času osredotočila na razširitev zakona o krožnem gospodarstvu, torej še na prepoved metanja stran starih, neprodanih oblek, pišejo na portalu weforum.org.

»Do leta 2019 imajo vodilni čas, da preverijo, preračunajo, opazujejo in predpostavijo sistem, po katerem bi lahko zadeva delovala,« pove predstavnica dobrodelne organizacije Emmaus. »Takrat naj bi namreč sistem zaživel in dobil svojo zakonsko osnovo.«

Država sicer že spodbuja podjetja, da odpadne, neprodane obleke podarijo prostovoljno. Skupaj z idejami o prepovedi metanja stran hrane in oblek, pa težijo tudi k zmanjšanju in ponovni uporabi odpadkov elektronskih naprav, pohištva …

Več iz rubrike

trendi

Pot uspeha: Hrvatica Karla Spetić se je prebila v sam vrh modne industrije

Karla Spetić je uspešna podjetnica v svetu mode. Po rodu je Hrvatica, ki se je z družino že kot najstnica preselila v Avstralijo, kjer živi še danes.

trendi

Vse več najdb diamantov v priljubljenem parku; tokrat je imel srečo 33-letnik

33-letnik je obiskal državni park in odkril 9-karatni diamant

trendi

Pot uspeha: Sin Gorana Ivaniševića osvojil kar očetu ni uspelo

Rek »jabolko ne pade daleč od drevesa« zagotovo velja za sina legendarnega hrvaškega teniškega igralca Gorana Ivaniševića.

trendi

Nov način ličenja; trg šmink propada, ličenje oči postaja umetnost

Ukrepi, ki se izvajajo z namenom zajezitve širjenja covida-19, imajo velik vpliv na številne gospodarske panoge. Med njimi je tudi industrija lepotne kozmetike.

Komentarji: