First minute ponudbe: Slovenci pozimi sanjajo o poletju

Mnoge družine, ki si privoščijo le poletni oddih in pozimi ostajajo doma, čedalje pogosteje že v zimskih mesecih izberejo svoj poletni aranžma. V agenciji Palma pravijo, da je večina privlačnost zgodnje prijave prepoznala predvsem v cenovni ugodnosti, saj družina lahko privarčuje tudi več kot tisoč evrov, in v zelo široki ponudbi, ki je pri zgodnjih prijavah na voljo.
Fotografija: Slikar s peščene obale. Brighton, Anglija, Velika Britanija 16.oktobra 2018.
[slikarji,umetniki,umetnost in kultura,ustvarjanje,narava,morje,obala,plaža,narava,tradicija,tradicionalna oblačila,prosti čas,sprostitev,antistres,Brighton,Anglija,Velika Britanija,motivi]
Odpri galerijo
Slikar s peščene obale. Brighton, Anglija, Velika Britanija 16.oktobra 2018. [slikarji,umetniki,umetnost in kultura,ustvarjanje,narava,morje,obala,plaža,narava,tradicija,tradicionalna oblačila,prosti čas,sprostitev,antistres,Brighton,Anglija,Velika Britanija,motivi]

Tako lahko izbirajo med boljšimi hoteli, saj je pri teh popust precej bolj opazen, mnoge pa prepriča še varovalo, ki zagotavlja najnižjo ceno za izbrani aranžma.

Pred več kot desetletjem so bile v Sloveniji zelo popularne počitnice v zadnjem hipu, popusti so bili zares ugodni, a zadnja leta se je ta trend spremenil. Deloma se spreminja industrija, ki je ugotovila, da so preveliki popusti za zadnji trenutek popotnike razvadili in so mnogi namenoma čakali na ugodne ponudbe tik pred odhodom. Vedno več ponudnikov se je zato začelo odločati, da so raje tudi na vrhuncu sezone ostali s prazno sobo, kot da bi z izjemno ugodnimi ponudbami pri vseh turistih nižali pričakovane cene in jih navajali na možnost izjemno poceni dopustovanja.


Poleg tega je turizem zaradi povečevanja kupne moči zadnja leta precej v porastu, hkrati pa je varnostna situacija nekatere priljubljene turistične kraje obsodila na precej manjše zanimanje turistov. Posledično je nastal še toliko večji pritisk na kapacitete v preostalih turističnih krajih in številni ponudniki so si zares lahko privoščili, da so zaradi majhne razpoložljive ponudbe zadnji hip zadnje proste kapacitete oddale ne s popustom, pač pa s premijo na osnovno ceno.

Vse to je pripeljalo do tega, da je delež zgodnjih prijav iz leta v leto večji. Enako se obeta tudi letos, trdijo v Palmi, kjer pravijo, da bo letošnji delež zgodnjih prijav sodeč po prvih tednih leta vsekakor večji kakor lani. Dodajajo, da je v tujini ponudb 'first minute', kjer so že dolga leta izjemno uspešne, celo več kot 60 odstotkov. Po njihovih navedbah paketi 'last minute' počasi izgubljajo veljavo, saj tik pred zdajci preprosto ni več takšnih kapacitet, kot bi si jih kupci želeli. Na koncu ostaja pač tisto, kar ne gre dobro v prodajo, gostje pa želijo za svoj denar čim več.

In kako zgodaj začnemo Slovenci z rezervacijami poletnih dopustov? »Prva povpraševanja se začnejo že v novembru,« pravijo v Palmi in dodajajo, da se v tujini prve prijave odprejo že septembra in da bodo tem trendom sledili tudi pri nas.
Očitno se torej vse priprave dogajajo vedno bolj zgodaj; še malo, pa bomo ob božični večerji pregledovali počitniške kataloge, poleti pa na dopustu opazovali trgovce, kako bodo opremljali trgovine z božičnimi okraski …

Več iz rubrike