Felix Baumgartner: Skok iz vesolja je bil zelo drzna marketinška poteza

Felix Baumgartner je opisal svoj neverjetni podvig, ko je v sodelovanju s podjetjem Redbull skočil iz vesolja. V helijevem balonu se je povzpel 39.000 metrov nad Zemljo in se nato pognal v neznano. Vse, kar je slišal, je lastno dihanje. Podvig je bil nevaren, a če ne bi bil prepričan v uspeh, se projekta ne bi lotil.
Fotografija: YouTube
Odpri galerijo
YouTube

»Sediš v kapsuli v okolju, ki je izredno sovražno in nevarno. Nihče ti ne more pomagati, če gre karkoli narobe. In narobe gre lahko veliko stvari. Mala tehnična napaka in boš umrl. Hitro, ker tam ni ne kisika ne pritiska. To so razlogi, da si hvaležen in ponižen,« je povedal na Slovenskem oglaševalskem festivalu v Portorožu.
Felix je tistega oktobra 2012 postal prvi človek, ki je presegel hitrost zvoka. Na predavanju v do zadnjega kotička napolnjenem šotoru je skok primerjal s pristanekom Neila Armstronga na Luni za naše babice in mame.
Povedal je, da je bila sama priprava na skok veliko manj prijetna kot sam skok, ki je trajal štiri minute in 19 sekund, ko je letel s hitrostjo 1342 kilometrov na uro. "Na skok sem se pripravljal s pomočjo psihitatra, veliko sem delal na koncetraciji in fizični kondiciji. Najhuje je poslušati lastno dihanje v kapsuli skoraj 7 ur. Ko sem pogledal navzdol, je bil pod menoj naš planet, pogled navzgor pa je odpral le črnino neskončnega vesolja."
Kljub temu, da je za njim neverjeten izziv, pove, da ni šlo za srečo ali veliko tveganje, ampak kombinacijo izkušenj in znanja, trdega dela celotne ekipe in množice testov.
 

Felix Baumgartner je pilot in rekorder v ekstremnem padalstvu. Podrl je številne svetovne rekorde v BASE skokih in je pomemben zagovornik neprofitne organizacije Wings for Life Spinal Chord Research Foundation. Leta 2012 je v okviru projekta Red Bull Stratos skočil s stratosfere in kot prvi človek samostojno prebil zvočni zid.
Z RedBullom sodeluje že vse od leta 1988, ko je začel nastopati na razstavah padalstva. Po izvedbi nadzvočnega skoka je Felix nadaljeval z izzivi in potiskal svoje fizične meje in spretnosti. Sodeloval je v Nürburgring 24-urni vztrajnostni dirki, tekmoval na rally dirkah, izvedel ‘back flip’ s helikopterjem in akrobatsko letenje sinhronizirano z driftanjem. Prejel je številne nagrade, med drugim nagrado Steiger in bil sprejet v dvorano slavnih pri Living Legends of Aviation.

osebni arhiv
osebni arhiv



 

Več iz rubrike