Ekonomizirajte svoje kuhanje
O

Česa v gospodinjstvu nikoli ne sme zmanjkati, če želite biti pri kuhanju učinkoviti.
 
Fotografija: Kuhajte racionalno in prihranite čas in živce.
Kuhajte racionalno in prihranite čas in živce.

Doma pripravljena hrana, po kateri v teh dneh pogosteje kot kadarkoli prej diši iz naših kuhinj, bo nedvomno pozitivno vplivala na naše zdravje, po drugi strani pa utegne negativno vplivati  na vse gospodinje, ki imajo vsakodnevnega kuhanja že vrh glave. Poenostavite si ga s praktičnimi nasveti.

Večina ljudi, sicer ujetih v normalen, hiter življenjski tempo, ne kuha vsak dan, zato utegne biti situacija, v kateri je treba sedem dni na teden na mizo postreči okusen in hranljiv obrok, za marsikoga precej stresna – sploh če kuhanja niste najbolj vešči. Tako kot pri vseh ostalih stvareh v življenju tudi za štedilnikom velja, da je stvari mogoče poenostaviti in se kuhanja lotiti tako, da ne boste zamazali vse posode in od vseh prostorov največ časa preživeli ravno za štedilnikom.NAREDITE SI URNIK
Še preden stopite v kuhinjo, lahko veliko časa zapravite za iskanje idej, kaj sploh skuhati. Prihranite si čas in konec tedna naredite seznam jedi, ki jih boste kuhali, za cel teden vnaprej.

KUHAJTE Z MANJ SESTAVINAMI
Najlažji način, da stvari zares poenostavite je, da enostavno kuhate z le nekaj sestavinami – omejite se na maksimalno 5. Na tak način bodo posamezni okusi prišli bolj do izraza, vi pa boste za pripravo porabili manj časa in zamazali manj posode.

PAMETNO NAKUPUJTE
Ta nasvet vam ne bo prihranil časa, pač pa denar; ko načrtujete, katere jedi boste kuhali naslednji teden, izberite takšne sestavine, ki jih boste lahko uporabili dvakrat. Če npr. kupite gobe, en dan iz njih pripravite juho, naslednji dan pa rižoto.

KUHAJTE V ENI POSODI
Rižote, testenine, enolončnice, vse, kar se kuha v eni posodi, vam bo prihranilo veliko časa pri pospravljanju. Čim večkrat se lotite tudi jedi, ki se delajo v pečici in ne zahtevajo veliko priprave, medtem ko se pečejo, pa vi svoj čas lahko namenite drugim stvarem.

KUHAJTE VEČ
Lotite se golaža in enoločnic oz. jedi, ki jih lahko pripravite v večjih količinah in jih brez težav za kosilo postrežete še naslednji dan ali dva. Če se vam bo jed več dni zapored vseeno zdela preveč enolična, jo 'osvežite' tako, da jo postrežete z drugo prilogo. Vse, kar lahko, tudi zamrznite – ko se lotite npr. lazanje je lahko naredite še en pekač, ki ga shranite v zamrzovalniku, kjer vas bodo počakale tudi vnaprej pripravljene različne omake, s katerimi boste prihranili veliko časa.

KUHAJTE NAJLJUBŠE
Kadar nimate idej, kaj pripraviti, iz rokava potegnite zmagovalnega asa – jedi, ki jih imajo člani vaše družine najraje. Z njimi enostavno ne morete zgrešiti. Pa kaj, če so to samo palačinke.

KUHAJTE VSAK TEDEN PODOBNO
Vsak ponedeljek naj bodo na mizi testenine, ob torkih zrezki, ob sredah jedi iz pečice, ob četrtkih enolončnice in druge jedi na žlico, ob petkih pa ribe … Če se boste priprave lotevali tako, da boste na isti dan vsak teden kuhali podobno jed, vam bo to
prihranilo ogromno časa in nepotrebnega stres.

VODITE EVIDENCO
Vse jedi, ki jih pripravljate, zapisujte v word datoteko ali v posebno beležnico, ko boste naslednjič brez idej, kaj skuhati, pa jo le odprite in vaše kosilo bo že skoraj nared.

OLAJŠAJTE SI STVARI
Če lahko poenostavite, poenostavite; za pico ali torto ali katerokoli sladico lahko uporabite kupljeno testo in se občasno pregrešite z vnaprej kupljenimi omakami in zamrznjenimi jedmi.

SAMO GLAVNA JED
Kuhajte en obrok na dan, pa še ta ne rabi imeti 3 hodov – samo glavna jed in skleda solate bosta čisto dovolj.

VKLJUČITE OSTALE DRUŽINSKE ČLANE
Otroci naj vam pomagajo pri valjanju testa, vaš partner (partnerica) pa pri rezanju sestavin in pospravljanju posode. Skupni trenutki v kuhinji vas bodo zbližali, vaše male naučili dragocenih kuharskih spretnosti, vam pa prihranile precej časa.

UPORABLJAJTE NAJBOLJ OKUSNO
Parmezan, sveža zelišča, limete … Nekatere sestavine lahko vsako še tako osnovno jed, kot so testenine ali rižota, spremenijo v kulinarični presežek.

PORABITE OSTANKE
Testenine lahko zvečer postrežete z drobtinami, meso dodaste v sendviče ali solate, ostanke zelenjave pa uporabite kot zelenjavno jušno osnovo ali pa jo le narežete in zamrznite … Možnosti, kam z ostanki, je kar precej, le iznajdljivi morate biti.

ZALOŽITE SE Z OSNOVAMI
Za nepredvidene situacije imejte na zalogi vedno dovolj osnovnih sestavin in vsega tistega, kar gre v vašem gospodinjstvu najlažje 'v promet'. Fino je, če imate v kuhinji vedno: testenine, krompir, riž, olje in kis, moko, sladko smetano, paradižnikovo mezgo, česen in čebulo, konzerve tunine in fižola, solato, jajca itd.

Več iz rubrike

Komentarji: