Dunaj z 2,3 milijona evrov v boj proti vročini

Mesto Dunaj se zaveda podnebnih sprememb in s sredstvi v višini 2,3 milijona evrov podpira hladilne ukrepe dunajskih okrožij. Ukrepi zajemajo ozelenitev fasad, zasaditev novih dreves, širitev novih zelenih površin, škropilce, vodne igre, ureditev javnih plaž in pitnike.
Fotografija: Za ohladitev meščanov Dunaj zagotavlja 1.000 pitnikov, številne fontane, škropilce vode in vodne igre na javnih površinah.  Foto Johannes Zinner
Odpri galerijo
Za ohladitev meščanov Dunaj zagotavlja 1.000 pitnikov, številne fontane, škropilce vode in vodne igre na javnih površinah.  Foto Johannes Zinner

Samo v letu 2018 so na Dunaju zabeležili 41 tropskih noči, ko temperatura ni padla pod 20 stopinj Celzija. To je bil povod za paket protivročinskih ukrepov, ki bodo zagotavljali udobje v milijonski metropoli tudi v poletnih dneh.
 
Osrednji element pri ohladitvi mesta so zelene površine, ki že sedaj zajemajo kar 53 odstotkov celotne površine Dunaja, v prihodnjih letih pa načrtujejo še več kot 13 hektarjev novih. V mestnih predelih, kamor iz najrazličnejših razlogov ni mogoče vključiti zelenih površin, pa bo mesto v prihodnjih letih ozelenilo kar 150 fasad, ki prav tako znižajo temperaturo okolice za do 13 stopinj Celzija.

V mestnih predelih, kamor iz najrazličnejših razlogov ni mogoče vključiti zelenih površin, pa bo mesto v prihodnjih letih ozelenilo kar 150 fasad. Foto Johannes Zinner
V mestnih predelih, kamor iz najrazličnejših razlogov ni mogoče vključiti zelenih površin, pa bo mesto v prihodnjih letih ozelenilo kar 150 fasad. Foto Johannes Zinner


Trenutno na Dunaju raste 480.000 mestnih dreves in vsako leto posadijo 3.000 novih, ki jih oskrbijo s posebnim substratom, dodatno pa jim pomagajo z na debla privezanimi vodnimi vrečkami, ki po kapljicah močijo predel korenin.

Zadnja inovacija dunajskih vrtnarjev je t.i. »tehnologija spužve«, ko pod cesto pripravijo obsežen prostor za drevesne korenine. Tako ustvarijo več prostora za odtekanje deževnice in hkrati boljše življenjske pogoje za drevesa. Naslednji zeleni zniževalci temperatur so urbane cvetlične grede. Za njihov čim boljši izkoristek je Oddelek dunajskih mestnih parkov skupaj z univerzitetnimi raziskovalci pripravil kar najboljšo kombinacijo s trajnicami, ki so še posebej odporne na vročino in pomanjkanje vode, so enostavne za vzdrževanje in prijazne do žuželk.
 
Za ohladitev meščanov Dunaj zagotavlja 1.000 pitnikov, številne fontane, škropilce vode in vodne igre na javnih površinah. V poletnih mesecih pa se lahko meščani osvežijo na več kot 50 naravnih in umetnih kopališčih, od Donave do term.
 
Na pomen skrbi za podnebje je opozorila tudi nova dunajska podžupanja Birgit Hebein, ki si je za cilj zadala Dunaj preoblikovati v vodilno evropsko mesto v boju proti podnebnim spremembam.
 

Več iz rubrike

trendi

Kako se prepletata budizem in znanost

Znanstveniki vse bolj uporabljajo budistično modrost za razumevanje različnih raziskovalnih tem in človeškega stanja. Menihi in redovnice pa zavzeto srkajo najnovejše raziskave. Njihova vprašanja so …

trendi

Blagoslov in prekletstvo à la Michelin

O tem, kako podjetje, ki prodaja gume, odloča o usodi svetovne kulinarike.

trendi

Ženske se manj ličijo. Posledice se že čutijo

Japonsko luksuzno kozmetično podjetje Shiseido se spogleduje s kitajskim spletnim modelom, ki bi podjetju zagotovil rast po pandemiji. Trenutno časi niso rožnati.

trendi

Na dnu oceana poteka lov na minerale, vredne več bilijonov

Najzanimivejša prihodnost tehnologije za drone morda ne bo v zraku, po katerem bi dostavljali pakete za Amazon, ampak pod vodo, kjer bi pomagali odkrivati ogromno bogastvo.

Komentarji: