Dr. Ivona Igerc: Lepotni ideal je "zoom estetika"

To je lepotni ideal mladih, ki ne komunicirajo v živo in jih ne zanima izgled na cesti, ampak želijo biti lepi preko zaslonov.
Fotografija: Dr. Ivona Igerc: "Po vzoru podob iz šovbiznisa se kreira lepotni  ideal". FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Dr. Ivona Igerc: "Po vzoru podob iz šovbiznisa se kreira lepotni  ideal". FOTO: Osebni arhiv

Nekoč so bili statusni simbol avto ali bleščeči zobje, danes lepota in mladost.

Nekoč je višino BDP-ja v državi in splošno blaginjo družbe razkrival urejen ali škrbast nasmeh prebivalcev; danes se uspeh družbe meri z videzom in lepoto.

Lepota  je bila vselej sveti gral vsakogar, a dandanes je postala tak statusni simbol in nuja, da odloča celo  o tem, ali bo posameznik dobil službo ( kljub znanju in spretnostim) ali ne in bo lahko prilezel na vrh hierarhične lestvice ali bo ostal neopažen in na dnu.

Še več: lepota in videz celo vplivata na reprodukcijo, zato ne čudi dejstvo, da se za lepotne posege odloča vse več ljudi. Tako žensk kot moških.

O lepotnih idealih, o trendih na področju lepotne medicine, o razlikah v kulturah in navsezadnje o rajskih kotičkih sveta, sem se pogovarjala z doktorico Ivono Igerc. Srečali sva se v Rimskih termah, za katere je dr. Igerc dejala, da so »zanjo najlepši rajski kotiček na vsem svetu«.

Doktorica Ivona Igerc, »superstar« lepotne industrije

Ona je svetovna zvezda. Večja od tistih svetovnih zvezd, ki polnijo svetovne bulvarje, neredko tudi večja od tistih, ki prihajajo k njej. Zakaj? Doktorico Ivono Igerc poznajo vsi, ki dajo kaj nase in stavijo na nov statusni simbol lepote in večne mladosti  in prav gotovo vsi zvezdniki svetovnega slovesa.

V preteklosti je šla estetika v smer šablonske estetike. Dobili smo klone. Dolgčas. Foto: Angela WEISS/AFP
V preteklosti je šla estetika v smer šablonske estetike. Dobili smo klone. Dolgčas. Foto: Angela WEISS/AFP

Na Reki rojena dr. Ivona Igerc je doktorica dentalne medicine, estetske stomatologije in pomlajevalne medicine. Po šestih letih stomatološke prakse na Reki je leto dni delala na Dunaju in v Italiji, nato pa se je leta 2007 preselila na Kitajsko. Danes živi med Azijo in Londonom, in je ena vodilnih strokovnjakinj za estetsko medicino na svetu, katero bi želel kot gostujočo strokovnjakinjo gostiti vsak medicinski center, ki »da nekaj nase«, saj se zaveda, da prisotnost dr. Igerčeve avtomatično dvigne ugled in s tem tudi priljubljenost centra.

Dr. Ivona Igerc: "Bila sem že po vseh rajskih kotičkih, a Rimske terme imajo energijo, ki človeka posrka v užitek in spokojnost bolj kjerkoli drugod. FOTO: Osebni arhiv
Dr. Ivona Igerc: "Bila sem že po vseh rajskih kotičkih, a Rimske terme imajo energijo, ki človeka posrka v užitek in spokojnost bolj kjerkoli drugod. FOTO: Osebni arhiv
A dr. Ivona Igerc v Sloveniji prisega na Rimske terme. Tam nekajkrat na leto osreči skoraj neverjetno število pacientov in si privošči tudi wellness zase in za svoje telo. »Rimske terme so bolj magične kot vsi drugi deli sveta«, nam je zaupala in nadaljevala » verjemite mi, da sem bila že po vseh rajskih kotičkih, a Rimske terme imajo energijo, ki človeka tako posrka v užitek in spokojnost, da pozabi na vse skrbi in celo na svoj mobilni telefon.«

Nov statusni simbol

Pred dobrimi štiri leti, ko je dr. Igerčeva živela med Hongkongom in Shenzhenom in medtem sodelovala z s klinikami v Aziji, Indiji, Evropi, je imela svoj pomlajevalni center Bio Smart v Hongkongu. Bila je predsednica AAFE – American Academy of Facial Esthetics in vsi na svetu, ki so kaj veljali ali so si želeli veljave v svetu lepotnih posegov, so čakali na njen nastop na najprestižnejši konferenci Stars of dentistry v Londonu. V letošnjem  letu, po pandemiji, pa se zdi, da nima obstanka. Ne more ga imeti, saj jo njeni pacienti čakajo na vseh diagonalah sveta. Številni so jo komaj čakali tudi v Rimskih termah.

INTERVJU

Svet kapitala: Vedno so me zanimale napovedi, trendi, vizije. V katero smer se razvija lepotni ideal?

Dr. Ivona Igerc: V minimalizem. V subtilnost. Vse mora biti vidno-nevidno. Mikro. Dramatičnost in baročnost sta preteklost.

Svet kapitala: Pri kulinariki, pri načinu življenja, pri gibanju, pri vsem v življenju se vračamo »nazaj h koreninam«. V naravo.

Dr. Ivona Igerc: Še ne dolgo tega se je v vsem pretiravalo. Vsi popravki so bili pretirani in so delovali baročno. Zasičeni smo bili  s pogledi na pretirano našobljena usta, pretirano dvignjeno zadnjico ali premočno vrisanimi obrvmi. Na srečo se je zgodil preobrat in danes je lepotni ideal bližje temu, čemur rečemo »naravno«. Skuša se ustvariti vtis, da ljudje cenijo življenje in to morajo odražati skozi svojo podobo. Torej, ta podoba mora biti naravna, sveža, brez šablon.

Po cestah so dobesedno hodili kloni. Zanimivo je to, da je podoben trend povsod po svetu. FOTO: Skims via The Grosby Group

 
Po cestah so dobesedno hodili kloni. Zanimivo je to, da je podoben trend povsod po svetu. FOTO: Skims via The Grosby Group  
Svet kapitala: Kako se izogibate uniformiranosti? Namreč, na cestah in na družabnih medijih vidimo dekleta, ki so si na las podobne..

Dr. Ivona Igerc: ...ja, grozno! Po cestah so dobesedno hodili kloni. Zanimivo je to, da je podoben trend povsod po svetu. Dolgo časa sem živela v Aziji in tam imajo podobno težavo, le da je njihov lepotni ideal povsem drugačen od našega, Evropejskega ali Zahodnjaškega. Sama sem ugotovila, da je treba »problem klonov« hitro rešiti, ga odstraniti in to sem naredila tako, da sem prišla do ključne ugotovitve: to je detajl! Lepota je v detajlih. In vsak človek ima številne svojstvene detajle, ki ga delajo posebnega in lepega. Te detajle je treba poudariti, kar pomeni, da se je treba vsakomur posvetiti in ga res obravnavati individualno.

Dr. Ivona Igerc: Vsakič, ko karkoli naredim, pustim del sebe pri pacientu ali pacientki. Zato ne delam kompromisov. FOTO: Osebni arhiv
Dr. Ivona Igerc: Vsakič, ko karkoli naredim, pustim del sebe pri pacientu ali pacientki. Zato ne delam kompromisov. FOTO: Osebni arhiv

Svet kapitala: Kako razmišljate o karizmi in o energiji posameznika?

Dr. Ivona Igerc: To je najpomembnejše. To dela svet zanimiv. Karizma človeka ustvarja razlike med nami in zato je škoda, da je v preteklosti šla estetika v smer šablonske estetike. Dobili smo klone. Dolgčas. Vsak človek poseduje svojstveno lepoto. Mi, ki se strokovno ukvarjamo z lepotno medicino, smo le restavratorji, ki zmoremo posameznikove posebnosti rahlo izpostaviti. Moje delo je kot delo pleskarja, ki samo osveži barve stanovanja.

Svet kapitala: Kdaj ste nazadnje zavrnili željo vaše pacientke ali pacienta, ki je želela pretiravati?

Dr. Ivona Igerc: Včeraj. ( Smeh) In veste, bil je moški, ki sem ga zavrnila, saj je želel nekaj, kar bi ga popolnoma spremenilo, celo iznakazilo. Veste, svoje delo čutim kot svoje poslanstvo, celo identiteto. In vsakič, ko karkoli naredim, pustim del sebe pri pacientu ali pacientki. Zato ne delam kompromisov. Vsak detajl mora biti popolnoma sprejemljiv za pacienta in zame, saj si ne predstavljam, da bi z določeno estetsko tehniko blokirala dinamiko nasmeha ali pogleda.

Svet kapitala: Včasih so bili modni kreatorji »trendsetterji«, danes se zdi, da so kar družine Kardashian?Je ta klan tisti, ki določa lepotne ideale ali ste to vi?

Dr. Ivona Igerc: Ko sem živela na Kitajskem, smo ugotavljali, kaj se dogaja v azijskih žajfnicah, kakšni igralci se v njih pojavljajo in tako smo na Kitajskem kreirali »azijski izgled«. Točno to se zdaj dogaja na Zahodu. Zdaj se tu po vzoru podob iz šovbiznisa kreira lepotni  ideal.

lepotni ideali se nenhno spreminjajo. Na sliki Kate Moss. FOTO: COURT CARL
lepotni ideali se nenhno spreminjajo. Na sliki Kate Moss. FOTO: COURT CARL

 

Svet kapitala: Pred leti so bile modne brvi in revije polne t.i. heroinskega izgleda, ki ga je upodabljala Kate Moss; danes modni kritiki pišejo slavospeve postavam z opaznimi mišicami po telesu, kamor sodi tudi Jennifer Lopez. Katera »lepota« pa je vam najbolj všeč?

Dr. Ivona Igerc: Ženstvenost, gracioznost v slogu Grace Kelly. A veste, moj okus je na žalost zelo daleč od novodobnega okusa mlajših žensk. Namreč, med pandemijo in med lock downi, se je ustvaril fenomen t.i. »zoom estetike«. Veste, kaj je to? To je spreminjanje podobe na tak način, da vaš obraz dovršeno deluje preko zaslonov. Torej, ni pomembno, kako izgledate v živo, ko denimo srečate v trgovini ali na cesti soseda ali prijatelja, ampak kako vas ima »kamera vašega računalnika rada«. Zakaj? Ker mnogi mladi sploh ne komunicirajo več v živo, se ne osvajajo ali družijo, ampak vse to počnejo le še preko »zooma«. Ustvarja se grozljiva realnost, ki ji lahko rečemo »surrealnost«. To je nov koncept življenja in tudi lepote. Prav v teh dneh sem celo dobila ponudbo, da bi delala estetske posege v metaversu. A jaz sem vprašala, kako naj pa to sploh počnem? In so mi odgovorili, da enostavno moram odpreti kliniko v metavesru in pričeti z virtualnimi estetskimi posegi. In ja, ljudje so za to pripravljeni odšteti velikanske vsote denarja.

Več iz rubrike