DesignEuropa Awards: Slovenski stol med oblikovalskimi presežki

Stol Nico Less, ki ga je oblikoval Primož Jeza za podjetje Donar, je preprost, vendar edinstven okolju prijazen stol iz klobučevine. Sedemdeset odstotkov stola je namreč izdelanih iz recikliranih plastičnih steklenic.
Fotografija: arhiv podjetja
Odpri galerijo
arhiv podjetja

Oblika stola se se prilagaja obliki človeškega telesa, žirija pa je poudarila trajnost proizvoda in enostavnost uporabe. Obstaja v več barvah, všeč jim je bila tudi rešitev, da se jih lahko shranjuje v navpične sklade.

Stol je posvečen oziroma bil ustvarjen kot poklon slavnemu industrijskemu oblikovalcu Niku Kralju, je ključni izdelek slovenskega podjetja Donar in je namenjen tako pisarniški kot domači rabi. 

Žirija natečaja DesignEuropa iz institucije EUIPO je podjetje Donar označila kot manjše podjetje z velikim tržnim deležem v svojem sektorju, ki poudarja ergonomsko kakovost vseh svojih izdelkov in izvozi več kot dve tretjini vseh zalog.


Nagradni natečaj DesignEuropa organizira Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO). Nagrade bodo podeljene 27. novembra v Varšavi. 

 

 


V natečaju DesignEuropa EUIPO bodo podeljene nagrade v treh kategorijah, in sicer za industrijska podjetja, za mala in novo ustanovljena podjetja ter posebno nagrado za življenjske dosežke, ki jo bodo letos podelili Hartmutu Esslingerju, enemu najvplivnejših industrijskih oblikovalcev poznega 20. stoletju in zgodnjega 21. stoletja.

V kategoriji malih podjetij se poleg slovenskega izdelka za nagrade potegujejo še štiri oblikovalski presežki, med drugim rešitev za samodejno oddajo prtljage na letališčih (Marcus Pedersen ApS), sistem za parkiranje koles Loclock (Durbanis SLU) ter naprava za domače preglodovanje dojk Braster System (Braster S.A.).


 

 

Preberite še:

Slovenci ne maramo ponaredkov, razen torbic

Več iz rubrike

Komentarji: