Coldplay se spomladi podaja na okolju prijazno svetovno turnejo

Skupina Coldplay se po štirih letih odsotnosti z glasbenih odrov vrača. Spomladi načrtujejo izvedbo svetovne turneje, ki bo hkrati prijazna do okolja.
Fotografija: Foto: Dominic Chan / WENN.com
Odpri galerijo
Foto: Dominic Chan / WENN.com

Londonska skupina Coldplay se bo po štirih letih odsotnosti z odrov prihodnjega marca nanje vrnila na okolju prijazen način. Člani zasedbe bodo namreč po navedbah britanskega BBC nastopili na odru, katerega osvetljava bo delno proizvedena z električno energijo, proizvedeno na podlagi gibanja obiskovalcev koncerta po posebnem, kinetičnem avditoriju.

Kinetični avditorij je zgolj ena od 12 točk načrta, ki ga je skupina pripravila z namenom zmanjšanja svojega ogljičnega odtisa na turnejah. S to potezo želijo dati zgled tudi drugim glasbenikom, da bi svoje turneje organizirali na bolj trajnosten način.

image_alt
Napredna okna bi lahko nadomestila solarne strešnike

Pevec Chris Martin je v pogovoru za BBC povedal, da bodo njihovi oboževalci na turneji stali na 'kinetičnih tleh'. S tem, ko bodo plesali in skakali, bodo hkrati soustvarjali enegijo za dogodek.

Martin je v šali dejal, da glasbene skupine na koncertih pogosto nagovarjajo obiskovalce, naj skačejo. Tokrat bo to še bolj dobrodošlo, saj se bo s skakanjem ustvarjala dodatna energija. Če je ne bo dovolj, bodo luči namreč ugasnile.

Foto: Stefan Wermuth / Reuters
Foto: Stefan Wermuth / Reuters

Za vsako prodano vstopnico bo posajeno drevo

Skupina Coldplay bo za vsako prodano vstopnico posadila drevo. BBC navaja podatek, da je njihovo zadnjo turnejo v letih 2016 in 2017 obiskalo 5,4 milijona ljudi. To je bila ena največjih turnej vseh časov, s katero so zaslužili 450 milijonov evrov.

Člani skupine so pripravljeni tudi na kritične odzive na njihovo okolju prijazno svetovno turnejo. Tudi Martin je priznal, da bo verjetno ves čas aktualno vprašanje, zakaj sploh koncertirati. Priznal je, da nanj pravzaprav nimajo odgovora.

image_alt
Slovenija med najbolj ugodnimi državami za upokojitev

»Morda bi bilo res najbolje, da bi ostali doma. Toda želimo si turneje in želimo spoznati ljudi ter se z njimi povezati, zato poskušajmo to storiti na najbolj okolju prijazen način.«

Coldplay bodo turnejo začeli marca v Kostariki, državi, v kateri se lahko pohvalijo z eno najvišjih stopenj proizvodnje obnovljive energije na svetu. Na koncertih bodo poleg energije množice uporabljali tudi električno energijo iz baterij, ki jih poganjajo ventilatorji, sončno energijo, reciklirano kuhinjsko olje iz lokalnih restavracij in električno omrežje iz 100-odstotno obnovljivih virov, kjer bodo ti na voljo, še navaja BBC.

Več iz rubrike