Burberry je zažgal torbice, oblačila in parfume v vrednosti več milijonov

Proizvajalci modnih oblačil višjega cenovnega razreda se takšne prakse pogosto poslužujejo z namenom zaščite ugleda blagovne znamke.
Fotografija: Arhiv podjetja
Odpri galerijo
Arhiv podjetja

Ena najprestižnejših in poznanih britanskih modnih hiš Burberry je uničila neprodane kolekcije oblačil, modnih dodatkov in parfumov v skupni vrednosti 28,6 milijonov funtov, kar je na Otoku sprožilo plaz kritik.

Poslanec liberalnih demokratov Tim Farron je dejal, da je nezaslišano, če pri Burberryju mislijo, da je sežiganje neprodanih zalog sprejemljiva rešitev. Recikliranje je po njegovih besedah veliko boljše za okolje. "Kot vodilna britanska modna znamka bi morali biti vodilni na področju vzdržne mode," je dodal.

"Kljub visokim cenam Burberry nima nobenega spoštovanja do lastnih izdelkov ter trdega dela in naravnih virov, ki so bili porabljeni za njihovo izdelavo," je dejala Lu Yen Roloff iz okoljevarstvene organizacije Greenpeace. "Rastoče količine presežnih zalog kažejo na presežno proizvodnjo in namesto da bi zmanjšali proizvodnjo, sežigajo oblačila in izdelke, s katerimi ni nič narobe," je ogorčena. "To je umazana skrivnost modne industrije. Burberry je samo vrh ledene gore," je dodala po pisanju STA, ki povzema tuje agencije.

V zadnjih petih letih je modni gigant uničil že za 90 milijonov funtov svojih produtkov, poroča BBC. Ali je seštevek znesek prodajnih cen ali lastnih, ni znano.

Proizvajalci modnih oblačil višjega cenovnega razreda se takšne prakse pogosto poslužujejo z namenom zaščite ugleda blagovne znamke in s tem, seveda, upravičenosti do višje cene.

Tisti, ki jih ne uničijo, so jih primorani prodati po zelo nizki ceni, kar pravzaprav uničuje njihov ugled. Burberryeva oblačila, modne dodatke in čevlje je sicer mogoče kupiti v njihovih lastnih outletih in tudi outletih drugih trgovin, med tem, ko se marsikatera blagovna znamka tudi tega izogiba in prodaja zgolj nove kolekcije, na katere ob koncu sezone dodajo popuste, potem pa jih uničijo ali pa prodajo pod novo blagovno znamko. Takšne prakse se poslužuje Max Mara, njihova oblačila najdemo sicer tudi v outletih, pogosto pa je iz njih odstranjena etiketa blagovne znamke, napis, da gre za njihov produkt pa na nekaterih kosih lahko opazimo v našitku o sestavi oblačila. Ena izmed trgovin, kjer prodajajo priznane blagovne znamke pod drugih imenom in se nahaja tik na meji Slovenije z Italijo se imenuje Diffusionetessile.

Več iz rubrike