Brez načrta lahko zabredemo v izgorelost ali depresijo

V današnjem svetu, ki se vedno hitreje vrti, se vedno znova vprašamo ali nam ostaja dovolj časa?
Fotografija: Za 30min sprehoda ali vadbe vsak dan se vedno najde čas in če bo potrebno, si to rezervirajte v svoj termin v koledarju in se sami sebe prisilite. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Za 30min sprehoda ali vadbe vsak dan se vedno najde čas in če bo potrebno, si to rezervirajte v svoj termin v koledarju in se sami sebe prisilite. FOTO: Shutterstock

Lahko za aktivnosti ki so nam ljube, za naloge, ki jih moramo opraviti v službi ali pa za preproste vsakodnevne opravke, brez katerih preprosto ne moremo. Danes, ko se delo vedno bolj seli v domače prostore, pa je to lahko še dodaten izziv.

Zato bi vam danes rad opisal, na katere stvari morate biti pozorni in kako se je današnji svet spremenil ter nas preprosto vodi koledar.


Prva in najpomembnejša stvar je seveda upravljanje našega časa oz. po angleško »Time management«, ki se je bolj kot ne prvič pojavil že v poznem 18 stoletju, ko je Frederick Winslow Taylor začel razmišljati o načelih managementa in leta 1911 izdal knjigo z naslovom Načela znanstvenega managementa, ki je bil uvod v današnji »Time management«.
 

Načrt dneva je pogoj za uspeh


Torej, že toliko časa govorimo o upravljanju časa, pa še danes imamo težave. Kakorkoli, vse se začne na začetku in kot nam tehnologija omogoča, so nam na voljo različna orodja, ki nam pri tem lahko pomagajo. Jaz za normalno upravljanje potrebujem samo dvoje, to je koledar (seveda povezan tako s privat računi kot službenimi) ter virtualna beležnica.

Ja res je, pametni pišejo in to drži in danes lahko dodamo še: še bolj pametni pa vse vpišejo v koledar. In res je, danes brez »vodiča«, ki nas opominja kdaj imamo sestanek, kdaj je naslednji čas za gibanje, obrok, hiter spanec ali pa samo čas za sprostitev. Mogoče se sliši čudno in nekateri boste rekli, da smo sužnji naprav, sužnji modernih orodij in opomnikov.
Res izgleda tako, ampak jaz to vidim drugače, jaz to vidim kot edino rešilno bilko med današnjim hudo natrpanim urnikom in zdravim življenjem. Brez vnaprej določenih aktivnosti, lahko hitro zabredemo v nenadzorovane dolge ure dela, ki po določenem času postane neproduktivno, pojavijo se lahko zdravstvene težave tako zaradi izgorelosti kot tudi nezadovoljstvo ali depresija. Tanka je linija med zdravim in nezdravim razumom, sploh ob prisotnosti velike mere entuziazma in želje.
 

Spanje je najboljše zdravilo. FOTO: Shutterstock
Spanje je najboljše zdravilo. FOTO: Shutterstock
5 načel za zdravo upravljanje časa

Moj nasvet je, sledite svojim željam, svojemu telesu in poskušajte upoštevati 5 glavnih načel zdravega časovnega upravljanja med poslovnim in zasebnim življenjem.

1 Planiranje je zelo pomembno, vedno si vsaj en dan vnaprej splanirajte, kaj boste počeli in kako boste počeli. V vsakem dnevu, naj bo vsaj 1 zelo pomembna naloga ali odločitev, ki vam interno lahko pomaga zaključiti dan. Planiranje je mogoče težko, ampak verjemite vsaj 90% dneva se da splanirati vnaprej in tukaj ne pozabite na vse, obroke, sestanke, pomembne naloge, rekreacija in tudi druženje če vam je pomembno. Vsak del dneva šteje!
 
2 Prioritiziranje je seveda tudi del planiranja, pa vendar pride v poštev, kadar se vam vnaprej splaniran dan podre. Zavedati se morate, kaj so vaše prioritete, kaj je vaša glavna naloga oz. misija. Včasih bodo dnevi vseeno natrpani in ogromno stvari bo prihajalo sproti, takrat globoko vdihnite in se zamislite katere stvari so najbolj pomembne in najprej dokončajte to. Idealno bo, če določene naloge proiritizirate že v fazi planiranja, tako vam bo lažje, ko bo prišlo nekaj nepričakovanega in se boste morali odločiti kaj dati na stran.

3 Recite NE. Ja, tale zna biti težka bo marsikdo rekel. Pa vendar, če že v teorijo spravimo besedo »strategija«, je ena najpomembnejši stvari tudi kaj NE boste počeli, ne samo kaj vse boste počeli. Da rečete ne, vam bo veliko lažje po planiranju in prioritiziranju, takoj boste vedeli kaj je pomembno v vašem dnevu in kar ni, boste morali zavrniti in bo moralo počakati. Vsi vemo, da je včasih težko reči ne, sploh v situacijah, kjer se od vas pričakuje veliko in ste vezani na določene roke, pa vendar reči NE nepomembnim zadevam je prva stvar. Vprašajte se sami, kdaj ste nazadnje rekli ne?

4 Samorefleksija je del, ki vam bo dala potrditev da delate pravilno ali nepravilno. Pomembno je, da delate samorefleksijo vsaj na tedenski ravni, kjer se vprašate ali ste zadovoljni z izplenom tega tedna? Ali ste dosegli vse kar ste hoteli? Ali ste naredili dovolj za sebe, za svoje zdravje ali svojo družino? Tukaj boste dobili odgovore kaj vam manjka. Vseeno teden ima 7 dni in ne boste verjeli kaj vse se da spraviti v urnih 7 dneh.5 Spanje in rekreacija, pa ostajata za konec, kot najbolj pomembna dejavnika. Vsi vemo koliko je zdrav življenjski slog pomemben, saj vam daje moč in zagon v službi in v privatnem življenju. Vpliva na vaše počutje in na vaše razmišljanje ter odločanje. Ta ki pravi, da danes nima časa za rekreacijo in da ne more spati več kot 5 ur, se pošteno moti. Za 30min sprehoda ali vadbe vsak dan se vedno najde čas in če bo potrebno, si to rezervirajte v svoj termin v koledarju in se sami sebe prisilite. Objavljene so bile raziskave, kjer redno gibanje izboljša koncentracijo, spomnim, hitrejše učenje, kreativnost in manjša stres. Torej, zakaj se ne gibate?

Spanje je najboljše zdravilo. FOTO: Shutterstock
Spanje je najboljše zdravilo. FOTO: Shutterstock
In pa spanec, ste vedeli, da je spanec edini čas kjer se vaše telo regenerira in shranjuje spomine čez dan. Spanje možgane pripravi, da si lažje zapomnite stvari, vam pomaga pri logičnih odločitvah, kalibrira vaše emocije in regulira metabolizem ter apetit. Ste se kdaj cel dan spraševali po določenem odgovoru ali iskali neko frazo oz. ime, potem pa ste se zjutraj zbudili in se nemudoma spomnili? No, to ni prišlo samo od sebe, k temu je pripomogel spanec. Spanec ima čudežno moč, vzdržuje rednih 7-8 spanca in čudeži se lahko zgodijo tudi vam.

Time management, priložnost in izziv današnjega časa. Kako ga boste reševali vi, pa je vaša izbira.
 
 

Več iz rubrike