Brez maila za konec tedna? Nemogoče!

Kaj bi se zgodilo, če ta konec tedna ne bi preverjali elektronskih sporočil? … Počutili bi se veliko bolje. Za začetek.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Za običajnega delovnega človeka ni lepšega občutka, ko po končanem in uspešnem delu z užitkom ugasne računalnik in med drugim v slovo pomaha tudi vsem elektronskim sporočilom tega dne. Tisti najbolj srečni lahko službene zadeve odmislijo za ves konec tedna in ne berejo elektronskih sporočil, s tem pa se izognejo stresu, ki navadno z njimi prihaja.

A strokovnjaki trdijo, da večina (čeprav bi lahko) tega ne počne, prav nasprotno, bremena iz delovnega okolja prinašajo za domače štiri stene, elektronsko pošto pa preverjajo tudi v svojem prostem času. Večkrat. Ni presenetljivo, da ima takšno početje lahko resne posledice.

Predolge delavnike so strokovnjaki že povezali z depresijo, tesnobnostjo, celo srčnimi boleznimi. Čas ob koncih tedna je izredno pomemben za regeneracijo duha in telesa posameznika. Kakovostno preživeti prosti čas je dobra popotnica, ki vodi stran od izgorelosti, čustvene izčrpanosti. A veliko vprašanje ostaja. Če vse to že vemo, smo nekje že slišali, zakaj ne poskusimo živeti tako in vseeno spuščamo delo in stres v naš prosti čas?

Pritisk na ekran telefona je kot refleks

Pixabay
Pixabay

»Začelo se je, ko sem dobil občutek, da nekaj pomembnega zamujam,« za BBC pove Romain Gonord, tehnik v francoskem podjetju Smile, ki skrbi za IT podporo ključnih strank. »Zame je preverjanje elektronske pošte kot refleks, takšen kot spremljanje Twitterja in Facebooka

Nekaterim bi se lahko zgornja trditev zdela kot del tehnološkega razvoja, drugi pa v takšnem početju vidijo veliko past.

Znano je, da ljudje, ki imajo bolj odgovorne vloge na delovnem mestu, bolj spremljajo elektronska sporočila izven delovnika. »Sploh finančniki so podvrženi temu,« BBCju svoja opažanja zaupa Samantha Ruppel, predavateljica na nemški fakulteti. »O službenih zadevah govorijo na zabavah, ko pridejo domov iz službe, pa je prva stvar, ki jo naredijo, ko se usedejo zvečer k obroku, ponovni pregled elektronske pošte. Ja, živimo v hitrem svetu in nihče noče, da bi ga konkurenca prehitela.«

Rupplova je sodelovala tudi pri evropski raziskavi, kjer so ugotovili, da kar dva od petih vprašanih pregledata elektronsko pošto v svojem prostem času več kot petkrat, tretjina je povedala, da v prostem času sploh ni več popolnoma sproščena.

Pixabay
Pixabay

»Pametni telefon je vse spremenil«

»Pametni telefon je vse spremenil. Zdaj je elektronska pošta le klik stran, pa naj bo na romantični večerji, koncertu, gledališču, avtu …« pove Cary Cooper z britanske univerze za psihologijo. Najhuje je, da četudi delavec ni ravno kompulzivni pregledovalec elektronske pošte, to postane, saj jo ima ves čas na dosegu roke. A v obzir pa je potrebno vzeti tudi dejstvo, da večina elektronske pošte povzroča stres, in to ne le za prejemnika, pač pa tudi za njegove domače.

»Če ne odklopimo službenih zadev v prostem času, se ne moremo spočiti,« je prepričana Ana Cox, britanska predavateljica. »Sčasoma to začne vplivati na produktivnost, normalno je namreč, da tisti, ki dela, je tudi utrujen. In če se ustrezno ne spočije, lahko to vodi v hude fizične in psihične težave.«

Francozi spet z (r)evolucijskimi pristopi

V Franciji so prav zato uzakonili prepoved pošiljanja in preverjanja elektronskih sporočil v prostem času, a učinki še niso znani, zagotovo pa to ne pomeni, da bo francoskemu zgledu sledila še kakšna država. »Mislim, da smo še daleč od tega,« pove Coxova.


Prejšnje leto je Francija predstavila zakon, ki dopušča nekaterim delavcem podjetij z več kot 50 zaposlenimi možnost, da se odločijo, ali bodo preverjali elektronsko pošto tudi izven delovnega časa.
Odločitev francoskih oblasti je bila posledica zaskrbljujočih rezultatov poročila o zdravju prebivalstva iz leta 2015. Leto kasneje je zakon stopil v veljavo.
Nekatera podjetja, kot sta Volkswagen in Daimler, svojim zaposlenim »odklapljajo« dostop do elektronskih sporočil, ko niso v službi. In jih »priklopijo« nazaj pol ure pred predvidenim delovnim časom.


Seveda gre tudi tu za dvorezen meč, saj ni možno sproščeno stopiti v vikend, če vedno obstaja možnost izgube zaposlitve. Bo zaposleni svojemu delodajalcu grozil s tožbo, ker ne upošteva pravila miru pred elektronsko pošto v prostem času? Verjetno ne.

Cooper vseeno verjame, da je edina prava pot v pogovoru in dogovoru med zaposlenim in delodajalcem, ki lahko zagotovi kakovosten čas izven delovnih prostorov, stran od ekranov, elektronske pošte in z njo povezanega stresa.

Zato … pozabimo na elektronsko pošto vsaj ta konec tedna in z njo povezane stresne situacije, vsaj do ponedeljka zjutraj.

Pixabay
Pixabay

Več iz rubrike

Komentarji: