Bivša žena Jeffa Bezosa zaradi ločitve postala tretja najbogatejša Zemljanka

Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos in njegova žena MacKenzie sta v četrtek sklenila največjo ločitveno poravnavo v zgodovini. Bezosu ostaja 75 odstotkov njunega deleža v največjem spletnem trgovcu na svetu, žena pa bo prejela 36 milijard dolarjev v delnicah. S tem bo postala tretja najpremožnejša Zemljanka.
Fotografija: FILE PHOTO: 2018 Vanity Fair Oscar Party – Arrivals – Beverly Hills, California, U.S., 04/03/2018 –  Amazon CEO Jeff Bezos and MacKenzie Bezos. REUTERS/Danny Moloshok/File Photo
Odpri galerijo
FILE PHOTO: 2018 Vanity Fair Oscar Party – Arrivals – Beverly Hills, California, U.S., 04/03/2018 – Amazon CEO Jeff Bezos and MacKenzie Bezos. REUTERS/Danny Moloshok/File Photo

MacKenzie Bezos je svoja deleža v Washington Postu in podjetju Blue Origin prepustila svojemu bivšemu možu. Prav tako je najbogatejšemu človeku na svetu prepustila glasovalne pravice iz svojih delnic Amazona.
Tržna kapitalizacija Amazona je približno 890 milijard dolarjev, MacKenzie Bezos pa bo nadzorovala štiriodstotni delež, s čimer bo za investicijskim skladom Vanguard in zdaj že bivšim možem tretja najbolj vplivna delničarka. Glede na trenutno ceno delnic Amazona gre torej za 35,6 milijarde dolarjev.
Po pisanju revije Forbes 48-letna Mackenzie Bezos po ločitveni poravnavi postaja tretja najpremožnejša ženska na svetu, takoj za Francoise Bettencourt Meyers in Alice Walton.
Jeff Bezos, ki je zdaj 12-odstotni lastnik Amazona, medtem ostaja najbogatejši človek na svetu in največji delničar v podjetju. Njegovo premoženje je ocenjeno na 110 milijard dolarjev. Sledita mu Bill Gates in Warren Buffett.
Jeff in MacKenzie Bezos sta se poročila leta 1993 in imata štiri otroke. Podjetje Amazon je danes 55-letni Jeff Bezos ustanovil leto pozneje v svoji garaži v Seattlu. Da se nameravata ločiti, sta napovedala januarja.

Več iz rubrike