Bill Gates svetuje: Najboljše poletno branje 2018

Najbogatejši človek na svetu, programer, investitor in oče podjetja Mirosoft Corporation je na svojem blogu Gates Notes objavil seznam knjig, ki so ga v zadnjem mesecu tako navdušile, da jih priporoča prav vsem.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Zapisal je, da so knjige zelo poučne, po drugi strani pa precej lahkotne in kratke. Ob seznamu in kratkemu opisu petih knjig je posnel tudi prisrčen video, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci je po njegovem mnenju en najbolj fascinantnih ljudi v zgodovini človeštva. Čeprav je danes najbolj poznan kot slikar, je imel "absurdno široko paleto interesov in talentov", od človeške anatomije do gledališča. Isaacson v knjigi dobro pojasni, zakaj je bil tako izjemen in do potankosti opiše njegovo delo. Če vas njegov stil navduši, vam Gates priporoča tudi njegova druga dva dela v obliki biografij; Alberta Einsteina in Steva Jobsa.

Kate Bowler: Vse se zgodi z razlogom in druge laži, ki sem jih imela rada

Ko je profesorica Bowler izvedela, da ima raka na debelem črevesu, se je začela spraševati, zakaj se ji je to zgodilo. »Zakaj jaz?« Je to test njenega značaja? Rezultat njenega raziskovanja je ljubek, zabaven zapis človeške drže do vere, upanja, življenja in smrti.

George Saunders: Lincoln v Bardu

Knjiga Georga Saundersa je Gatesa popolnoma navdušila. »Mislil sem, da o Abrahamu Lincolnu vem vse, kar sem želel, vendar sem s tem romanom ugotovil, da zamujam ogromno izredno zanimivih zgodovinskih dejstev, idej in mnenj. Gre za dolg pogovor med 166 duhovi, vključno z Lincolnovim pokojnim sinom.« To je ena od tistih knjig, o katerih boste želeli razpravljati s prijateljem, ko boste končali z branjem.

David Christian: Izvorna zgodba; velika zgodovina vsega

»Avtor je napisal moje najljubše delo vsega časa, Veliko zgodovina. V tej knjigi pa zgodbo nizajo dejstva o vesolju, ljudeh, naravi – pripoveduje zgodovino od velikega poka do današnjih kompleksnih družb z različnimi nazori, dokazi, disciplinami. Če še niste prebrali knjige Velika zgodovina, je Izvorna zgodba odličen uvod; v nasprotnem primeru pa odlična osvežitev. Kakorkoli, po branju boste človeštvu pripisovali veliko večji pomen.«

Hans Rosling, Ola Rosling in Anne Rosling Ronnlund: Dejstvo

Gates je privrženec te knjige, odkar so jo izdali. Briljantni zdravstveni predavatelj, ki je umrl lansko leto, na edinstven način zapiše osnovne resnice o svetu, življenju in nujnih izboljšavah. Delo je napolnil z nepozabnimi anekdotami iz svojega življenja in tako je Bill Gates knjigo Dejstvo označil za najprimernejše slovo sijajnega človeka in kot eno najboljših knjig, ki jih je kdajkoli prebral.

 

Predstavitev knjig v obliki videa:

Več iz rubrike