Bi pili kavo, ki vam jo pripravi pametni laser?

Znanstveniki z laserji v 3 minutah pripravili hladno kuhano kavo (engl. cold brew)
Fotografija: Skupina raziskovalcev, večinoma s Kitajske, je z ultrazvokom skrajšala čas hladnega kuhanja kave z 12 ur na 1 uro FOTO: Delo
Odpri galerijo
Skupina raziskovalcev, večinoma s Kitajske, je z ultrazvokom skrajšala čas hladnega kuhanja kave z 12 ur na 1 uro FOTO: Delo

V zadnjih letih je le malo pijač postalo tako priljubljenih kot hladno kuhana kava. Ta je na poti, da postane velik del mednarodenga trga s kavo, predvsem zaradi milenijcev, ki jo obožujejo. Nekateri jo imajo radi zaradi njenega posebnega okusa, drugim pa je všeč, ker se jim zjutraj ni treba ukvarjati s kavnimi aparati.

Če ne kupite koncentrirane hladne kave, je za pripravo prave hladno kuhane kave potrebnih vsaj 12 ur. In če pozabite namočiti kavo v vodo dan prej - kar se tudi pogosto zgodi - boste morda morali zamuditi svoj hladni zvarek za tisti dan. To pa se bo morda v prihodnosti spremenilo!

V raziskavi, objavljeni v reviji Science of Food, so raziskovalci z Univerze Duisburg-Essen v Nemčiji predstavili metodo, ki hladno kavo pripravi veliko hitreje. Postopek vključuje laserje.

image_alt
Od male trgovine do kavnega imperija

Zakaj je cold brew tako kul?

Postopek kuhanja je pomemben dejavnik pri določanju okusa kave. Hladno kuhana kava je znana po tem, da je manj kisla in manj grenka kot vroča ali celo ledena kava (ki je le vroča kava, ohlajena z ledom). To je posledica kemije. Ko se voda uporablja za pridobivanje kemikalij iz kavne usedline, je temperatura pomembna. Z vročo vodo se izločijo drugačne kemikalije - in s tem drugačen okus - kot s hladno vodo. Zato sta vroča in hladna kava v bistvu različni pijači.

Aromatske spojine, ki ob kuhanju vroče kave napolnijo vaš dom z značilnim vonjem po oreščkih, so na primer pri visokih temperaturah hlapne in iz kave hitro izhlapijo. Nasprotno pa hladno kuhana kava te aromatične spojine zadrži, kar močno spremeni njen okus.

Bi pili kavo, ki vam jo pripravi pametni laser? FOTO: Delo
Bi pili kavo, ki vam jo pripravi pametni laser? FOTO: Delo

Kava, ki jo pripravi pulzni laser

Pred tem je skupina raziskovalcev, večinoma s Kitajske, z ultrazvokom skrajšala čas hladnega kuhanja kave z 12 ur na 1 uro. V tej novi raziskavi pa so nemški znanstveniki še izboljšali rezultate in dokazali, da je mogoče čas hladnega kuhanja z uporabo laserjev skrajšati na zgolj tri minute.

Kot bi lahko domnevali, lahko laserji pregrejejo materiale. Da bi to preprečili, so avtorji uporabili pulzne laserje, ki se zelo hitro vklapljajo in izklapljajo - v tem primeru vsako pikosekundo (eno trilijoninko sekunde). Pikosekundne pulzne laserje so tri minute pošiljali na mešanico kave v prahu v vodi. Lasersko obsevanje je napitek segrelo za približno 5 °C (vendar to ne pomeni, da se napitek ne more šteti za "hladno pripravljen").

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Boste kmalu pili kavo s pulznim laserjem?

Za zdaj se pulzni laserji v industriji hrane in pijač uporabljajo v omejenem obsegu. Vendar pa je zgodovina kave vodilo, da je za začetek trenda potrebnih le nekaj hipsterskih baristov, ki so navdušeni nad tehnologijo.

Več iz rubrike