Batagelj ne skriva želje po Michelinovih zvezdicah

Restavracija na Jezerskem v Vile Planinka je zdaj odprta tudi za zunanje goste.
Fotografija: Otvoritev restavracije, ki bo tudi del Tedna restavracije konec marca. Rezervacije so vse dni v tednu obvezne.
Odpri galerijo
Otvoritev restavracije, ki bo tudi del Tedna restavracije konec marca. Rezervacije so vse dni v tednu obvezne.

Dobro leto po odprtju butičnega hotela na Jezerskem je restavracija Vile Planinka odprta tudi za zunanje goste.

»Odprtje restavracije tudi za zunanje goste je dolgo pričakovan odgovor na veliko povpraševanje ljubiteljev vrhunske kulinarike. Kulinarično zgodbo, ki jo danes doživljamo, smo intenzivno pripravljali kar eno leto,« je ob odprtju poudaril lastnik Marjan Batagelj in dodal: »Za vrhunsko kulinariko namreč nista dovolj samo odličen kuhar in sommelier. Visoke kulinarike ni brez vrhunskih lokalnih sestavin in najboljših slovenskih vin!« 

Kot so sporočili v izjavi za medije, se v restavraciji Vile Planinka  izrazito prilagajajo letnemu času in se pri tem zanašajo predvsem na lokalne pridelovalce.

Glavni chef je Jakob Jerala, ki je pri ustavrjanju kulinaričnih simfonij zavezan trajnosti.

Jakob Jerala.
Jakob Jerala.



»Čutenje je energija. In naj vas ta energija spremlja tudi ob hrani,« svojim gostom želi Batagelj, ki tudi osebno verjame, da energijske točke, ki so jih pred več stoletji na vrtu Vile Planinka odkrili domačini, pozitivno vplivajo na doživetje gostov. 

O energijskih točkah na Jezerskem, smo v pogovoru z Batageljem pisali tudi v Svetu kapitala.


Marsikatera restavracija, ki se postavlja zelo visoko, ima vinsko karto celega sveta. »Mi pa imamo vinsko karto cele Slovenije!« je s ponosom poudaril Marjan Batagelj.

Z vrhunskim vinskim poznavalcem Markom Korenom so ustvarili najbolj celostno predstavitev slovenskih vinorodnih okolišev. Trenutno zbirka vključuje 125 vinskih etiket, v večini gre za vina butične, biodinamične in ekološke pridelave.

Marko Koren s 120 etiketami skrbi za vinsko spremljavo.
Marko Koren s 120 etiketami skrbi za vinsko spremljavo.


Stremijo k temu, da bi svojo zbirko dopolnili tako, da bi gostom lahko ponudili 200 kakovostnih slovenskih vin. To je namreč naša identiteta, pravijo. »In ker gostje to identiteto tudi začutijo,« razlaga Batagelj, »se radi vračajo k nam.« 


Jezersko kot švicarski Davos

 
Močno verjamejo v svoje delo, zato jih ni presenetilo, da so bili že v prvem letu ocenjeni s kar dvema kapama Gault & Millau (14,5).

V času, ko Slovenija postaja Evropska gastronomska regija 2021, pa se lahko Vila Planinka pohvali tudi z uvrstitvijo med kandidate za Bib Gourmand – »vzhajajoče zvezde«, ki imajo potencial za prvo Michelinovo zvezdico.

Vajeti so na krožnikih prepuščene naravi.
Vajeti so na krožnikih prepuščene naravi.


Ambicij za osvojitev Michelinovih zvezdic ne skrivajo. »Verjamemo namreč, da bodo prednost čistega gorskega zraka, edinstvenost zdravilne izvirske pitne vode in posebna energija, ki obdaja restavracijo Vile Planinka, prepoznani. S kakšno Michelinovo zvezdico, ki v svetu kulinarike še vedno največ šteje, bi Jezersko z Vilo Planinko spet pridobilo status slovenskega Davosa.«
 
S ponosom se torej konec marca (20.-29. 3.) pridružujemo Tednu restavracij, ko bomo v izrazito omejeni količini gostom ponudili, da nas spoznajo, doživijo in zares začutijo. Ker govorimo o mali butični restavraciji, so za zunanje goste nujno potrebne predhodne rezervacije.

Več iz rubrike