Avtomatizacija ogroža sedmino delovnih mest, v Sloveniji precej več

Zaradi avtomatizacije bi lahko bilo v prihodnjih 15 do 20 letih ukinjenih do 14 odstotkov delovnih mest v državah Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), kaže raziskava te organizacije. Dodatnih 32 odstotkov delovnih mest se bo verjetno močno spremenilo. Za Slovenijo je tveganje nadpovprečno.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Kot so navedli v OECD, ki združuje 36 držav, se je obseg naročil industrijskih robotov v zadnjih desetih letih potrojil, do leta 2020 pa se bo najverjetneje početveril. Izpostavili so tudi podvojitev zasebnih vlaganj v umetno inteligenco v zadnjem letu.
Avtomatizacija bo po opozorilih organizacije najbolj prizadela poklice, ki ne zahtevajo kompleksnejših veščin. Poleg izginjanja nekaterih poklicev je posledica avtomatizacije sicer tudi hkratno nastajanje številnih novih, vendar pa novi poklici zahtevajo drugačne kompetence, ki jih predvsem nekateri starejši delavci nimajo.
V Sloveniji bo po ocenah OECD v 15 do 20 letih zaradi avtomatizacije ukinjenih približno četrtina delovnih mest, dodatnih 27 odstotkov se jih bo verjetno močno spremenilo, je razvidno iz povzetka raziskave, objavljenega na spletnih straneh OECD.
V organizaciji kot enega ključnih ukrepov za soočanje z avtomatizacijo izpostavljajo spremembe izobraževalnega sistema, da bodo zaposleni fleksibilni in pripravljeni na vseživljenjsko učenje. "Države bi morale preiti na sistem, v katerem ljudje veščine pridobivajo postopno in nenehno, ne pa zgolj v času šolanja," so poudarili.

Več iz rubrike