Avto, ki vozi in obenem čisti zrak? Je mogoče.

Matija Gatalo - kemijski znanstvenik. Foto: Blaž Samec/Delo

Smo na pragu vodikove revolucije; izuma mladega raziskovalca s kemijskega inštituta namreč prinašata hitrejši prehod v brezogljično družbo.

Ljubljana - Črn prah v treh stekleničkah, ki jih ponosno razkazuje mladi raziskovalec s kemijskega inštituta Matija Gatalo, spominja na prah premoga, enega najbolj umazanih energentov, ki se mu države, med njimi tudi številne podpisnice pariškega podnebnega sporazuma, še kar nočejo odpovedati, čeprav je eden glavnih krivcev za podnebno segrevanje in najmanj 800.000 prezgodnjih smrti zaradi onesnaženja zraka, ki ga povzroča. A v popolnem nasprotju s premogovim prahom črni prah, ki ga je izumil mladi slovenski znanstvenik, prinaša prebojno rešitev za vodikovo revolucijo in prehod v brezogljično družbo.

image
Vodikova tehnologija prinaša čistejšo mobilnost, saj ne onesnažuje zraka, edini stranski produkt pa je voda. Foto: Blaž Samec/Delo
Vodikova tehnologija ima v času spopadanja s posledicami podnebnih sprememb in prizadevanj za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov vse pomembnejšo vlogo. Povedano zelo poenostavljeno, gre za proizvodnjo električne energije iz vodika, najbolj razširjenega kemijskega elementa v vesolju, pri čemer je edini stranski produkt voda. Ta proces se dogaja v osrčju vodikove gorivne celice; v njej se shranjeni vodik in kisik iz zraka ob prisotnosti katalizatorja pretvarjata v električno energijo.

 
Gre za proizvodnjo električne energije iz vodika.
Visoka cena katalizatorja, ki vsebuje platino, je bila ključna ovira za bolj razširjeno uporabo vodikove tehnologije.
Prva inovacija je učinkovitejši in cenejši katalizator, druga pa nov postopek za pripravo katalizatorja.


Vodikove gorivne celice, skupaj z baterijami, tako ponujajo do okolja prijazno alternativo konvencionalnim motorjem z notranjim zgorevanjem. Uporabne pa so še veliko širše: omogočajo delovanje telekomunikacijskih stolpov, generatorjev, če imamo vodikovo gorivno celico nameščeno doma, z njo lahko ogrevamo vodo in pridobivamo elektriko.

Kateri velikani so že prepoznali tržni potencial in kje so največje pomankljivosti, preberite na delo.si

Ta članek je objavljen kot del mednarodne sodelovalne iniciative Earth Beats, v kateri se 18 novičarskih medijev z vsega sveta skupaj osredotoča na rešitve za področje odpadkov in onesnaženja.
Več iz rubrike