Avokado je učinkovito mehiško orožje proti ZDA, Evropi, Japonski ...

Po podatkih RaboResearcha so se v Mehiki cene avokada v zadnjem letu zvišale za 129 odstotkov. Po mnenju strokovnjakov je to najvišja cena v zadnjih 10 letih. Avokado je zaradi tega skoraj luksuzen izdelek.
Fotografija: V Mehiki je vse manj avokada in to pomanjkanje je povzročilo dvig cen. Flicker
Odpri galerijo
V Mehiki je vse manj avokada in to pomanjkanje je povzročilo dvig cen. Flicker

»V Mehiki je manj avokada in to pomanjkanje je povzročilo dvig cen,« je za časnik Diario de Coahuila pojasnil Pedro Bucio. Konec junija je kilogram avokada stal tudi 4,67 evra. Nekateri analitiki so napovedali, da bi v ne tako oddaljeni prihodnosti cena lahko dosegla kar 130 pesov (6,08 evra) za kilogram.

Mehiški kmetijski minister Victor Villalobos je za višanje cen avokada obtožil špekulante. V Uruapanu, drugem največjem mestu Michoacána, kjer je leta 2016 več kot polovica prebivalcev živela na ali pod pragom revščine, so nezadovoljni zaradi nizkih odkupnih cen in proizvodnje na drugih območjih. Prepričani so, da so za to krivi distributerji.
Novembra 2016 so zato najrevnejši pridelovalci avokada protestirali proti znižanju cen – cena kilograma avokada je z 90 pesov padla na 17 oziroma na 0,77 evra. Apeam je tedaj za El País pojasnil, da je za padec cene kriv trg – večja proizvodnja, nižje cene – in ne proizvajalci z drugih območij.

Težava z naraščanjem tržnih cen ni nova. Pred dvema letoma sta slab pridelek in veliko mednarodno povpraševanje povzročila dramatičen dvig cen. Poraba avokada se je povečala ne le v ZDA, Kanadi in EU, ampak tudi na Kitajskem in Japonskem.

Pa tudi Mehičan poje več kot sedem kilogramov avokada na leto. Višji analitik na področju vrtnarstva v kalifornijskem Fresnu David Magaña je višanje cen pripisal povpraševanju v ZDA. »Imamo verjetno največ povpraševanja po avokadu v zgodovini,« je povedal za NPR.
Magaña, ki analizira veleprodajne cene mehiškega avokada, je dejal, da se 11-kilogramski zaboj avokada iz Michoacána prodaja za 66 dolarjev. To je 91 odstotkov dražje kot pred letom. Cene so bile v začetku julija še višje. Magaña je poudaril, da je proizvodnja sadja in zelenjave vedno podvržena vremenskim razmeram, in ker je letošnja bera kalifornijskega avokada precej jalova, so cene vrtoglave.
 

PREBERITE ŠE: Ali imate na krožniku zaradi avokadove krize lažen guacamole?


Dodatno so poskočile, ko je maja ameriški predsednik Donald Trump zagrozil, da bo uvedel represivne dajatve na celoten mehiški uvoz, če Mehika ne bo okrepila imigrantskih dejavnosti.

Mehika se je na grožnjo odzvala in obljubila, da bo dramatično dvignila uvozno ceno avokada, če bo Trump uresničil grožnjo. Ker si superbowla ni mogoče predstavljati brez guacamoleja, je Trump v zadnjem hipu opustil načrt.

 

Več iz rubrike

Komentarji: