Aquafil bo še bolj trajnosten

Pri projektu, ki bo trajal tri leta, bodo kot osnovo za predelavo uporabljali standardni sladkor, ki ga pridelujejo v Braziliji. S tem ne bodo škodili okolju, saj je končni cilj uporabljati odpadke, ki nastajajo pri predelavi sladkorja.
Fotografija: Produkte, kot so ribiške mreže, pobirajo po vsem svetu in jih vozijo v Slovenijo na predelavo. Foto: Pixabay
Odpri galerijo
Produkte, kot so ribiške mreže, pobirajo po vsem svetu in jih vozijo v Slovenijo na predelavo. Foto: Pixabay

Maria Giovanna Sandrini iz Aquafila je na okrogli mizi na konferenci Circular Change, ki je potekala v Mariboru, poudarila, da je podjetje svojo misijo spremenilo v realnost – razvili so sistem regeneracije Econyl za neskončno recikliranje poliamida 6 iz poliamidnih odpadkov: »S tem gradimo most med bioekonomijo in krožnim gospodarstvom. Smo vodilni pri proizvodnji poliamida 6, s čimer skrbimo, da večina najlonskih proizvodov ne konča kot odpadek.«

Začelo se je leta 2011 v Sloveniji, kjer predelujejo najlonske odpadke. Na začetku je bila to nočna mora, se spominja, saj produkte, kot so ribiške mreže, pobirajo po vsem svetu in jih vozijo v Slovenijo na predelavo. »Nič ni bilo, kot bi moralo biti. Iskali smo drugačno dobavno mrežo, tudi glede prevoza. Ugotovili smo namreč, da biomasa ne zmanjša ogljičnega odtisa, zato smo začeli projekt Effective,« pojasnjuje Sandrinijeva. Želijo namreč proizvajati trajnostna vlakna in plastiko iz naravnih materialov. S tem bodo bolj krožni, trajnostni, uporabljali bodo manj neobnovljivih virov. Poleg tega ti proizvodi ne bodo več končali kot odpadki. »Eko zasnova je nujna, saj bomo s tem zmanjšali tudi naš okoljski odtis,« je prepričana.



Pri projektu, ki bo trajal tri leta, bodo kot osnovo za predelavo uporabljali standardni sladkor, ki ga pridelujejo v Braziliji. S tem ne bodo škodili okolju, saj je končni cilj uporabljati odpadke, ki nastajajo pri predelavi sladkorja. Slednje ne predstavlja težave ne za ljudi ne za gozd, pravi. Dnevno dobiva tudi elektronsko pošto mladih oblikovalcev, ki iščejo trajnostne materiale, kar pomeni, da ljudje razmišljajo za naprej, je še dejala.

Več iz rubrike