Ali imate na krožniku zaradi avokadove krize lažen guacamole?

Vedno pogosteje ponudniki hrane v Mehiki strežejo lažen guacamole, ki ne vsebuje več glavne sestavine, avokada. Glavna razloga za takšne skrajne ukrepe sta visoko povpraševanje ZDA po tem zelenem sadežu in slaba letina.
Fotografija: Mehika sicer izvaža te priljubljene zelene sadeže v ZDA šele od leta 1997. Lani so s tem zaslužili 2,5 milijarde dolarjev, kar je več, kot so zaslužili z izvozom nafte. iStockphoto
Odpri galerijo
Mehika sicer izvaža te priljubljene zelene sadeže v ZDA šele od leta 1997. Lani so s tem zaslužili 2,5 milijarde dolarjev, kar je več, kot so zaslužili z izvozom nafte. iStockphoto

Američani vedno pogosteje povprašujejo po avokadu in znameniti mehiški omaki guacamole.

Zaradi ameriškega povpraševanja so v Mehiki primorani, da strežejo svoje jedi z lažno omako guacamole. V tej različici so še vedno osrednje sestavine paradižniki, čilijevo olje, sol, česen in koriander, avokado pa so nadomestili z vrsto mehiške buče. Omaka je še vedno zelena ter ima podobno konsistenco in okus kot original.
Zaradi ameriškega povpraševanja so v Mehiki primorani, da strežejo svoje jedi z lažno omako guacamole. Shutterstock
Zaradi ameriškega povpraševanja so v Mehiki primorani, da strežejo svoje jedi z lažno omako guacamole. Shutterstock

Med glavnimi razlogi za takšno priredbo omake so cene avokada, ki so poskočile. Da je zeleni sadež postal že skoraj luksuzna dobrina, je posledica slabe letine in vedno višjega povpraševanja v ZDA. Konec junija je kilogram avokada stal v povprečju 100 pesov (4,67 evra), kar si mnogi Mehičani ne morejo privoščiti.

Produkcija avokada je v prvih petih mesecih letos padla za 1,2 odstotka oz. 10.000 ton v primerjavi z enakim obdobjem lani. Izvoz se je povečal za 7,6 odstotka. V zadnjih desetih letih se je izvoz povečal za štirikrat. Največji delež avokada izvozijo ravno v ZDA, kjer se potrošnja avokada vsako leto poveča za okoli 15 odstotkov.

Mehika sicer izvaža te priljubljene zelene sadeže v ZDA šele od leta 1997. Lani so s tem zaslužili 2,5 milijarde dolarjev, kar je več, kot so zaslužili z izvozom nafte.

Kako pomemben je mehiški uvoz avokada v ZDA, je postalo dodatno jasno, ko je ameriški predsednik Donald Trump maja grozil Mehiki z uvedbo kazenskih carin na vse mehiške izdelke, a je svoje načrte preklical, ko je Mehika zagrozila z drastičnim porastom uvoznih cen za avokado.

Več iz rubrike