7 najbolje prodajanih knjig vseh časov

Katere so najbolj znane in tudi najbolj prodajane knjige na svetovnem knjižnem trgu
Fotografija: FOTO: Delo
Odpri galerijo
FOTO: Delo

1. BIBLJA

(5 milijard prodanih izvodov)

Sveto pismo ali Biblija (iz starogrške besede βιβλια: biblia, kar pomeni knjige) je sveta knjiga krščanstva. Sestavljata jo dva dela: Stara in Nova zaveza. Stara zaveza, po hebrejsko Tanak, predstavlja sveto knjigo tudi za pripadnike judovske vere in izhaja še iz časov pred Jezusom Kristusom. Sveto pismo je najbolj brana knjiga v zgodovini. Prevedena je v več kot 2.400 jezikov. Ima velik pomen za današnjo kulturo in kot delo jo lahko gledamo iz različnih strani: kot versko ali zgodovinsko knjigo, saj vsebuje mnogo podatkov o zgodovini Judov ter dogajanju v Palestini ob začetku našega štetja.

2. CITATI PREDSEDNIKA MAO CETUNGA/Mala rdeča knjiga

(1,1 milijarde prodanih izvodov)

Citati predsednika Mao Tse-tunga (poenostavljena kitajščina : 毛主席 语录; tradicionalno kitajsko : 毛主席 語錄; pinjin : Máo Zhǔxí Yǔlù) je knjiga izjav iz govorov in spisov avtorja Mao Zedong (prej romanizirano kot Mao Tse-tung), nekdanji Predsednik Komunistične partije Kitajske, ki je izhajal od leta 1964 do približno leta 1976 in je bil široko razširjen med Kulturna revolucija.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

3. KORAN

(800 milijonov prodanih izvodov)

FOOKoran (arabsko: أَلْقُرآن, al-qurʾān) je sveta knjiga islama. Napisan je v arabščini. Muslimani verujejo, da je Koran čista božja beseda in vrh božjega razkrivanja ljudem. Prek nadangela Gabrijela naj bi Koran bog Alah 22 let razodeval preroku Mohamedu. Torej je avtor Korana Alah in ne Mohamed, če je Alah razodeval Mohamedu.

Film Gospodar prstanov FOTO: Delo
Film Gospodar prstanov FOTO: Delo

4. GOSPODAR PRSTANOV

(155 milijonov prodanih izvodov)

Gospodar prstanov (v angleškem izvirniku The Lord of the Rings) je knjižni fantazijski roman angleškega pisatelja in jezikoslovca J.R.R. Tolkiena. V slovenščini je doživel dva prevoda. Novejši prevod je opravil Branko Gradišnik. Roman je pisatelj na zahtevo založnika razdelil na tri dele - po vrsti si sledijo:

Bratovščina prstana (The Fellowship of the Ring),

Stolpa (The Two Towers) in

Kraljeva vrnitev (The Return of the King).

Roman je doživel dve filmski uprizoritvi: leta 1978 je Ralph Bakshi posnel animirani film, bolj znana pa je trilogija režiserja Petra Jacksona iz let 2001-2003. Gospodar prstanov velja za eno najpomembnejših del začetka fantazijske literature, in z drugimi Tolkienovimi deli o Srednjem svetu še danes pomembno vpliva na vse žanre literature in ostale umetnosti.

5. MALI PRINC

(140 milijonov prodanih izvodov)

Mali princ (francosko Le Petit Prince) je najbolj znano delo francoskega pisatelja in pilota Antoinea de Saint-Exupéryja. Napisal jo je med svojim bivanjem v newyorškem hotelu, prvič pa je izšla leta 1943. Ima 27 poglavij. Prevedena je bila v 180 svetovnih jezikov, slovenski prevod je zasluga Ivana Minattija. Pisateljev prvotni namen je bila otroška knjiga. Zanimivo je tudi omeniti, da so ilustracije del knjige, saj so nastale izključno kot pisateljevo delo.

Harry Potter je fantazijska pripoved v sedmih knjigah pisateljice J. K. Rowling FOTO: Delo
Harry Potter je fantazijska pripoved v sedmih knjigah pisateljice J. K. Rowling FOTO: Delo

6. HARRY POTTER IN KAMEN MODROSTI

(130 milijonov prodanih izvodov)

Harry Potter je fantazijska pripoved v sedmih knjigah pisateljice J. K. Rowling. Prva knjiga je bila izdana leta 1997, zadnja pa leta 2016. Po seriji je produkcijska hiša Warner Bros posnela tudi filme. Knjige o Harryju Potterju so doživele velikanski uspeh, po svetu je bilo prodanih več kot 800 milijonov knjig. V Sloveniji je pri založbi EPTA izšlo prvih pet knjig, pri Mladinski knjigi, ki je od leta 2007 novi slovenski založnik Harryja Potterja, pa ponatisi prevodov prvih petih knjig in prevoda šeste ter sedme.milijonov prodanih izvodov)

7. IN POTEM NI BILO NIKOGAR VEČ

(115 milijonov prodanih izvodov)

Na povabilo gospoda in gospe Owen se na skrivnostnem otoku Soldier Island zbere deset ljudi, ki se med seboj ne poznajo. Ob prihodu na otok izvedo, da sta njihova gostitelja zadržana, zato se jim bosta pridružila čez dan ali dva. Sedejo k večerji, ki jo nenadoma prekine vreščeč glas z gramofonske plošče. Vsakega izmed navzočih obtoži prikrivanja hudega zločina. Takoj po večerji umre mladi Anthony Marsden, ki naj bi do smrti povozil dva otroka in se nato s pomočjo ugodnih pričanj prijateljev izmaknil roki pravice. Njegova smrt pa je le uvod v serijo umorov.

Več iz rubrike