5 nasvetov od faliranega študenta do direktorja Twitterja

Jack Dorsey, soustanovitelj in direktor Twitterja, je milijonar in uspešnež, ki je svojo poslovno pot začel kot faliran študent. Kako mu je uspelo?
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Izum Twitterja ter Square Inc., enajsti najbogatejši Američan pod 40 let, globalno prepoznana osebnost, inovator in ... faliran študent. Zakaj je uspelo prav njemu, so raziskali na ameriškem mediju Success Stories.

  • Raziščite svoje interese

Uspešni ljudje že zgodaj začnejo uresničevati svoje sanje ter so pripravljeni na izzive na poti do uspeha. Jack Dorsey je pri 15 letih ugotovil, da ga zelo zanima računalništvo, zato se je prijavljal na različne tečaje in delavnice. V srednji šoli je sodeloval pri lansiranju programa, ki je ponuja rešitve pri komunikaciji in koordinaciji dostavnih in taksi služb. Program je še vedno v uporabi.

  • Uresničite novo idejo

Začetki Twitterja segajo v leto 2006, ko so Jack Dorsey, Evan Williams in Biz Stone zagnali svojo storitev, ki se je imenovala Twttr. Mišljena je bila kot interna aplikacija za zaposlene podjetja Odeo. Prvi tweet je bil objavljen 21. marca 2006, glasil pa se je: »just setting up my twttr.« Kasneje se je njihova pot ločila od Odea in preimenovali so se v podjetje Twitter, ki se je razširil po celem svetu. Uspešni ljudje se ne bojijo realizirati novih idej, o njih veliko diskutirajo in jih tudi izpilijo.

  • Inovacije, inovacije in še enkrat inovacije

Dorsey se ni ustrašil in zbežal stran od sanj, ko so nastopile prve težave okoli Twitterja. Bil je vztrajen in iskal nove rešitve, ki so podjetja in program le izboljševale. Ni pa se ustavil niti pri uspehu Twitterja. Začel je z novim poslom, aplikacijo Square Inc., ki pomaga poslovnežem pri delu z denarjem.

  • Soočite se s težkimi odločitvami

Po dveh letih direktorskega položaja se je Dorsey umaknil s funkcije in jo prepustil Evanu Williamsu. Vrnil se je kot predsednik uprave v juniju 2015, ko iz podjetja odšel Dick Costolo. Dorsey je bil takrat primoran sprejeti težke odločitve, saj se je družba soočala s problemi svetovne finančne krize. Osem odstotkov zaposlenih je odpustil, tistim, ki so ostali pa prepustil tretjino delnic podjetja.

  • Poslušajte svojo ciljno množico

V javnosti je prišlo do dvomov ter kritik, da Twitter omogoča rasistične komentarje in sovražne govore. Dorsey je moral sprejeti določene ukrepe, s katerimi je spremenil politiko platforme in implementiral prepoznavanja neprimernih vsebin. Twitterju je dodal gumb »mute«, s katerimi je moč utišati in prezreti sporočila, ki vsebujejo določene rasistične konotacije. Sprejel je tudi ukrep, da uporabniki lahko prilagajo sporočilom fotografije, ki so postale bolj aktualne v svetu digitalnega komuniciranja šele v zadnjih letih, ko so na trg prišli Instagram, Pinterest in podobni.

Več iz rubrike

Komentarji: