4 stavki, ki jih uspešni ljudje kot otroci niso slišali od staršev

Strokovnjakinja za vzgojo se je pogovarjala s 70 starši zelo uspešnih odraslih. Česa svojim otrokom, ko so bili majhni niso govorili?
Fotografija: Številni starši ne razumejo strasti svojih otrok, toda pomembno je, da jim pri tem stanejo ob strani. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Številni starši ne razumejo strasti svojih otrok, toda pomembno je, da jim pri tem stanejo ob strani. Foto: Shutterstock

V raziskavi za svojo knjigo »Vzgoja podjetnika«, je strokovnjakinja vzgoje, Margot Machol Bishnow intervjuvala 70 staršev, ki so vzgojili zelo uspešne odrasle, o tem, kako so svojim otrokom pomagali uresničiti njihove sanje. Ugotovila je, da ima komunikacija pomembno vlogo pri otrokovi podjetniški iskri v prihodnosti. Katerih stavkov starši niso uporabljali, ko so bili njihovi otroci majhni?

image_alt
3 znaki, da je vaš otrok narcis

Ne zaupam ti, zato sem pregledal tvojo domačo nalogo in namesto tebe popravil napake

Vsi starši, ki jih je intervjuvala, so poudarili pomen odgovornosti in samostojnosti otrok, zato tudi niso delali domačih nalog in ostalih obveznosti namesto njih. Želeli so, da njihovi otroci prevzamejo odgovornost, popravijo težave, se učijo iz napak ter postanejo samozavestnejši, ko postanejo starejši.

Povečujemo ti žepnino, da lahko kupiš kar želiš

»Nikoli ne deli brezplačnega denarja,« je rekel neki oče. Vsi starši, s katerimi je avtorica  govorila, so prihajali iz različnih socialno-ekonomskih okolij, toda svoje otroke so naučili vrednosti denarja. Tudi premožnejši otroci so morali delati, da so pridobili denar.

Nyla Rodgers je ustanoviteljica Mama Hope, neprofitne organizacije, ki financira in zagovarja organizacije skupnosti. Ko je bila v srednji šoli, je želela iti v tujino s svojim razredom francoščine. Toda namesto da bi plačala celoten znesek, je njena mama rekla, da mora zaslužiti polovico stroškov potovanja, navaja CNBC. Ker ni imela druge izbire, je Nyla čuvala otroke, kosila trate, sprehajala pse, učila plavati in vnašala podatke, da je do konca poletja zbrala denar odhod. »S tem se je začela moja podjetniška pot,« je povedala.

Vsi intervjuvani starši uspešnih otrok so poudarili pomen odgovornosti in samostojnosti. Foto: Getty Images
Vsi intervjuvani starši uspešnih otrok so poudarili pomen odgovornosti in samostojnosti. Foto: Getty Images

Nič obšolskih dejavnosti, dokler se ocene ne izboljšajo

Številni starši, s katerimi se je avtorica pogovarjala, niso razumeli strasti svojih otrok, vendar so jim omogočili, da so se jim posvetili. Nekateri otroci so sledili svoji strasti poleg tega, da so bili odlični učenci. Drugi so v svojo strast vložili vso svojo energijo in v šoli niso bili tako dobri. Starši so jih kljub temu podprli.

Jon Chu, režiser uspešnic, je imel strast do snemanja filmov že od časa, ko je bil v drugem razredu. Njegovi priseljenski starši so vodili restavracijo in upali so, da bo s trdim delom uresničil ameriške sanje, vendar jim niti na misel ni prišlo, da bi to lahko bilo v filmu.

image_alt
Srečni bogataši

V srednji šoli se je Jonova mama nekega večera razburila, ko je ugotovila, da namesto domače naloge dela na videoposnetku. Začel je jokati: »Ampak to je tisto, kar imam rad! To želim početi vse življenje,« ji je odgovoril. Ko ga je naslednji dan odpeljala iz šole, je imela knjige o filmih, ki jih je dobila v knjižnici. »Če hočeš to narediti, preuči vse in bodi najboljši v tem,« mu je rekla.

Če boš imel dobre ocene, boš dobil denar

Bodočih podjetnikov med odraščanjem starši nikoli niso učili, da je življenjski cilj biti bogat. Namesto tega je šlo za uspeh, za izboljšanje in ustvarjanje nečesa odličnega.

Starši so razumeli, da njihovi otroci ne bodo nikoli srečni, če se bodo ukvarjali z nečim, v čemer ne bodo uživali. Tako so vzgojili otroke, ki so svoje strasti vložili v svoja podjetja in izdelali boljše izdelke in storitve. Otroci so verjeli, da bo denar po vsej verjetnosti prišel. In tudi če ne bi, bi bilo še vedno bolje, kot da trdo delajo na nečem, kar so sovražili. Posledično so odraščali z občutkom namena in v želji, da bi spremenili svet.

image_alt
24-letna umetnica zaslužila 265.000 evrov v manj kot letu dni

Več iz rubrike