1. maj - osemurni delovnik le črka na papirju?

Sindikati ob letošnjem prazniku dela v ospredje postavljajo problematiko delovnega časa. Čeprav je bil 40-urni delovnik kot splošni standard Mednarodne organizacije dela sprejet že 1935, lahko še danes marsikdo o tem le sanja, so ob predstavitvi prvomajskih aktivnosti izpostavili v sindikalnih organizacijah.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Jakob Počivavšek je izpostavil, da teme, ki so jih sindikati izpostavljali v zadnjih letih, danes niso nič manj pomembne, bodo pa letos izpostavili delovni čas. Ta je po Počivavškovih besedah privedel do tega, da danes 1. maj obeležujemo kot delavski praznik, na drugi strani pa je problematika še vedno izrazito aktualna.

Osem ur dela, osem ur počitka in osem ur, namenjenih prostemu času, je za marsikaterega delavca nekaj, kar si zgolj želi, je opozoril Počivavšek.
"Se pa ta problematika danes izpostavlja tudi v drugi luči, in sicer v povezavi z vprašanjem prekarnosti in drugimi oblikami dela, ki morda v Sloveniji še niso tako prisotne, v tujini pa izrazito," je opozoril Počivavšek in kot primer navedel delovnega razmerja, ko nimajo vnaprej opredeljenega delovnega časa. "Ko delavec ne ve, koliko in če bo sploh delal, in koliko bo za to plačan," je dodal.

Da osemurni delovnik za marsikoga še danes predstavlja zgolj črko na papirju, je opozoril tudi generalni sekretar Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Bojan Hribar. Problematika kršitev v povezavi z delovnim časom pa ni prisotna le v zasebnem, ampak je tudi vsakdanjik številnih zaposlenih v javnem sektorju, je še poudaril.

Omenjeni konfederaciji bosta skupaj z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) tudi letos sodelovali pri pripravi več dogodkov ob prazniku dela, največja bo tradicionalna prireditev na Rožniku v Ljubljani, je pojasnila predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

Praznovanje 1. maja ni namenjeno zgolj spominu na nekdanje boje delavstva in za njihove temeljne pravice, temveč tudi priložnost, da opozorimo, da je delo vrednota. "Vrednota, ki človeku omogoča svobodo, dostojanstvo in samozavest, občutek, da je sposoben sam poskrbeti zase in za svojo družino, da ni nikomur v breme in da zmore pomagati tudi drugim," se je slišalo.

Več iz rubrike

Komentarji: