Knjiga, ki jo mora prebrati vsak menedžer

Kateri so najnovejši principi odličnega vodenja?
Fotografija: FOTO: Svet kapitala
Odpri galerijo
FOTO: Svet kapitala

To piše v novi svetovni uspešnici, knjigi, ki ni primerna le za vsakega menedžerja ali lastnika, ampak tudi za vsakega zaposlenega, da bo vedel, kaj lahko pričakuje in zahteva od svojih nadrejenih. Napisal jo je Robert Allen Ige, ki je bil petnajst let predsednik uprave podjetja The Walt Disney. V letošnjem letu se je v času lockdowna upokojil. V svetovni uspešnici z naslovom The Ride of a Lifetime zapisuje sedem principov dobrega vodenja. To so:
 1. Optimizem
 2. Pogum
 3. Radovednost
 4. Integriteta
 5. Osredotočenost
 6. Poštenost
 7. Premišljenost
Knjižno priporočilo je podala Nina Gaspari, ki smo jo gostili v epizodi nove serije podkastov Svet kapitala s Petro.
 
 

NEKAJ IZVLEČKOV IZ PODKASTA:

 • Želela sem drugačno poslovno pot. Poslovila sem se od dobrih naročnikov. Potem se je zgodil lockdown. Šok!
 • Začetek samostojne podjetniške poti je zaznamoval strah. Strah pred odgovornostjo, pred neuspehom, in celo pred uspehom.
 • Ko si samostojni podjetnik, nimaš nikogar nad glavo, nihče ti ne teži; a obenem tudi nimaš nikogar, ki bi ga lahko krivil ali se nanj naslonil.
 • Podati se v podjetništvo z mislijo, da bo enostavnejše zaslužiti kruh, je utopija.
 • Ne maram stresov. Res si ne želim ponovno doživeti izgorelosti.
 • Vsakemu letu dam ime. Letošnjemu sem dala ime »rast«. Neverjetno je, kako deluje ta afirmacija. Že tretje leto sem osupla!
 • Leto 2020 je moje leto. Ni le finančno najbolj uspešno. Je uspešno na vseh ravneh.
 • Zgodbe so tiste, ki dejansko pripeljejo kupce!
 • Podjetja v želji po dobri promociji iščejo ambasadorje, a pri izbiri blogerjev ali vlogerjev pogosto tudi zgrešijo.
 • Podjetja bi se morala naučiti pravilnega komuniciranja z novinarji in uredniki, saj ravno medijske zgodbe dajo izdelkom in storitvam dodaten pečat. Medijske objave je treba visoko »rešpektirati«.
 • Včasih sem jezna, ker mnogo odličnih poslovnih idej ne pride do izraza, do večje prepoznavnosti. Samo zato, ker se podjetniki »bojijo medijev«. To je velika škoda. Zamujajo dobre priložnosti.
 • Strašljivo se mi zdi, ko pomislim, da bi živeli v svetu brez medijev. Nujno jih moramo podpreti. Z naročninami, z oglasi. Svet bi bil bistveno hujši, če medijev ne bi bilo.
OPIS GOSTJE: Nina Gaspari (www.ninagaspari.com) je zadnje desetletje na samostojni podjetniški poti. Deluje kot strokovnjakinja za medije, podkasterka, učiteljica joge ter mentorica podjetnicam, ki želijo graditi uspešne in odmevne podjetniške zgodbe. Zadnje desetletje hodi po samostojni podjetniški poti in uči, kako graditi medijsko zanimive podjetniške zgodbe ter pri tem loviti ravnotežje med delom in zasebnim življenjem.

V svoji karieri se je kot Pr-ovka podpisala pod številne poslovne uspešnice, med katere sodi tudi lansiranje slovenske vodke pod blagovno znamko Slovenia vodka na ameriški trg, kar sta podprla tudi ambasadorja baletnik in igralec Mikhail Baryshnikov in igralec Bill Murra. Ninin Pr-ovski podpis je pustil tudi velik pečat pri fenomenu, ki ga ne pozna ne le prestolnica, ampak tudi nekaj drugih mest,  tj. Odprta kuhna. Brezplačne ure joge na prostem pa so odraz njenega hobija, ki ga ljubi tako strastno, da ga na brezplačnih urah joge na prostem deli z več sto udeleženci.

V zadnjem času se je javnosti predstavila v podkastu Lovim ravnotežje, ki se uvršča v tem trenutku med najbolj poslušane slovenske podkaste. Nina Gaspari verjame, da ideja, izdelek ali storitev ne more postati poslovna uspešnica, če se okoli nje ne zgradi privlačna zgodba.
 

Več iz rubrike

podkast-svet-kapitala-s-petro

Špela Jug: »Meje obstajajo le tam, kjer jih narišemo sami.«

Naša sogovornica nikomur ne očita različnih stališč glede cepljenja proti covidu-19, a jo čudi tolikšno nezaupanje stroki.

podkast-svet-kapitala-s-petro

Lea Naglič: »Šesturni delovnik je optimalna rešitev za vse.«

Lea Naglič verjame, da videoigrice ne prinašajo le otopelosti, ampak tudi sposobnost zbranosti, osredotočenosti in reševanja težkih nalog.

podkast-svet-kapitala-s-petro

Dijana Makivić Grilc: Cene energentov nikoli več tako ugodne

»Slovenija tako kot nekatere druge članice Evropske unije ni opravila vseh svojih domačih nalog, zaradi česar se zdaj soočamo z dvigom cen energentov.«

podkast-svet-kapitala-s-petro

Branka Kranvogl: Neuspeh je zame motivacija za trdo delo

Nominiranka za Inženirko leta 2021 je s sodelavci prispevala svoj kamenček v mozaiku, da je cepivo proti covidu-19 prišlo na trg kar se da hitro.

Komentarji: