Trema – najboljši prijatelj vsakega govornika

»Saj bi nastopal, a imam strašansko tremo,« večkrat slišim od svojih klientov. Toda ...
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Ko pomislimo na javni nastop ali predstavitev pred občinstvom, v sebi poleg vzhičenja čutimo tudi napetost in strah, v mislih pa slišimo: »Kaj pa, če mi ne uspe?« ali pa: »Kaj, če ne bom zanimiv, če se mi bo tresel glas, če bom 'zmrznil', če bodo vsi videli, da me je strah ...?«
 
S tremo se spopada večina ljudi in to je povsem normalno, zlasti če javnega nastopanja niste vajeni oziroma imate slabe izkušnje iz preteklosti ali številne neutemeljene predsodke, povezane z nastopanjem (na primer strah, da vsi komaj čakajo, da se zmotite). A naj vas potolažim – tudi tremo se da do določene meje ukrotiti in celo izkoristiti sebi v prid. Kako?
 
Za začetek na javni nastop ne glejte kot na nekaj strašljivega, temveč kot na nov izziv v vašem življenju oziroma karieri. Premislite, kaj boste z nastopanjem pridobili – morda gre za novo znanje, ki ga boste usvojili med pripravljanjem vsebine in samim nastopanjem, prepoznavnost v svoji branži, možnost napredovanja, celo dodaten zaslužek ...  Ko spremenite svoj pogled na javni nastop (»To je odlična priložnost zame!«), boste ob tem namreč začutili prijetna čustva in svoje telo preplavili s pozitivnimi občutki, ki se bodo zapisali v spomin v povezavi z nastopanjem in se sprožili vsakič, ko boste pomislili na nastopanje tudi v prihodnosti. 
Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

 
Pri preprečevanju treme je ena bistvenih komponent seveda dobra priprava na nastop. Bolje boste raziskali svojo vsebino in večkrat boste povadili svoj nastop (pred ogledalom, pred partnerjem ali prijateljem, še najbolje pa pred kamero), bolj suvereni in samozavestni boste tudi med samim nastopom. Z dobro pripravo boste namreč razblinili (po navadi neutemeljene) strahove, da bi vas poslušalci vprašali kaj, česar ne boste vedeli, z večkratnim nastopanjem pa boste telo tudi navadili, kako je občutiti, ko stojite na odru in vas nekdo opazuje med nastopom.
 
Toplo priporočam, da pred nastopom poskrbite za zmerno fizično aktivnost (tek, sprehod, telovadba), saj boste tako 'porabili' preveliko zalogo energije, ki se sicer na odru izrazi v pravem valu adrenalina. In ko smo že ravno pri adrenalinu – ali ste vedeli, da je ravno adrenalin glavni 'krivec' za najbolj nadležne simptome, kot so rdečica na obrazu, suha usta, tresenje rok, potenje, tresoče noge, …? Ko poskrbimo, da se ga  v našem organizmu sprosti manj (s pripravo, gibanjem, sproščanjem), se na odru počutimo bolje in se tudi lažje nadziramo (tako naše telo kot tudi misli).
 
image_alt
Jaz, najboljša blagovna znamka

Zdaj pa poglejmo nekaj ključnih simptomov treme in kaj lahko storite, da bi jih omilili ali se jih celo v celoti znebili.
  • Tresoče se roke (in noge)
Če se vam med nastopom tresejo roke, predlagam, da jih bodisi čim več uporabljate, da se tresenje prikrije in umiri, ali pa jih sklenete pred popkom, da jih nadzorujete. Če imate v rokah daljinec, list papirja, kartončke ali kaj podobnega, predmete vedno držite z obema rokama. Če čutite, da imate 'mehke' noge, pa pred nastopom naredite nekaj počepov, da ozavestitite nožne mišice in povečate občutek stabilnosti.
  • Suha usta
Če imate težave s suhimi usti, nikar ne pijte kave ali vode, saj še dodatno izsušita sluznico ust in grla. Če se suha usta pojavijo že pred nastopom, poližite kak trd bombon, med nastopomo pa se narahlo ugriznite v jezik ali pa pomislite na okus limone. Oboje namreč povzroči povečano nastajanje sline.  
  • Tresoč glas
Predlagam, da se pred nastopom dobro naučite nekaj uvodnih stavkov, da 'prebijete led' in da govor steče, lahko pa poslušalce tudi kaj vprašate – tako se bodo namreč osredotočili na razmišljanje in se ne bodo ukvarjali z vašim glasom. Tresoč glas nastane zaradi hitrega srčnega utripa, ki ga lahko umirite tako, da pred nastopom poskrbite za globoko dihanje. Da bo vaš glas bolj suveren, se vzravnajte, ramena rahlo potisnite nazaj in nekoliko spustite glavo, saj so tako glasilke manj napete in glas deluje globlji. Bolj tudi odpirajte usta (predstavljajte si, da so vaše besede milni mehurčki in vi poskušate s pravilnim odpiranjem ust ustvariti čim večje in lepše).
  • Miselna blokada
Zgodi se vsem, tudi najboljšim govornikom. Svetujem, da imate s seboj vedno kartonček z opornimi točkami, ki spodbudijo vaše misli in poskrbijo, da boste pokrili nujne tematike, četudi ostalo preskočite ali pozabite.
 
Zelo pomembno je, da sprejmete dejstvo, da bo določen nivo treme prisoten tudi po tem, ko boste osvojili tehnike preprečevanja in obvladovanje treme. Kot profesionalna govorka, radijska moderatorka, voditeljica dogodkov in trenerka nastopam že dve desetletji, pa še vedno čutim prijetno vznemirjenje pred vsakim nastopom. S tem ni nič narobe – celo nasprotno: trema je v resnici naš zaveznik, ki nam med nastopom daje energijo in kaže, da nam je mar za nastop, za poslušalce ter za tematiko, ki jo predstavljamo. Ne pozabite tudi, da so simptomi, ki jih čutite vi, bistveno močnejši od tistih, ki jih dejansko vidijo vaši poslušalci. Nekateri so povsem neopazni (na primer hiter utrip srca, tresoče se noge, potenje ...), drugi so moteči le, če jih ne znate dobro prikriti (tresoče se roke, zadihanost ...).
 
Odlična taktika, ki jo lahko uporabite na naslednjem večjem dogodku, je spoznavanje z dvorano in navezovanje stika z nekaj poslušalci, še preden stopite na oder (na primer na kavici pred začetkom dogodka). Na tak način boste namreč poskrbeli, da se boste v dvorani počutili kot doma. Večina ljudi, ki občuti tremo, zmotno verjame, da bi jih očesni stik z občinstvom zbegal in bi pozabili, kaj so želeli povedati.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 
Ta strah je povsem odveč – nastop namreč deluje precej bolj pristno, če s pogledom spremljate svoje poslušalce, saj boste tako zaznali, ali tematiki sledijo, vas razumejo in jih zanima, njim pa se boste zagotovo prikupili bolj, kot če bi gledali v tla, v prazno ali v svojo predstavitev. Če vas še vedno muči trema, v občinstvu lahko tudi poiščete kako osebo, ki se vam zdi najbolj 'prijazna', vam prikimava med govorjenjem oziroma vam je na splošno simpatična, ter jo večkrat poglejte (a pozor, nikar ne buljite vanjo, da ji ne postane nerodno!).

image_alt
Trenutno najbolje plačana delovna mesta na daljavo

Da bo vaše telo med nastopom bolj sproščeno, ne pozabite na dovolj gibanja in gestikuliranja, saj se v zakrčenem telesu dlje zadržijo hormoni stresa, zato govorniki, ki stojijo za pultom, dlje občutijo tremo od tistih, ki se sprehajajo sem in tja po odru. Le poskrbite, da vaše gibanje ne bo prehitro ali preglasno, saj lahko postane moteče za poslušalce, ki se začnejo ukvarjati s tem, zakaj tako hitite sem in tja po odru, namesto da bi poslušali vašo razlago.
 
In seveda, še ključni napotek – ker je javno nastopanje veščina, vadite, vadite in še enkrat vadite: pred partnerjem, sodelavci, svojci, sosedi ... tudi pred domačimi ljubljenčki, ti sploh veljajo za najbolj dobronamerne poslušalce.

Pripravljeni na vašo naslednjo predstavitev?
 

Več iz rubrike