Telovadite!

Zaostajamo. Še vedno zaostajamo. Po produktivnosti za skoraj 20 odstotkov za povprečjem EU, še večji pa je zaostanek za tistimi državami, ki so uspešnejše in s katerimi se primerjamo. Ta zaostanek se zaradi zelo počasne rasti produktivnosti vleče že vsaj deset let.
Fotografija: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Voranc Vogel

Kaj storiti? Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj slovenskim podjetjem svetujejo naložbe v raziskave in razvoj. A ker se vse začne in konča pri posamezniku, v našem primeru podjetniku, je pred investiranjem v R&R ali karkoli drugega koristno, če vsak posameznik samokritično oceni najprej svojo učinkovitost.


Vam gre v službi? Si razbijate glavo ob težjih izzivih ali se jih lotite umirjeno in jih rešujete hitro in stoično? Dovolite, da vam nepredvidljive okoliščine otežujejo življenje in jemljejo energijo ter elan ali jih lahko mirno vržete čez ramo? Znanje, razumevanje delovnih nalog, nadzor nad situacijo in izzivi vas zagotovo posadijo na voznikov sedež vašega življenja in vam ter vašemu podjetju prinesejo večji uspeh. A da boste izpolnili ta pogoj, je nujno telovaditi. Ja, prav ste slišali.


Telovadba je odgovor na vprašanje, kako postati bolj učinkovit. Vsaj tako trdi prvi mož Virgin Group Richard Branson, ki verjame, da telo in duh delujeta vzajemno. Še več: prepričan je, da se z natančnim spreminjanjem fizične podobe zgodi domino efekt, ki prinese notranje spremembe. Branson je v nekem intervjuju dejal, da mu je vadba prinesla vsak dan najmanj štiri dodatne ure produktivnega časa. In ne le to: prinesla mu je povsem drugačno naravnanost; izboljšan modus operandi. Vsega. Pri vsem.

Za učinkovitost ni dovolj mentalna gimnastika. Nujno je teči. Skakati. Dlje in više kot tekmeci.


V najnovejši knjigi z naslovom Telo v 4 urah, ki jo je izdala založba Sanje, katere direktorja Roka Zavrtanika gostimo na zadnji strani, avtor Timothy Ferriss takole pritrjuje Bransonu: »Za samozavest in učinkovitost tako pri poslu kot pri drugih življenjskih okoliščinah ni dovolj zanašanje na pozitivno razmišljanje in mentalno gimnastiko, saj je oboje hitro premagljivo.« Ferris namesto tega priporoča, da se naučimo hitreje teči, več dvigovati, više skočiti kot naši vrstniki ali tekmeci. Če boste pri branju vztrajali do konca, boste videli, da v to verjame precej slovenskih podjetnikov, saj se jih vsako leto več zbere na različnih rekreativnih tekmovanjih po vseh diagonalah naše dežele. To je logično, saj je že dolgo znano, da se na igriščih sklepa veliko poslov in odpira vrata številnim poslovnim priložnostim. A pri tem se postavlja vprašanje, kje se na tej poti izgubi produktivnost, nujna za vso družbo?! Morda v pretiranem zasledovanju lastnih koristi podjetnika?! No, to je le en od možnih odgovorov, kajti morda pa teza o vadbi in učinkovitosti sploh ne drži...

 

PREBERITE: Se najboljši posli sklenejo na teniškem igrišču?

Več iz rubrike