Svoje življenje ustvarjamo z mislimi

Danes pogosto govorimo o podzavesti, vendar pa le redko razumemo, za kaj pravzaprav gre.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Med besedama mantra in mantram je drobna razlika. Obe izhajata iz sanskrtske besede, ki pomeni miselni instrument...razlika pa je sledeča: mantram je zvočni miselni instrument, medtem ko je mantra tih.
 
Naj se tega zavedamo ali ne, svoje življenje ustvarjamo z mislimi. Vse stvari, ki postanejo del naše fizične realnosti, najprej nastanejo v umu, in sicer iz sestavine, ki ji pravimo misel.  Ker je mantram miselno orodje, ga lahko uporabimo za to, da svoje življenje oblikujemo in ustvarjamo tako, kot nam ustreza.
 
Da bi lahko mantrame uporabili v svojo korist, moramo najprej razumeti, kako deluje naš um. Danes pogosto govorimo o podzavesti, vendar pa le redko razumemo, za kaj pravzaprav gre. Namesto o podzavesti je bolj prav govoriti o nečem, kar bi lahko prevedli nadzavest – nekakšna zavest na višji ravni. Naloga nadzavesti je, da naši misli, ki je čista energija, podeli fizično obliko v materialnem svetu.
 
Na to temo bi lahko proučevali celo goro literature, vendar si zaenkrat zapomnimo le tole: naša nadzavest je vdan in goreč služabnik, ki mu ukazujemo skozi svoj miselni proces. Ko mislimo misel, izdamo povelje. Služabnik nas uboga, tako da misel odrazi v fizičnem svetu, kjer se spremeni v stvari in dogajanje v našem življenju. Na ta način je fizična realnost odsev naših misli. Če spremenimo svoje misli, se bo spremenil tudi odsev v ogledalu. Ali drugače povedano, spremenilo se nam bo življenje.
 
Tako ravnanje predstavlja za marsikoga problem. Ljudje se zapičijo v kak nesrečen ali celo tragičen dogodek v svojem življenju in nikakor niso pripravljeni verjeti, da bi ga lahko bili povzročili z lastnimi mislimi.
 
Toda, če natančno pobrskamo po svojih mislih, ugotovimo, da negativne tekmujejo s pozitivnimi. Takoj nas bo spreletelo: »Hočem biti srečen.« A že v naslednjem trenutku bomo našli tisoč in en izgovor, da ne bo tako.
 
image_alt
Odličnjakinja za tekočim trakom

Služba nas dela nesrečne; vreme je neugodno; računi se kar kopičijo; ne moremo shujšati; sosedje so preglasni; zamujamo na sestanek; in še in še. In tako pride do tega, da kljub našemu stremljenju po sreči naše misli delajo nadure, da bi nam to preprečile.
 
Mantrame lahko uporabimo za to, da združimo svoje miselne vzorce in jih uskladimo s svojimi najvišjimi in najglobljimi željami. Da pa bi lahko začeli uporabljati to mogočno orodje, moramo najprej jasno povedati, kaj od življenja pravzaprav pričakujemo.
 
Obstaja preprosta miselna vaja, ki nam pri tem lahko pomaga. Vzela nam bo samo nekaj minut, tako da jo lahko ponovimo recimo vsak mesec: sedimo in si napišemo spisek želja. Ne tuhtajmo o tem, kaj bi si »morali« želeti, pač pa na hitro zapišimo svoje želje, vključno s tistimi, ki nam tisti trenutek padejo na pamet.
 
Zdaj pa si natančno poglejmo spisek in se vprašajmo, kaj od vsake želje pričakujemo. Ta pričakovanja so pravzaprav tisto, kar si želimo, zato zapišimo tudi njih. Če ste na primer zapisali »Želim si boljšo službo«, ste pravzaprav hoteli povedati, kaj od boljše službe pričakujete. Mogoče gre za to, da bi radi unovčili svoj talent in izobrazbo. Morda si želite višje plače in občutka varnosti, ki sodi zraven. Ali pa si želite udobja prijetnega in sproščenega delovnega okolja.
 
Ta pričakovanja moramo vedno izraziti v smislu občutkov. Občutki, pa naj bodo grenki ali sladki, so v končni fazi plodovi naših življenjskih izkušenj. Oni so velika nagrada.  Ko zapustimo ta svet, pustimo za seboj materialne dobrine. Toda občutki bodo z nami ostali za vedno. In zato skrbno izberite tiste, ki si jih želite za svoje stalne spremljevalce.
 
Spisek želja in pričakovanj si sedaj preberite od zgoraj navzdol in med branjem izluščite le dve ali tri besede ali stavke, s katerimi bi vse skupaj povzeli. To se bo na prvi pogled morda zdelo nemogoče. Ampak, ko boste natančneje pogledali, boste opazili skupine na videz različnih želja, ki pa vse stremijo k skupnemu cilju. Svoje želje tako razdelimo na dve ali tri takšne skupine in poiščemo besedo ali stavek, ki vsako od njih označuje. Vzemimo preprost primer. Če si želimo večjo hišo ali stanovanje, dražji avto in nove obleke, je osnovni cilj za vsemi temi željami izobilje ali prosperiteta.
 
Foto: SHUTTERSTOCK
Foto: SHUTTERSTOCK

Tako si bomo ustvarjali jasno sliko svojih osnovnih ciljev, ki jih nazadnje združimo v en sam jedrnat ukaz. Ta naj bo pozitiven, kratek in neposreden. Na primer: »Hočem ljubezen, rastoč odnos s partnerjem, moč in materialno preskrbljenost, in to takoj.«
 
In to je to. Ko takšen ukaz izgovorimo na glas, postane mantram ali, drugače povedano, orodje, ki ga uporabimo za aktiviranje svoje nadzavesti.
 
Beseda moč je učinkovita, saj lahko prikliče zdravje, fizično moč in pa vitalnost v naše telo. Na duševnem nivoju pa nam lahko omogoči, da postanemo gospodar svoje usode. Beseda takoj na koncu našega ukaza pove nadzavesti, kdaj želimo, da bi se stvari zgodile: in sicer TAKOJ! Naši podzavesti posreduje ukaz, naj se nemudoma začne ukvarjati z izpolnjevanjem naših želja.
 
Zdaj, ko je mantram tu, ga je treba samo še udejaniti v praksi. Vsa umetnost je v tem, da ga prepričljivo izgovorimo na glas. Naj nas ne bo sram. Začutimo moč svojega glasu in izgovorimo tako, kot da kličemo k sebi velikega maga, ki nam bo izpolnil vse naše želje. Ko enkrat izgovorimo svoj mantram z neomajno prepričanostjo in odločnostjo, potem smo storili vse kar je treba.
 
Mantram povemo tik pred spanjem ali pa zjutraj, ko se zbudimo. Potem pa se navadimo in ga ponavljamo v rednih intervalih skozi ves dan. Če smo pred ogledalom se zazrimo naravnost v odsev svojih oči in ponavljajmo mantram z odločno zaverovanostjo v svoj ukaz. Potem pa, ko bomo soočeni  z vsakodnevnim življenjem, se pozorno posvetimo vsem stvarem, ki jih mislimo in izgovorimo. Pozorni bodimo na vsakršno negativno misel ali besedo, ki bi lahko naši nadzavesti posredovala negativen ukaz, to pa bi izničilo pozitiven učinek našega mantrama.
 
Čim torej opazimo negativne misli, postanemo, globoko vdihnemo in negativne misli ali besede ukinemo, tako da mantram glasno ponovimo s poudarjeno odločnostjo.
 
Seveda bi bilo čudno, če bo vpričo drugih ljudi kar bleknili: »Hočem srečo, moč in izobilje, in to takoj!« V tem primeru vam svetujem, da uporabite mantro. Mantro tako samo notranje ponavljamo in razmišljamo o pomenu besed. Ker mantra ni podkrepljena z močjo glasu, sicer ni tako zelo učinkovita kot mantram, bo pa vseeno dala dobre rezultate.
 

Za konec pa še tole

 
Ne glede na to, ali uporabljamo mantram ali mantro, si velja zapomniti, ko ukazujemo nadzavesti, se osredotočimo samo na končni rezultat svojih želja. Nikoli ne skušamo nadzavesti ukazovati, kako naj izpolni željo.
 
image_alt
Dvojna merila glede obvezne karantene

Nadzavest je veliko bolj pametna in iznajdljiva, kot bi si lahko predstavljali. Če dobi usmeritev, zlepa ne obupa in se ne preda, vedoč, da obstaja deset tisoč različnih načinov, kako priti do določenega cilja. Če pa skozi svoje misli in predstave skušamo določiti način njenega delovanja, bomo njene zmožnosti samo omejili in skrčili čudo, ki se lahko razvije.
 
Nadzavestna sfera našega uma je čudovita zadeva. V tem, da izpolnjuje praktično vse, kar nam pade na pamet, neskončno uživa. Želja je neverjetno močna sila, in ko jo uporabimo, da bi pognali nadzavest v akcijo, bomo poplačani na načine, o katerih niti ne sanjamo.
 

In še nekaj moramo vedeti

 
Nadzavestna sfera našega uma ne vrednoti naših misli, preden se nanje odzove. Ne razlikuje med bolečino in ugodjem, med žalostjo in veseljem, trpljenjem ali srečo. Ali bolje rečeno, za nadzavest ni neprijetnih ali prijetnih občutkov. Njena naloga je ,da spremeni miselne vzorce v snov – in to prav vse miselne vzorce. In svojega dela nikakor ne bi mogla opraviti, če bi naše misli najprej ocenjevala kot dobre ali slabe, srečne ali nesrečne, vredne ali nevredne.
 

Če povzamem

 
Neverjetno preprosta skrivnost, ki lahko vsakomur pomaga, da doseže svoje želje je tale: spremeni svoje miselne vzorce in spremenil boš življenje. Če boš mislil izjemne misli, te bo nadzavest zasipala z izjemnimi dosežki, namesto, da bi te gnala v bedo.
 

Več iz rubrike