Skrivalnice v podjetju skrivajo prave talente

Prav gotovo veliko razmišljate, kako odkriti najboljše talente. Veste, da se skrivajo. Da so blizu. A jih kar ne najdete. Vam povem, zakaj?
Fotografija: Ni takšnih, ki bi se samoiniciativno angažirali in »za plačo« pokazali vse, kar zmorejo. Talente morajo poiskati vodje. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Ni takšnih, ki bi se samoiniciativno angažirali in »za plačo« pokazali vse, kar zmorejo. Talente morajo poiskati vodje. Foto: Shutterstock

Pravi odgovor se skriva v premajhni transparentnosti. Da, pot do odkrivanja talentov je točno tako zelo lahka. Samo transparentni morate biti. In to na vseh ravneh poslovanja in komuniciranja.

Današnje mlajše generacije, ki prihajajo do pomembnih vlog v podjetjih in seveda tudi do odličnih kariernih uspehov v mlajših letih, vedno bolj in bolj cenijo transparentnost. Kaj imam v mislih?Gre za vključevanje vseh v vse. To pomeni, da v podjetju ni skrivnosti in ne skrivalnic. Projekti, naloge, poslovanje podjetja, cilji ter vizija in konec koncev tudi same plače in nagrade za uspešnost so predstavljeni vsem z namenom, da se zaposleni zavedajo, ali znotraj podjetja še obstajajo motivi za njihovo predanost, učinkovitost, zvestobo, pač za dobro delo. Verjemite, da mlajše generacije – z njimi delam vsak dan – dobesedno poletijo, če vedo, za kaj.

V podjetju, kjer so stvari jasno zasnovane, cilji dosledno zapisani, mlajše generacije zaposlenih delujejo z večjo mero entuziazma. Zanje je gonilo vedenje, kaj lahko ob dobrem delu dosežejo. Več!

Skrivanje določenih informacij ter ovinkarjenje o določenih situacijah mlade duši, bega in zapira prostor za odlično delovno okolje.
Če želite svoje talente prepoznati, se morate seveda v prvi meri najprej za to zanimati.

Veliki talenti in tisti z veliko mero entuziazma ter volje, se bodo velikokrat pokazali sami. Videli boste, ko izstopajo v svojem delu bodisi s predlogi bodisi z željo, ki jih žene k uspehu.Res je, da prav veliko ni takšnih, ki bi se samoiniciativno angažirali in »za plačo« pokazali vse, kar zmorejo. Kreativnost, prebojnost, poslovno moč. A zato morajo vodje toliko bolj odigrati vlogo »iskalca« najboljših znotraj svojega poslovnega okolja.

Naloga je težka ali lahka. Odvisno, s katerega zornega kota pogledate. V resnici se je treba samo poglobiti v delovanje vsakega posameznika, v njegovo vedenje, komuniciranje, in se z njim redno srečevati in odkrito pogovarjati.

Letni razgovori so passe.
V enem letu se zgodi veliko. In tudi ljudje se spreminjamo. Poslovne okoliščine se spreminjajo. Zato ne verjamem v letne razgovore, saj sem prepričan, da lahko v enem letu »neodkriti talent«, ki ni dobil možnosti razvoja znotraj podjetja, izgubite.
Z vsemi se je treba pogovarjati o trenutnem stanju ter o ciljih za naprej na mesečni ravni ali pa vsaj na kvartalni ravni. In tukaj se pokaže ponovno, kako pomembna je transparentnost.

Pogovor o osebnostnem in kariernem razvoju ni enosmerni, to je dvosmerni promet.

In tako kot je pomembno, da vi kot vodja poveste svoja pričakovanja, je pomembno da zaposleni  povedo enako. Pomembno je, da poslušate, kaj zaposleni želijo, kje vidijo možnost za njihov napredek, kje vidijo prepreke za dosego njihovih in vaših ciljev.

pot do odkrivanja talentov silno lahka. To je transparentnost.Foto: Shutterstock
pot do odkrivanja talentov silno lahka. To je transparentnost.Foto: Shutterstock


Verjamem, da vas bo transparentnost celotnega stanja pripeljala do boljših odnosov v podjetju in sploh med vodstvenim kadrom ter med ostalimi zaposlenimi. V podjetju EKWB, kjer je karierni razvoj ter pozornost na talente velika, nam je v zadnjem času veliko pripomogel Gallupov program, ki se imenuje Clifton Strenghts. To je program, ki se osredotoča na talente, ki jih ljudje obvladajo in nam pomaga te talente še izboljšati.

Zdaj se boste verjetno vprašali, pa zakaj se ne osredotočamo na tisto, v čemer smo slabi? Če smo v nečem slabi in nam ne gre, nima smisla, da vlagamo ogromno energije v to smer, ker lahko, da ne bomo nikoli boljši. Veliko večji smisel vidim v vlaganje v nekaj, v čemer že tako ali tako blestimo. To se mi zdi pravi motor razvoja, napredka. Sploh ob tako neusmiljeno hitrem času.

Torej, kot vodja, se morate v tem trenutku vprašati: 
  • Kolikokrat se s svojimi zaposlenimi pogovarjam o njihovem napredku ter razvoju?
  • Ali sem vedno transparenten z odgovori ter stanjem znotraj oddelka ali podjetja?
  • Ali zaposleni vedo, kaj od njih pričakujete in kaj je njihova vloga?
  • Ali mi zaposleni zaupajo ter mi povedo, kaj je narobe ter kako lahko to izboljšamo?

No, to zadnje vprašanje, pa ni odvisno samo od vseh zaposlenih, ampak je v največji meri odvisno od vodje. Če boste vi, kot vodja, zaupali svojim zaposlenim in z njimi imeli transparenten odnos, potem bodo vsi zaposleni tudi do vas imeli popolnoma enak odnos.

Če pa boste igrali drugačno igro, potem pa nimate pravice pričakovati enako odnos tudi do vas. Izbira je vaša, vi ste vodje.
 
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike