Razkrivamo metodo, kako se predčasno znebiti dolgov

Se strinjate, da bi bilo življenje brez dolgov precej manj stresno? Ampak kaj, ko se jih je tako težko znebiti …
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Še posebej težko se je znebiti dolgoročnih dolgov, ki jih imamo običajno za nakup nepremičnine in pri katerih je doba 20 in več let. Leta kar ne minejo in v vmesnem obdobju nas vedno znova kaj preseneti. In tako z začetnim enim dolgom, skozi leta preidemo na dva, tri in več.
image_alt
Bančni kriminal v Sloveniji; doslej obsojenih 16 bančnikov
 
Kmalu se kreditu pridruži še limit, sledijo kreditne kartice in druga obročna odplačevanja. Takšen način življenja kaj hitro sprejmemo, se na nek način predamo in niti ne razmišljamo o tem, da morda pa obstaja metoda, ki bi nam omogočila drugačno življenje.
 

Vam je vse to znano? Bi si želeli predčasno znebiti dolgov?

 
Potem imam za vas enkratno novico: obstaja namreč prav posebna metoda, ki vam to omogoča! Ja, prav zares! Dobo odplačevanja lahko najmanj razpolovite, v kolikor se boste držali metode, ki vam jo bom predstavila v nadaljevanju.
 
A še pred tem si odgovorite na dve vprašanji:
  1. Se kdaj tolažite s tem, da se živi le enkrat in da je zato treba uživati?
  2. Se sprašujete, čemu bi plačevali stvari v enkratnem znesku, ko pa jih lahko plačate na obroke? S tem so vaše mesečne obveznosti manjše in si lahko privoščite še kaj drugega?
V kolikor ste na katerega izmed vprašanj odgovorili z DA, potem še niste pripravljeni na spremembo, saj vas najprej čaka delo na vaših prepričanjih. V kolikor pa ste odgovorili z NE, potem pa le hitro preverite za kakšno metodo gre in čim prej v akcijo!
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Ste pripravljeni? Pa začnimo …

  1. Naredite si seznam vseh dolgov. Sem sodijo limit, poraba po kreditnih karticah, vse vrste kreditov, lizingi in druga posojila (kratkoročna, osebna itn.). Tukaj nikar ne pozabite na odplačilo zavarovanja za avto na obroke, pa telefon, gume itn. Ja, kdo bi si mislil, kaj vse jemljemo na obroke.
  2. Dolgove razporedite po vrsti. Najprej tiste z najmanj obveznosti do tistih z največ obveznostmi. A ne mesečnimi, temveč skupni znesek obveznosti (koliko znaša vaš skupen dolg). Torej, limit, dolg na karticah, drugi manjši krediti, so običajno v zgornjih vrstah. Tem pa potem sledijo gotovinski kredit, lizing in običajno na koncu še stanovanjski kredit.
  3. Pri vsakem dolgu dodate tudi mesečne obveznosti, celoten znesek, ki vas mesečno bremeni. Torej, če plačujemo 20 evrov za telefon, pa potem 40 evrov za zavarovanje, pa 20 evrov za limit, 150 evrov za gotovinski kredit … Vse te mesečne obroke vpišemo pri posamezni obveznosti. Ko boste imeli vse zneske vpisane boste na koncu dobili skupni mesečni znesek, ki ga morate plačevati.
  4. In zdaj – zelo pomembno – določite znesek, ki ga boste od zdaj naprej DODATNO namenili za predčasno odplačilo dolga. Brez skrbi, tega običajno zelo hitro najdemo, saj na mesečnem nivoju običajno precej izgubljamo po nepotrebnem. Za ta namen je pomembno, da pregledate vse obveznosti ter določite znesek, ki bi ga lahko namenili predčasnemu odplačilu dolgov. Lahko je to 30, 50, 100 evrov, 200 evrov. Več kot boste lahko namenili, večji pospešek boste dali predčasnem poplačilu dolgov.
  5. Naredite simulacijo odplačevanja v prihodnosti. Ko imate vse obveznosti zbrane in veste koliko lahko dodatno namenite za odplačevanje, sledi simulacija predčasnega odplačevanja. Dodaten znesek, ki ga lahko namenite, usmerite v prvo plačilo obveznosti, torej tisto najmanjšo. Ne glede na višino obrestne mere. Zakaj? Ker je ključno, da zaženete to kolesje in ker je pomembno, da začnete dosegati prve male cilje, sicer boste izgubili motivacijo. Ko boste poplačali prvo najmanjšo obveznost, nadaljujte s to metodo in dodaten znesek, ki ste ga na začetku določili, preusmerite v drugo obveznost po vrsti. Pozor! Ko se boste znebili prve obveznosti ni čas za novo! Takrat je čas, da ta znesek, ki bi ga sicer morali nameniti za dolg, poleg dodatnega denarja usmerite v drugo obveznost.
Se vam zdi zapleteno? Ni, v kolikor si boste naredili tabelo in šli po korakih. Verjemite mi, da boste na ta način dobo odplačevanja bistveno zmanjšali! Seveda je odvisno od zneska, ki ga boste dodatno usmerili v odplačevanje, pa vendar si lahko to stresno pot skrajšate za več let. In pri tistih res dolgoročnih kreditih, kaj hitro dobo odplačevanja celo razpolovite. To pa je nekaj, za kar bi se bilo vredno potruditi, kaj ne? 
image_alt
S pisanjem marketinških besedil do prvega milijona
 

In še nekaj pomembnih namigov:

  • Spremljajte svoj napredek! Napišite kakšen je vaš skupen dolg in ga potem zmanjšujte. Naj bo na vašem vidnem mestu, da boste ponosni sami nase in da boste videli, da vi to zmorete. Delajte si črtice, barvajte, karkoli vam bo pomagalo, da boste resnično videli svoj napredek.
  • Vsak napredek proslavite, a nikar ne na način, da se nagradite z ekstra nakupom. Ja, na žalost se lahko to zelo hitro zgodi. Najdite drug način, s katerim boste proslavili svoje uspehe (to je namreč potrebno). Napišite si čestitko, specite si torto, zakričite vsakokrat, ko se znebite enega dolga … Karkoli, kar vam bo pomagalo pri ohranjanju motivacije.
  • Vodite proračun. Boljši nadzor kot boste imeli nad denarjem, bolj ga boste lahko usmerili v predčasno poplačilo dolgov in manj možnosti bo, da bi vas čustva odnesla na stara pota.
Torej, ste za to, da se predčasno znebite dolgov? 3, 2, 1 in AKCIJA!!!

* Prispevek je mnenje avtorja in ne odraža nujno stališč uredništva.
 

Več iz rubrike