Bančni kriminal v Sloveniji; doslej obsojenih 16 bančnikov

Na področju bančne kriminalitete je bilo doslej v Sloveniji izdanih 17 sodb, od tega 13 obsodilnih, za skupno 20 oseb. Med njimi je bilo 16 bančnikov.
Fotografija: Vrhovno državno tožilstvo. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Odpri galerijo
Vrhovno državno tožilstvo. Foto: Igor Zaplatil/Delo

10 obsodilnih sodb za 12 oseb je že pravnomočnih, pravnomočen je tudi kaznovalen nalog zoper eno osebo, so poudarili na vrhovnem državnem tožilstvu. Skupna protipravna premoženjska korist oziroma škoda v omenjenih zadevah znaša okoli 68,6 milijona evrov.

image_alt
Trump zaradi milijardnega dolga prodaja svoj luksuz

Sicer je specializirano državno tožilstvo v začetku letošnjega maja obravnavalo 42 odprtih zadev s področja bančne kriminalitete. Večina jih je že na sodiščih, so nadaljevali na tožilstvu. V 20 zadevah so vloženi obtožni akti zoper skupno 86 oseb, od tega 52 bančnikov. V fazi sodne preiskave je 15 zadev zoper 71 osumljenih, bančnikov je med njimi 55. Skupna vrednost škode v zadevah, ki se obravnavajo na sodiščih po vloženi zahtevi za preiskavo ali obtožnem aktu, je okoli 334,8 milijona evrov. V preostalih zadevah predkazenski postopki še niso zaključeni.

Foto: Černivec Aleš/Delo
Foto: Černivec Aleš/Delo
Nazadnje je sodišče oktobra lani izreklo obsodilno sodbo zoper enega bančnika, januarja lani pa je obsodilo štiri nekdanje bančnike na visokih položajih. V dveh zadevah je bila potrjena obsodilna sodba zoper skupno štiri osebe, v eni zadevi je višje sodišče potrdilo oprostilno sodbo, v eni pa se je marca letos začelo ponovno sojenje.

Na tožilstvu so izpostavili več težav, s katerimi se soočajo pri pregonu bančnega kriminala. Med temi so maloštevilna sodna praksa, dolgotrajnost sodne preiskave, nejasna merila glede dobrih bančnih praks, visoki dokazni standardi in zahtevno dokazovanje naklepa. Problem so tudi obsežna dokumentacija, pridobivanje podatkov iz tujine, pridobivanje in analiza obsežnih elektronskih gradiv, pomanjkanje interesa oškodovanih bank za raziskovanje v okviru svojih zmožnosti, posebnosti strokovnega znanja s področja bančništva ter pomanjkljiva specializacija sodišč glede strokovnih bančnih in ekonomskih vprašanj.

image_alt
Velike sile ukinjajo namakanje multinacionalk v morju davčnih oaz

Bančnikom sicer najpogosteje očitajo kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Nekaj je kaznivih dejanj poslovne goljufije in preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti. Pogoste so tudi različne oblike pomoči pri teh kaznivih dejanjih.

»Gre za zelo zahtevne zadeve, v okviru vseh preiskav je bilo namreč zaslišanih zelo veliko število prič, postavljeni so bili tudi sodni izvedenci. Zaradi kompleksnosti zadev preiskave in sojenje trajajo dalj časa,« so še pojasnili na vrhovnem državnem tožilstvu.

Več iz rubrike