»Predriblajmo« svet

Agonija zaradi brexita, stiska zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, bojazen zaradi Erdoganove grožnje o napotitvi milijonov beguncev v Evropo, stagnacija našega ključnega trga, Nemčije, vse več kazalcev prihajajoče krize, upad naročil, vse manjše zaupanje potrošnikov, trgovinski spor med Belgijo in Kolumbijo zaradi ocvrtega krompirčka in podobno.
Fotografija: Odvisni smo od naše mednarodne konkurenčnosti in le ta nas bo rešila in pripeljala na prve stopničke sveta. Shutterstock
Odpri galerijo
Odvisni smo od naše mednarodne konkurenčnosti in le ta nas bo rešila in pripeljala na prve stopničke sveta. Shutterstock

Napetosti se kopičijo in slovenski izvozniki, hrbtenica slovenskega naroda, naš up, se tega zavedajo in po starem reku »kogar je kača pičila, se še zvite vrvi boji« okoliščine opazujejo, tipajo, analizirajo in berejo med vrsticami bolj kot kdaj koli prej.

Njihovi senzorji so odlični.

Oni že dlje časa vedo, da kljub gospodarski rasti v globalnem merilu, bojazen vzbuja skoraj ničelna gospodarska rast v Nemčiji in Italiji, tj., na trgih, ki predstavljata tretjino slovenskega izvoza, in da tudi na celotni ravni EU, kjer beležimo okoli 80 odstotkov slovenskega izvoza, ni nič kaj bolj rožnato.

Danes se to že kaže v nabavnih knjigah, v upadu naročil, a v slabem letu dni se bo to kazalo tudi v nihanju denarnega toka.

Razumljivo je, da vse opisano vzbuja občutke negotovosti. Kot v preteklosti, bodo nekateri pod težo pritiskov klecnili, saj ne bodo sposobni videti luči na koncu tunela, a drugi bodo prižgali vse svoje motorje, uporabili vse rezerve in na videz brezizhodne okoliščine izkoristili sebi v prid.

Za novo priložnost. Novo poglavje. V življenju. V poslu.Zatorej, vsi tisti, ki ste si zadali, da boste delili usodo le z najboljšimi, z zmagovalci nove dobe, morate prisluhniti besedam nastopajočih na mnogih poslovnih dogodkih, ki vam skušajo dopovedati, da je rešitev za eno najbolj odprtih gospodarstven na svetu – pa naj se sliši še tako drzno in tvegano – večja stopnja investiranja. Da!, prav zdaj!, saj smo odvisni od naše mednarodne konkurenčnosti in le ta nas bo rešila in pripeljala na prve stopničke sveta.

A pozor, za to ni ključna cena izvoznih izdelkov ali storitev; zato je odločilna kakovost, tehnološka naprednost in kanček iskrive magičnosti. Kajti, tisto, kar nas bo zares obdržalo na zemljevidu, ni znanje, temveč uporaba znanja. Ali kot rečejo v športnem žargonu: rešilo nas bo »driblanje« oziroma preigravanje v resničnem svetu. In za to je treba imeti kondicijo, debelo kožo in sposobnost, da kljub morebitnim trenutnim padcem in porazom, sanjamo o naslednjem prvenstvu, ki nas čaka.

Več iz rubrike

mnenja

Kdo je kriv za slab odnos do strank

Kot stranke smo že vsi kdaj naleteli na slab ali celo nemogoč odnos zaposlenih v nekem podjetju ali ustanovi, bili slabe volje in se zaobljubili, da se ne vrnemo nikoli več.

mnenja

Brisanje razlik med generacijami

Mlajši zaposleni bi se morali znati učiti iz izkušenj in modrosti starejših sodelavcev, ti pa se morajo naučiti biti odprti za sveže ideje mlajših kolegov.

mnenja

Petra Kovič: Dno potrebujemo. Če ni dna, ni odriva

Oprostite. Res mi je žal. Obžalujem. A bilo bi izumetničeno, fejk, zaslepljeno, nerealno, nespametno in celo neumno, če bi povsem zamolčali tisto, kar je povsod okoli nas. In v nas. Strah.

mnenja

Moč in nemoč digitalnih poslovnih modelov

Ko z organizacijami govorim o digitalnosti, vedno znova opažam, da pravzaprav večinoma ne razumejo bistva digitalnih poslovnih modelov.

Komentarji: