Novo šolsko leto brez finančnih skrbi

Še malo in naši otroci bodo ponovno sedli v šolske klopi…
Fotografija: Foto: Jure Eržen / Delo
Odpri galerijo
Foto: Jure Eržen / Delo

Nekateri starši so že poskrbeli za nakupe šolskih potrebščin, a še vedno prevladuje večina tistih, ki se bo v zadnjih dneh počitnic lotila nakupa šolskih knjig, zvezkov, barvic, svinčnikov in drugih šolskih potrebščin. Da ne govorimo o torbi, copatih, tudi oblačilih in obutvi, ki jo otroci, ki zelo hitro vse prerastejo, nujno potrebujejo.
 
Da bi bile stiske staršev čim manjše, predvsem pa, da bi prihranili čim več denarja, sem vam pripravila nekaj usmeritev, kako prihraniti pri nakupu šolskih potrebščin.
 
image_alt
Z uvedbo predpisov do večjega zaupanja v kriptovalute

Ali ste vedeli, da povprečna družina v ZDA v povprečju porabi okoli 600 dolarjev za nakupe šolskih potrebščin? Koliko pa ste vi letos oziroma še boste porabili za nakup šolskih potrebščin?
 
Verjamem, da je želja vsakega malčka, tudi marsikaterega starša, da otrok v novo šolsko leto vstopi s popolnoma novo opremo, pripomočki, zvezki in učbeniki. A na račun tega bi se morali verjetno odpovedati kateri drugi dobrini, kar bi ponovno povzročilo nekaj slabe volje. Zato je prav, da se že na začetku z otrokom skupaj dogovorite kaj in kako. Pa si poglejmo nekaj nasvetov.
 

Naredite seznam potrebščin, a po nakup …

 
Danes večina šol, vsaj za prve razrede, pripravi seznam pripomočkov, ki jih bodo otroci potrebovali v prihajajočem šolskem letu. A vsi razredi tega privilegija nimajo in tisti seznam iz prvega razreda pogosto ni enak tistemu, ki ga moramo ustvariti sami v tretjem, četrtem, petem …
 
Skupaj z otrokom doma naredite seznam potrebščin, a po nakupih se odpravite sami. Otroci se v trgovini čustveno odzivajo na skrbno načrtovane promocijske ponudbe trgovcev. Posledično boste kupili več oziroma dražje izdelke. Sploh v trenutkih, ko boste že naveličani nakupovanja in boste pripravljeni na številne kompromise z otrokom in trgovci v želji, da bi čim prej zaključili nakupovanje.
 

Ponovno uporabite izdelke iz preteklega šolskega leta

 
Uporabite lanskoletne izdelke, ki bodo otroku prav prišli tudi v novem šolskem letu ali pa si jih izposodite od prijateljev, sosedov. Učbenike si lahko sposodite tudi v šolah, vseh potrebščin tudi ni treba menjati vsako leto. Vse več šol ima šolske učbeniške sklade, zato le izkoristite priložnost, saj je izposojnina precej nižja od nakupa novih.
 
Sicer pa je najbolje, da šolske potrebščine, ki jih je otrok uporabljal v preteklem šolskem letu shranite in pred nakupom opravite pregled le-teh in označite, katere so primerne za nadaljnjo uporabo. Pri tem pa ne pozabite, da tudi vi lahko prodate ali posodite učbenike preteklih let.
 
Prav tako pa vam priporočam, da uporabite liste, ki jih lahko združite v mape po predmetih. S tem boste prihranili tudi energijo in pripomogli k boljši drži vašega otroka, saj mu ne bo potrebno nositi tako težke torbe. To pride v poštev predvsem pri starejših otrocih.
Foto: Jože Suhadolnik / Delo
Foto: Jože Suhadolnik / Delo

Kupujte kakovostne izdelke

 
Pri nakupovanju naj bo vaše vodilo, da ne kupujete modnih temveč kakovostne izdelke. Vzemimo za primer nahrbtnik. Če je nahrbtnik kakovosten, ga bo vaš otrok lahko uporabljal več sezon; če boste kupili takšnega s poslikavo aktualnih junakov, le-ti morda ne bodo več aktualni naslednjo sezono.
 
Še prej pa preverite ponudbo na spletu in naredite primerjavo. Ne boste verjeli kakšne razlike so! S tem boste prihranili čas in denar pa tudi gorivo!
 

Privarčujete lahko tudi pri oblačilih in obutvi

 
Obleke in obutev kupujte kasneje in ne že pred začetkom šolskega leta. V času pred prvim septembrom trgovci namreč ne ponujajo popustov, medtem, ko to lahko pričakujete kakšen teden po začetku šolskega leta.
 
Tik pred prvim šolskim dnem trgovci običajno ne ponujajo posebnih popustov, saj so ravno končali poletne razprodaje. Trgovine napolnijo z jesenskimi oblačili, ki jih prodajajo po polni ceni. Toda po nekaj tednih se to spremeni in takrat je čas, da se odpravimo po nakupih varčni ljudje.
 
Vendar pozor! Kupimo le tisto, kar otrok nujno potrebuje. Malo potrpljenja vam lahko prihrani kar nekaj evrov.
 

Nova ali rabljena otroška oprema?

 
Svojim otrokom bi najraje dali čisto vse na svetu, novo kolo, nove smuči, nove rolerje … pa čeprav bo vse skupaj nosil oziroma uporabljal samo eno leto ali manj.
 
Brezglavo trošenje denarja je običajno najpogostejše pri nakupih za najmlajše in najbrž ste tudi vi kdaj kupili nekaj, kar niste nikoli uporabili, kajne? Predstavljajte si, da greste z otrokom v trgovino po kolo, kjer vam prodajalec ponudi najprej tisto, ki je najbolj »in«. S čisto posebnimi zavorami, amortizerji, prestavami … Ne veste, kdo je bolj navdušen nad kolesom, vi ali otrok. Brez pomisleka kupite kolo in komaj čakate, da ga preizkusite. Otrok dvakrat požene kolo, pade in se ga ne dotakne več.
 
Veste kaj sledi? Globoko razočaranje na vaši strani, saj ste kupili drago kolo, ki ga je otrok zlahka zavrnil, vam pa ne preostane drugega, kot da ga še čisto novega prodate na spletu. Še čisto novega. Pa ni nujno, da je to kolo, lahko so kotalke, rolerji, skiro ali rolka. Na spletu pa že čaka nekdo, ki se zaveda, kako pametno je takšne nakupe opraviti iz druge roke in z vami sklene posel leta.
 
Zdaj razumete, zakaj rabljena oprema ni nič slabša od tiste, ki bi jo kupili v trgovini? Še več, če izdelka iz druge roke ne boste uporabili, ga še vedno lahko prodate naprej, z bistveno manjšo izgubo.
 

Kaj pa otrokove obšolske dejavnosti?

 
Začetek šolskega leta običajno prejmemo tudi poplavo številnih klubov, društev in organizacij, ki izvajajo obšolske dejavnosti za otroke. Takrat imajo otroci še polno energije in so pripravljeni izvajati vse, kar jim pade na pamet. Nekateri bodo hodili na plesne, gimnastiko, jahanje, nogomet, košarko, odbojko, zraven igrali še kakšen instrument, obiskovali tečaj slikanja … Ni da ni. Seveda vse te aktivnosti običajno niso poceni.
 
A dejstvo je, ko se bodo začele zaresne obšolske obveznosti, bo njihova energija začela hitreje padati, sploh s prihodom zimskih dni. Takrat bodo vse te številne aktivnosti, ki so se jim zavezali v septembru začele izgubljati svoj čas.
 
Z otrokom se dobro pogovorite in izberite res samo tisto eno (ja, sicer je hitro preveč in mu zmanjka časa za igro), v kateri otrok vidi dolgoročno pripadnost in željo po udejstvovanju. Ob tem pa mu ne pozabite predstaviti tudi finančne vrednosti le-te, od mesečne članarine, do nakupa opreme, da bo otrok znal razumeti, da nekaj, kar si želi danes, ni zastonj, zato se mora tej dejavnosti zavezati za vsaj eno šolsko leto.
 
Boste videli, kako hitro bodo otroci pripravljeni zmanjšati število obšolskih dejavnosti, za katere že na začetku niso prepričani, če jih bodo sploh veselile na daljši rok. Seveda pa ni nič narobe, če otroku omogočite, da si te številne dejavnosti vsaj enkrat ogleda v živo ali jih preizkusi. Le tako se bo lažje odločil, kaj je tisto, kar bo z veseljem počel v naslednjih mesecih ali letih.
image_alt
Podjetniške zgodbe: Kodila

Ali otroka tudi zavarujemo?

 
Bolezni in poškodbe so sestavni del otroštva in naivno razmišljanje o tem, da se »mojemu otroku ne bo nič zgodilo«, je nesprejemljivo. Dejstvo je, da smo že takoj ob vstopu v vrtec zasuti s ponudbami zavarovalnic, a hkrati dejstvo, da je običajna ponudba vsega po malo.

Do dopolnjenega 18-ega leta starosti otroka ne moremo zavarovati za kritične bolezni, oziroma je vsota, za katero ga lahko zaščitimo (običajno preko družinske police) tako nizka, da ni omembe vredna, lahko pa ga zavarujemo za primer nezgode.
 
Najceneje bo, če otroka priključite k družinskemu nezgodnemu zavarovanju in to kombinirate z nezgodnim šolskim zavarovanjem, ki ga sklenete preko spleta (ker je tako najceneje!). Otroci imajo pred seboj običajno več let kot odrasli, saj so mlajši in temu primerno običajno rabijo višje vsote zaščite. Obstaja tudi t.i. nadstandard, s katerim lahko pridete hitro do specialista ali do drugega mnenja, a to ni del temeljne zaščite. Veliko ljudi pravi, da plačujejo zavarovanja za otroka že leta in da je to nepotreben strošek, saj se otroku nič ne zgodi. Nikoli ni bolan, nikoli ni polomljen. A dovolj je, da se kaj hudega zgodi enkrat.
 

Več iz rubrike