Ni skrbi za globalno recesijo

Po mnenju izkušenega stratega Davida Rocheja je malo verjetno, da bo prišlo do globalne recesije
Fotografija: Trgi po vsem svetu so v zadnjih tednih padali FOTO: Delo
Odpri galerijo
Trgi po vsem svetu so v zadnjih tednih padali FOTO: Delo

"Verjetno je, da bo svet najbolj skrbela recesija, saj  gre ta trenutek narobe veliko stvari hkrati in večine jih ni mogoče ustaviti. Na primer vojne v Ukrajini in drugje po svetu," je v petek v oddaji Squawk Box Asia na televiziji CNBC povedal Roche, predsednik in globalni strateg pri podjetju Independent Strategy.

Trgi po vsem svetu so v zadnjih tednih padali, saj so vlagatelje skrbeli številni pomisleki, kot so zaostrovanje denarne politike na Zahodu, vpliv kitajske »Zero-COVID« politike in trajajoča vojna med Rusijo in Ukrajino.

Indeks S&P 500 na Wall Streetu je nedavno zabeležil najslabši teden po letu 2020, vseevropski indeks Stoxx 600 je zdrsnil za več kot 4 %, največji azijsko-pacifiški indeks MSCI za delnice zunaj Japonske pa je v istem obdobju padel za več kot 5%.

To se je zgodilo po tem, ko so glavni borzni posredniki in banke v začetku leta padec trga opisovali kot "majhen zdrs", je dejal Roche, nekdanji globalni strateg in vodja raziskav pri banki Morgan Stanley. "Zdaj pa se zdi, da vsi tekmujejo med seboj, da bi se uvrstili na naslovnice in povedali najhujše stvari o svetu."

FOTO: Delo
FOTO: Delo

image_alt
Recesija bo!

"Ne pravim, da je to trenutek za nakup delnic in premoženja, vendar menim, da je to trenutek, ko se je treba zavedati, da se stvari spreminjajo in da v tem svetovnem položaju trenutno obstajajo implicitni mehanizmi, ki bi nas lahko pripeljali do tega, da se izognemo recesiji v krajih, kot so ZDA." Roche je dejal.

Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je nedavno v intervjuju za ABC News dejala, da recesija v ZDA ni neizogibna, čeprav je inflacija nesprejemljivo visoka.

Več iz rubrike