Mladost v telesu

Mladosti v telesu ne merimo z leti oz. kronološko starostjo, saj ta ni v neposredni korelaciji s funkcionalnostjo telesa in količino življenjske energije.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Kaj je mladost v telesu, ki ne pozna meja in ne šteje let?

To je mladost vsakogar, ki vedrega razpoloženja in poln smelega optimizma načrtuje svojo prihodnost. Mladost v telesu čutimo znotraj in jo razkazujemo navzven. Mladost krvi, ki prek »mladih« žil s kisikom oplaja vse celice našega telesa, iskri možgane, budi želje in veselje, krepi mišice in kosti, gladi našo kožo.

image_alt
Sara Isaković: Poznam čaroben recept za vaše cilje

Mladosti v telesu torej ne merimo z leti ali z gubicami oz. kronološko starostjo, saj ta ni v neposredni korelaciji s funkcionalnostjo telesa in količino življenjske in ustvarjalne energije in zagnanosti, s katerima v danem obdobju ali ciklu dosegamo svoje cilje. Telo uporabljamo neneho in iz tega vidika moramo tudi gledati nanj; je naš tempelj s pomočjo katerega v življenju ustvarjamo in s pomočjo katerega smo lahko v stiku z drugimi in naravo. Žal v teh kaotičnih časih, ki nas silijo v zelo visok tempo delovanja, vse prepogosto pozabljamo, da je za telo treba skrbeti že od mladosti, prav tako kot je treba jesti, piti in spati.

Buda je nekoč dejal, da je telo naš tempelj in naša sveta dolžnost je, da zanj lepo skrbimo.

Kaj se neizbežno začne dogajati med 40 in 50 im letom, če pravočasno in redno ter pravilno ne skrbimo za telo? Gre za težave, ki jih lahko slišimo dnevno in so povezane z izgorelostjo, boleznimi srčno žilnega sistema (povišan tlak in holesterol), diabetes, debelost, nespečnost, nemir, ... gre torej za to, da je potrebna visoka mera ozaveščenega odnosa do telesa, ki nam je dano in to do vseh njegovih vidikov obstoja: (fizičnega, mentalnega in energijskega). Nihče od nas si ne želi svoje zrele dobe in starosti preživeti v družbi zdravil in bolečin. Da se to ne zgodi, je treba začeti zgodaj, res zgodaj; po možnosti že pri 20ih.

Foto: Depositphoto
Foto: Depositphoto

Začeti s čim?

-rednimi telesnimi vajami za moč in funkcionalnost (vsaj 5x tedensko)

-rednimi vadbami za krepitev srčno žilnega sistema- kardio vadbami (20 min vsaj 3x tedensko; kolo, tek, plavanje, hitra hoja,...)

-zdravo in uravnoteženo prehrano

-zmernostjo pri vsem kar delamo ali ne delamo

-dovolj počitka in spanja

image_alt
Tao te Ching

Skrivnost mladosti v telesu je torej v gibanju, radosti nad življenjem in v hrani: v skrbi nad popolno paleto hranil, s katerimi pomlajujemo naše celice, jih varujemo in oskrbujemo z gorivom, da lahko ustvarijo dobro življenjsko energijo. Skrivnost dolge mladosti je tudi v tem,  da si ne delamo skrbi in ne dovolimo srcu, da se postara tako z vidika ljubezni do življenja, da odpremo ljudem svoje srce z nasmehom na obrazu, kot z vidika srca kot organa oz. mišice. Ljudje imamo radi odprte, srčne in zadovoljne ljudi. Ko žarimo tako energijo in živimo po zgoraj navedenih principih smo kot sveča, ki prižiga druge svečke, ne da bi sama izgubila plamen. Ustvariti si moramo življenje, ki ga živimo brez nepotrebnega premišljevanja o preteklosti in pretiranega o prihodnosti in raje živeti in užiti sedanji trenutek.

V zdravem in vitalnem telesu pa je seveda vse to lažje in mogoče.

Vir: Mladost v telesu; M. Merljak

image_alt
Strokovnjakinja s Harvarda: 6 najboljših živil za možgane

Več iz rubrike